Την «ΓΚΟΛΦΩ», το πασίγνωστο – κλασσικό «Δραματικό ειδύλιο» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, μία παράσταση που είναι, Καλλιτεχνικός και Θεατρικός σταθμός, στην 20-ετή πορεία του(2002-2022)παρουσιάζει σε μεγάλη Καλοκαιρινή – 2022- Περιοδεία το «Θέατρο Τεχνών» Λάρισας το Σάββατο 27 Αυγούστου στο «Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Μητρόπολης Καρδίτσας» στις 9 το βράδυ.

Η «Γκόλφω». Η «Γκόλφω» μας.

…Γιατί το δραματικό ειδύλλιο που γράφτηκε το 1893 καθ’ υπαγόρευση του τυφλού Σπύρου Περεσιάδη στην Ακράτα της Αχαΐας έμελλε να γίνει το πιο πολύπαιγμένο έργο της Νεοελληνικής σκηνής; Γιατί μια φαινομενικά απλή ιστορία προδομένου έρωτα, της Γκόλφως και του Τάσου, έμελλε να οργώσει ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια με τα περιοδεύοντα «μπουλούκια» και να την παρακολουθήσουν γενιές και γενιές νεοελλήνων;

Γιατί έγινε το αποκούμπι κάθε θιάσου που επεδίωκε ευρύτατη λαϊκή απήχηση και εισπρακτική επιτυχία; Γιατί ακόμα και σήμερα ύστερα από 130 περίπου χρόνια πορείας το ηθογραφικό αυτό δράμα της ελληνικής υπαίθρου εξακολουθεί να δονεί, να συγκινεί, να συνταράσσει την ψυχή του νεοέλληνα; Τα ερωτήματα που αφορούν το φαινόμενο «Γκόλφω» δεν έχουν εύκολες και οριστικές απαντήσεις.

Αυτό που σίγουρα κατακλύζει ολόκληρο το έργο είναι η αμείλικτη αντιπαράθεση δυο κόσμων. Η Γκόλφω ζει σε απόλυτη αρμονία με αυτό που κουβαλάει ως φυσική νομοτέλεια, «έχει βασίλειο την ερμιά, για χώρες της τους λόγγους / για κόσμο έχει τα πουλιά, τ’ αηδόνια μουσική της». Αγαπάει με την ψυχή της, αγαπάει απόλυτα και αληθινά και έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με έναν κόσμο που προσπαθεί να της επιβάλλει μια «αρμόζουσα» ζωή. Μια ζωή σύμφωνη με τους κοινωνικούς κανόνες που επιτάσσουν την καθυπόταξη της φύσης της.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα