•Ζητούν αποδοχή του αιτήματος της μερικής μετεγκατάστασης όσων κατοίκων την επιθυμούν

Να αποδεχθεί το αίτημα της μερικής μετεγκατάστασης όσων κατοίκων την επιθυμούν ζητούν 37 νέοι και νέες του Βλοχού με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
Γλαφυρά περιγράφουν ότι μπορεί η περισσότερη λάσπη να υποχώρησε, όμως το χρώμα, η υφή και η οσμή της δεν έχουν φύγει από την ψυχή και το μυαλό τους.

Επικαλούνται τις εκτιμήσεις του Καρδιτσιώτη καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, ο οποίος μιλώντας στον «Νέο Αγώνα» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και εκφράζουν την επιθυμία τους να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό ώστε να του μεταφέρουν δια ζώσης τις αγωνίες τους.
«Με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, ζητάμε να καταλάβετε την ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, μακριά από γκρίζες αναμνήσεις και αισθήματα ανησυχίας, φόβου και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον μα» σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Η επιστολή
Αναλυτικά η επιστολή τους: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ.
Η παρούσα ανοικτή επιστολή, συντάχθηκε αποκλειστικά από 37 νέες και νέους ηλικίας 16 έως 35 ετών του χωριού Βλοχός, που υπάγεται στον Δήμο Παλαμά του Νομού Καρδίτσας και φιλοδοξία μας είναι να γίνει η αφορμή, ώστε αφ’ ενός να γίνει αντιληπτή η ψυχολογική μας κατάσταση και αφ’ ετέρου να σας παρακαλέσουμε, με την ιδιότητά σας ως προέδρου της κυβέρνησης, να προβείτε στη λήψη αποφάσεων που κατά τη γνώμη μας θα συμβάλουν στην ανακούφιση και στην καλυτέρευση της ζωής μας από εδώ και στο εξής.

Ως πολιτικοποιημένοι νέοι, θεωρούμε ότι έχουμε κάθε δικαίωμα και καθήκον να σας το ζητήσουμε, καθώς δεν αποτελούμε απλά το μέλλον του τόπου μας, αλλά συμβάλουμε ενεργά στην εξέλιξή του, μέσω των ιδεών και δεξιοτήτων μας οι οποίες επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του.

Εννέα μήνες μετά την πλημμυρική καταστροφή που προκλήθηκε από τις θεομηνίες “Daniel” και “Elias”, προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να σώσουμε ότι σώζεται, να βιοποριστούμε και να συνεχίσουμε τις ζωές μας, κάτι που έχει αποδειχθεί άκρως ψυχοφθόρο και επίπονο. Μπορεί η περισσότερη λάσπη να υποχώρησε, όμως το χρώμα, η υφή και η οσμή της δεν έχουν φύγει απ` την ψυχή και το μυαλό όλων μας.

Πέραν αυτών όμως, η ανησυχία μας εντείνεται ακόμη περισσότερο αφού σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση στην εφημερίδα «Νέος Αγών» του έγκριτου καθηγητή “Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας” κ. Ευθύμιου Λέκκα, μετά την αναμονή υψηλότατων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του θέρους θα ακολουθήσουν και μάλιστα σύντομα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω μεγάλων βροχοπτώσεων τα οποία όπως έχει αποδειχθεί, θα επηρεάσουν άμεσα το χωριό. Φαινόμενα που πιθανότατα θα είναι επαναλαμβανόμενα και η αιτία τους φυσικά εντοπίζεται στην κλιματική αλλαγή.

Από αφηγήσεις παλαιοτέρων, τη γνώση των οποίων δε μπορούμε να παραβλέψουμε, μετά την πλημμύρα του μακρινού 1953, όταν για πρώτη φορά τέθηκε θέμα μετεγκατάστασης, αυτή ματαιώθηκε για τους ίδιους ακριβώς λόγους που προβάλλονται και σήμερα!

Αναρωτιόμαστε, αποτελεί άραγε σοφή επιλογή να ναυαγήσει και πάλι λόγω της επιμονής της μειοψηφίας στις ίδιες απόψεις όταν είναι γνωστό το ιστορικό του χωριού μας; Ρητορικό βεβαίως το ερώτημα, η απάντηση είναι αυτονόητη και γνωστή σ’ εμάς. Όχι!

Πιστεύουμε απόλυτα ότι η πρόοδος και η ευημερία για τον τόπο μας θα επέλθουν μέσα από τη διαφορετική άποψη, που είναι και άποψη της πλειοψηφίας για μετεγκατάσταση και όχι με την ταύτιση όσων ζητούν τη ματαίωσή της και γι’ αυτό δεν την αποδεχόμαστε.

