ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πριν ένα χρόνο, στις 2 Φεβρουαρίου του 2022 στο γήπεδο της Ηλιούπολης και σε αγώνα για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, ο 21 χρονος ποδοσφαιριστής Αλέξανδρος Λάμπης, έχανε τις αισθήσεις του, κατέρρεε στον αγωνιστικό χώρο και μετά από λίγη ώρα ξεψυχούσε στο Γενικό Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”!

Η θλιβερή είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας, η αθλητική κοινότητα συγκλονίστηκε και οι αρμόδιοι έσπευσαν να ανακοινώσουν… άμεσα μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες άθλησης στον τομέα της ιατρικής υποστήριξης! Δύο μόλις ημέρες μετά το οδυνηρό συμβάν, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, τοποθετήθηκε από τα sosial media αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το σοκαριστικό περιστατικό της απώλειας ζωής του 21χρονου ποδοσφαιριστή της Ηλιούπολης Αλέξανδρου Λάμπη, θέτει για άλλη μια φορά επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της παροχής πρώτων βοηθειών στις αθλητικές εγκαταστάσεις…»

Ακολούθως ο υφυπουργός μας ενημέρωνε για τις θεσμικές κινήσεις που ήδη είχαν δρομολογηθεί:

«Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει. Στις 14-07-2021 αποστείλαμε επιστολή προς τις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων ζητώντας την καταγραφή των αναγκών των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας, ώστε όλες να εξοπλιστούν με δομές παροχής πρώτων βοηθειών και φυσικά με τις απαραίτητες ποσότητες αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, αλλά και με εκπαιδευμένο προσωπικό που θα τους χρησιμοποιεί…»
Στις 14-07-2021 αποστείλαμε, επίσης, επιστολή σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), και στους Δήμους της χώρας, ζητώντας την καταγραφή των αναγκών των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας σε απινιδωτές και δομές πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, δια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας», έχουν ενημερωθεί ενδελεχώς όλοι οι Δήμοι, ώστε να καταχωρήσουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις και να καταγράψουν τις επιμέρους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε δομές πρώτων βοηθειών.
Στόχος να γνωρίζουμε επακριβώς και με λεπτομέρεια ποιες είναι οι ποσοτικές ανάγκες σε απινιδωτές και σε λοιπές πρώτες βοήθειες στο σύνολο της Επικράτειας, ώστε να εκπονήσουμε στοχευμένο σχέδιο δράσης και προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών αυτών…»

Ένα χρόνο ακριβώς μετά από την λεπτομερή ενημέρωση που μας έκανε ο υφυπουργός για τα… άμεσα μέτρα που θα λάμβανε η πολιτεία, έχασαν τη ζωή τους σε γήπεδα δύο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές! Ο δικός μας 21χρονος Ηλίας Μπρέλλας στο Μαυρομμάτι και ο 46χρονος Θεοδόσης Σαράντης στην Αργολίδα!

Το κοινό και στις δύο οδυνηρές περιπτώσεις είναι ότι στα γήπεδα που γινόταν οι αγώνες δεν υπήρχε καν ένας απινιδωτής! Ένα μηχάνημα, ευτελέστατου οικονομικού κόστους που θα μπορούσε να τοποθετηθεί πολύ εύκολα σε κάθε αθλητική εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια!

Οι βαρύγδουπες, εξαγγελίες, λοιπόν, του υφυπουργού ήταν… “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε”, όπως άλλωστε και των προκατόχων του.
Επίσης, σε αποθέωση η υποκρισία, τα κροκοδείλια δάκρυα και ο “ωχ αδερφισμός” της ποδοσφαιρικής ηγεσίας!

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ
Στο ίδιο έργο θεατές, λοιπόν, για άλλη μια φορά. Συζητάμε ξανά γι’ αυτά που θα πρεπε να γίνουν, αλλά δεν έχουν γίνει. Που έχουν εξαγγελθεί άπειρες φορές, που έχουν μάλιστα νομοθετηθεί, αλλά που δεν υφίστανται ούτε εφαρμόζονται στην πράξη!!!

