ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Μεγάλος και απόλυτος πρωταγωνιστής στην καθημερινότητά μας είναι, πλέον, όπως θα έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, ο Πινόκιο! Το ξύλινο ανθρωπάκι που εμπνεύστηκε κάπου στα τέλη του 1800 ο Κάρλο Κολόντι στο γνωστό ιταλικό παραμύθι που έγινε διάσημο, διαχρονικό και μάλιστα και ταινία στο χόλιγουντ!

Η μαριονέτα του γέρο μαστρο Τζεπέτο που “ζωντάνεψε” ένα βράδυ κι όταν στη συνέχεια άρχισε να λέει ψεματάκια μεγάλωνε η μύτη του!  Το ψέμα, είτε συγκαλυμμένο με ωραία περιτυλίγματα, είτε απροκάλυπτο, δίνει και παίρνει στις μέρες μας! Ενας ανελέητος βομβαρδισμός σε όλα τα επίπεδα με αδιάκοπη ένταση από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου οι μύτες όσων μας μεταφέρουν τις ειδήσεις έγιναν σαν… προβοσκίδες από προϊστορικά μαμούθ, μέχρι όπου μπορεί να βάλει ο νους! Γέμισε ο τόπος “ψευτοθόδωρους”! Δεν ξέρεις πως να προφυλαχθείς, από που θα σου έλθει και τους κοιτάς όλους με επιφύλαξη! Ακόμη κι αυτούς που μπορεί να σου λένε αλήθεια!

Κι αν στο παραμυθάκι του Κολόντι στο φινάλε η μύτη του Πινόκιο επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα και “έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”, στην περίπτωσή μας χλομό το κόβω για happy end! Είναι γενικό το κακό βέβαια και δεν έχει να κάνει μόνο με τη χώρα μας. Τον Πινόκιο τον… γιορτάζουν παντού σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης!

Ακόμη και στις λεγόμενες οργανωμένες και εκσυγχρονισμένες κοινωνίες της δύσης! Εκεί, βρε, που έχουν σειρά, λειτουργούν σωστά και επιβραβεύουν τους… ικανούς! Εφθασε ο θρυλικός Κλάους Μίλερ να παριστάνει τον ποδοσφαιρικό επενδυτή όχι στο Κονγκό και στην Τανζανία, αλλά στην πολιτισμένη Δανία! Με τους παίκτες της ομάδας να ψωμολυσάνε και να τους κάνουν έξωση από τα σπίτια για απλήρωτα ενοίκια!

Ο άλλος, ο χορευτής, που λες και ξεπήδησε από το πάνελ της Ανίττας Πάνια, έβγαλε τα τακούνια και το κολάν, έγινε πρωθυπουργός, πήρε το σοβαρό ύφος, φόρεσε στρατιωτική περιβολή και κάνει… πατριωτικό πόλεμο από το facebook!!!

Οι … ομορφάντρες του Αζόφ έγιναν αντιστασιακοί, απελευθερωτές και μιλούν on line απο τα κρησφύγετα στα κοινοβούλια, ο τσάρος Πούτιν επιχειρεί… ανθρωπιστική επέμβαση όπως έκανε το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το… οργισμένο νιάτο, ο πλανητάρχης Μπάιντεν, όταν τον συνδέουν με την τελευταία λέξη του λειτουργικού των Windows, μάχεται για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας ειρήνης!

Τέλος, η ΦΙΦΑ του Ινφαντίνο με τους σκλάβους που πεθαίνουν σαν τις μύγες στις σκαλωσιές στα “Κολοσσαία” του Κατάρ ετοιμάζεται να τονώσει το φρόνημα των λαών της ανατολής με το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ! Γενικώς όλοι βγάζουν λεφτά κι αποκτούν εξουσία δουλεύοντας τον κόσμο!

Κι αν όλα αυτά συμβαίνουν στον… οργανωμένο κόσμο, φανταστείτε τις επιδόσεις στη μαγική μας χώρα! Εδώ δεν γιορτάζουμε μόνο τον Πινόκιο. Εδώ περάσαμε σε άλλο level! Καταστήσαμε εθνική επέτειο την πρωταπριλιά!!!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Μια ομορφιά! Αφού μετέτρεψαν τα κοινωνικά αγαθά που είναι ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση και το νερό σε… εμπορικά προϊόντα που θα παίζονται στο χρηματιστήριο, σύμφωνα με τις προσταγές των λόμπι του κέρδους που ουσιαστικά κυβερνούν σε όλο τον πλανήτη μέσω αντιπροσώπων, μετά… συσκέπτονται (οι αντιπρόσωποι) για το πως θα ξεπεραστεί η κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν!

Λύσεις!
Αφού ιδιωτικοποίησαν και την ίδια τους τη… μάνα (κατα πως προέβλεπε και ο ποιητής), τώρα παίρνουν το σοβαρό και ανήσυχο ύφος και επεξεργάζονται λύσεις για να ανακουφιστεί ο κόσμος που τον οδηγούν με ιλιγγιώδη ρυθμό στη φτωχοποίηση!

Κάπτεν Αμέρικα
Και μετά, δίνουν και συνεντεύξεις όπου εκφράζουν τον προβληματισμό τους αλλά και την αποφασιστικότητα να παλέψουν για τα δίκαια του κόσμου! Εδώ δεν μιλάμε για Πινόκιο! Εδώ μιλάμε για τους… “Κάπτεν Αμέρικα” που εξοντώνουν τους κακούς!!! Δηλαδή τους πολίτες!

————————–

«Στο τέλος νικά πάντα η αλήθεια. Δυστυχώς είμαστε ακόμη στην αρχή»

Ζάρκο Πετάν – Σλοβένος συγγραφέας