Εάν το κάναμε, θα ήταν πράξη υπέρτατης ανευθυνότητας και δε θέλουμε να συνεργήσουμε σ’ αυτή, καθώς θεωρούμε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας μετακυλήσει το πρόβλημα, όταν οι επιπτώσεις από τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή είναι γνωστές 70 χρόνια τώρα. Πεποίθησή μας είναι η πρόληψη των εξελίξεων και όχι η εκ των υστέρων θεραπεία τους.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε να μας επιτρέψετε να εκφράσουμε την έντονη επιθυμία μας για την από μέρους σας αποδοχή του αιτήματος της μερικής μετεγκατάστασης στον χώρο που έχει επιλεγεί όσων κατοίκων την επιθυμούν. Είμαστε βέβαιοι ότι την επιτάσσει η λογική και το ρεαλιστικά δίκαιο του αιτήματος την επιβάλλει. Σας καλούμε να αναλάβετε δράση.

Τώρα είναι η ώρα, ώστε με την έγκρισή σας να διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα απαλλαγμένη από τον φόβο των απωλειών ανθρώπινων ζωών και ολοκληρωτικών καταστροφών. Τώρα είναι η ώρα η πολιτεία να συμβάλλει για το καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον μας. Αυτό θέλουμε και αυτό αποζητάμε.

Με όλη την εκτίμηση προς το πρόσωπό σας, ζητάμε να καταλάβετε την ανάγκη μας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, μακριά από γκρίζες αναμνήσεις και αισθήματα ανησυχίας, φόβου και κυρίως αβεβαιότητας για το μέλλον μας.

Η νεολαία είναι μέρος του σήμερα, και, κυρίως, του αύριο κάθε τόπου. Είναι το μέλλον και η συνέχειά του. Αν δεν υπάρχουν κίνητρα να παραμείνει σ’ αυτόν, νομοτελειακά, εξαφανίζεται και πεθαίνει!

Θα επιθυμούσαμε, ακολουθώντας τις οριζόμενες διαδικασίες, να συναντηθούμε μαζί σας, ώστε να σας μεταφέρουμε δια ζώσης τις αγωνίες μας.

Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, παρακαλούμε να ακούσετε τη φωνή μας και να συμμεριστείτε τους προβληματισμούς μας. Η αποδοχή του αιτήματός θα μας δώσει την ώθηση να συνεχίσουμε να ζούμε στον τόπο που αγαπάμε.

Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Με τιμή.

Γαλάνη Ειρήνη ετών 27, Ιδιωτική Υπάλληλος

Γαλάνης Αχιλλέας ετών 19, Φοιτητής

Γαλάνης Θωμάς ετών 27, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Γαλάνης Κωνσταντίνος ετών 25, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Γιολδάσης Ευάγγελος ετών 27, Κτηνοτρόφος

Γιώτα Βασιλική ετών 23, Ιδιωτική Υπάλληλος & Φοιτήτρια

Γιώτα Ηλιάνα ετών 19, Φοιτήτρια

Γιώτα Κατερίνα ετών 21, Πωλήτρια

Γιώτα Μαρία ετών 25, Αρχιτέκτονας Τοπίου

Γιώτα Φρειδερίκη ετών 24, Απόφοιτη Τουριστικών Σπουδών

Γιώτα Χρυσάνθη ετών 19, Φοιτήτρια

Κακάτσιος Θωμάς, ετών 24, Αγρότης / Κτηνοτρόφος

Κακάτσιος Σωτήρης ετών 23, Αγρότης / Κτηνοτρόφος

Καλόγηρος Θωμάς ετών 32, Ιδιοκτήτης Καφενείου

Καλογήρου Κων/να ετών 34, Μαγείρισσα

Καρανάσιου Άννα – Μαρία ετών 28, Οικονομολόγος

Καραμπλούς Ευθύμιος ετών 30, ιδιωτικός υπάλληλος

Καραμπλού Έφη ετών 33, Ιδιωτικός Υπάλληλος

Καρανάσιου Ραφαηλία ετών 19, Φοιτήτρια

Κολώνα Βασιλική ετών 24, Υπάλληλος Υποδοχής Ξενοδοχείου

Κολώνας Πέτρος ετών 29, Φυσιοθεραπευτής

Λαϊοπούλου Κωνσταντία ετών 20, Φοιτήτρια

Λαϊοπούλου Ροϊδούλα ετών 22, Φοιτήτρια

Μαλάι Δημήτριος ετών 28, Κτηνοτρόφος

Νικολούλη Όλγα ετών 21, Ιδιωτική Υπάλληλος

Νικολούλης Αθανάσιος ετών 16, Μαθητής

Νικολούλης Σπύρος ετών 24, Βοηθός Μάγειρα

Ξάνθη Δήμητρα ετών 32, Αγρότισσα/Κτηνοτρόφος

Ξάνθης Ιωάννης ετών 28, Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Παπακυρίτση Ρίτα ετών 33, Μαθηματικός

Παπακυρίτση Βασιλική ετών 30, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων

Πατούνης Κων/νος ετών 35, Αγρότης

Πατούνης Αθανάσιος ετών 33, Αγρότης

Πατούνη Κέλλυ ετών 19, Γραμματέας,

Πατούνη Λυδία ετών 26, Φοιτήτρια

Πατούνης Τιμόθεος ετών 17, Μαθητής

Τζιώτας Παναγιώτης ετών 20, Αγρότης