Και μέσα στο χαμό έχουμε από κάποιους και τραγικές προσεγγίσεις για τα αίτια των θανάτων με τη μπάλα να πηγαίνει στην… εξέδρα!
Με τη συζήτηση αντί να εστιάζεται στο πως θα κάνουν τη δουλειά τους οι υπεύθυνοι, στο πως θα βελτιωθούν και θ’ αναβαθμιστούν οι συνθήκες στον τομέα της δημόσιας υγείας, να καταλήγει ακόμη και σε… παραϊατρικές UFO διαπιστώσεις σκιτζήδων που “συνεισφέρουν” στο δημόσιο διάλογο με… “επιστημονικά” συμπεράσματα!

Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο κίνδυνος να ενοχοποιηθεί ακόμη και ο ίδιος ο αθλητισμός είναι πραγματικά υπαρκτός! Να φοβάται ο γονιός να στείλει το παιδί του για άθληση, να φοβάται ο κάθε ένας μας να φορέσει φόρμα και αθλητικά παπούτσια για να αθληθεί!
Κάπου έλεος δηλαδή!

Ο αθλητισμός είναι χαρά, είναι παιχνίδι, είναι ζωή! Δεν θα τον βάλουμε στο στόχαστρο επειδή οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που παρασιτίζουν στις καρέκλες που έχουν στρογγυλοκαθήσει, δεν κάνουν αυτά που προστάζει ο ρόλος τους.

Κι επειδή το έργο, όπως προαναφέραμε, το έχουμε δει ως θεατές άπειρες φορές, ένας τρόπος υπάρχει.Η αφύπνιση της κοινωνίας και η απαίτησή της με συντονισμένες δράσεις να γίνουν τα στοιχειώδη!

Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του Νομού Καρδίτσας είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Ηδη όπως παρατηρήσαμε στην δεύτερη συγκέντρωση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο “απλώνει” ακόμη περισσότερο και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα.

Είναι ήδη μοχλός πίεσης στους αρμοδίους που, όπως διαπιστώνουμε άρχισαν να κινούνται κάπως τις τελευταίες ημέρες! Θα κινηθούν ακόμη περισσότερο αν αυτή η κίνηση συνεχιστεί, μεγαλώσει και παγιωθεί ως νοοτροπία διεκδίκησης.

Πέρα από την αυτοπροστασία της υγείας μας στον τομέα της πρόληψης (που είναι κάτι που επίσης μπαίνει εντόνως στη συζήτηση), δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε αυτή την ανευθυνότητα που είναι κυρίαρχη από εκείνους που έχουν συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσουν θεσμικά και αμείβονται πλουσιοπάροχα γι’ αυτό.
Δεν είναι πανάκεια ο απνιδωτής. Δεν συνιστά η εγκατάστασή του και αυτόματη λύση των προβλημάτων. Ωστόσο είναι αδιανόητο εν έτη 2023 να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη στους αθλητικούς χώρους. Και κυρίως είναι αδιανόητη αυτή η απουσία ενσυναίσθησης των αρμοδίων να φαντάζει σε όλους μας ως φυσιολογική.

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες. Και σε περιφερειακό επίπεδο με Δήμους και Ενώσεις (να διευκρινίσουμε σε κάποιους “πονηρούς” ή καχύποπτους ότι μιλάμε διαχρονικά) και φυσικά σε κεντρικό επίπεδο με την πολιτεία, την αθλητική ηγεσία και την ΕΠΟ.

Την στιγμή που “σφυρίζουν” αριστερά και δεξιά εκατομμύρια, τη στιγμή που αμείβονται πλουσιοπάροχα διάφοροι καρεκλοκένταυροι από το υστέρημα του κόσμου, δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε ως μη εφικτή τη θωράκιση των χώρων άθλησης με ό,τι απαιτείται από πλευράς ιατρικής υποστήριξης.

Ως εδώ, φτάνει!

• Πιο κάτω το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Σαββατιάτικου “ΝΕΟΥ ΑΓΩΝΑ”.