“Η σκηνογραφία της υπαίθρου” στην Κρυοπηγή

Η Κρυοπηγή είναι ένα πανέμορφο χωριό στις παρυφές των Αγράφων σε υψόμετρο περί τα 600 μ, με μια ευρύχωρη και φροντισμένη πλατεία , όπου στο ανατολικό της άκρο δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της κοίμησης της Θεοτόκου, εξωτερικά λιτός και εσωτερικά μεγαλοπρεπής, με σπουδαία αρχιτεκτονική και νέα αγιογράφηση. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει ο υπέροχος πλάτανος 200 ετών, δεξιά και αριστερά δύο φιλόξενα καφενεία νέων ανθρώπων του Βασίλη Αναγνώστου και του Στέργιου Σπανού, που τα κρατάνε με πολύ ηρωϊσμό και που τα καλοκαιρινά βράδια απλώνουν τα τραπέζια τους μέχρι που ενώνονται και δημιουργείται μια ωραία ατμόσφαιρα με χαμηλά φώτα και παιδικές φωνές. Οι κάτοικοι το χειμώνα φτάνουν δεν φτάνουν τους τριάντα ,το καλοκαίρι μαζεύονται γύρω στους πεντακόσιους και από το Σεπτέμβρη ξανά τριάντα και λιγότεροι και ξανά το άγχος, πόσοι θα μείνουν τελικά.

Τα βράδια γίνονται όλοι μια παρέα, όλοι για τον έναν και ένας για όλους.

Σε αυτό το χωριό, το χωριό μου, στις 13 Αυγούστου παρουσιάσαμε για δεύτερη φορά τη <<Σκηνογραφία της Υπαίθρου>>.

Την εκδήλωση συντόνισε και στήριξε με κάθε τρόπο η Φανή Δασκάλου, μια υπέροχη αγωνίστρια , οικονομολόγος, στέλεχος του Δασαρχείου Μουζακίου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μουζακίου, η οποία και παρουσίασε τους καλεσμένους, τους ομιλητές, το βιογραφικό μου και το κεντρικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Το βιβλίο παρουσίασαν δύο νέοι επιστήμονες με μοναδικό τρόπο ο καθένας:ο Γιώργος Στεφανής, διδάκτορας οικονομικής θεωρίας και διαιτητής Α΄ Εθνικής ποδοσφαίρου, αναφέρθηκε στην εργασία παρομοιάζοντάς την με ένα τρένο που ξεκινάει από την Ομηρική εποχή και φτάνει μέχρι τη σημερινή μηχανοποιημένη αλλά βαθιά ελλειμματική, σε αγαθά και αξίες κοινωνία, την αφόρητα καταναλωτική και αδιέξοδη. Προτείνει να βαδίσουμε μπροστά αλλά κοιτάζοντας πίσω, κρατώντας τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Ο Αλέξης Κωστάλας εντυπωσιασμένος από αυτόν και με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, τον χαρακτήρισε βιωματικό ρήτορα, βγαλμένο από το μέλλον. Γενικά ήταν ενθουσιασμένος από το επίπεδο των ομιλητών, και των δύο γυναικών, που με μεγάλη ευαισθησία διαπραγματεύονταν τα θέματά τους, χωρίς ίχνος υπερβολής και με παντελή απουσία του ξύλινου λόγου.

Η Ιουλία Φωτίου ,εκπαιδευτικός με δύο πτυχία και ένα μεταπτυχιακό, νεαρή μάνα, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μουζακίου και με σύγχρονη ακτιβιστική δράση, παρουσίασε σε συντομία το περιεχόμενο του βιβλίου εστιάζοντας :

– Στο τρόπο με τον οποίο οι κοινωνικές , οικονομικές και πολιτικές συνθήκες επηρέασαν την αγροτική ζωή.

– Στις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και πως αυτές επηρέασαν τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις.

– Στην αγροτική επανάσταση που μετέτρεψε τον άνθρωπο από τροφοσυλλέκτη και κυνηγό σε αγρότη.

– Στην αστικοποίηση και την κλιματική αλλαγή που πλήττουν τα θεμέλια της γεωργίας και της κοινωνίας και χαρακτήρισε το βιβλίο “ωδή στην αγροτική ζωή”.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης για τα Ελληνικά δεδομένα ήταν κάτι το ξεχωριστό. Στο Χωριό ανέβηκε η Χορωδία του Νίκου Ευθυμιάδη, όλοι παράτησαν τις διακοπές τους και ανέβηκαν για να παρουσιάσουν μαζί με το μοναδικό Αλέξη Κωστάλα τα << ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΒΕΡΩΦ>>.

Ο Νίκος Ευθυμιάδης ήταν συγκλονιστικός , όχι μόνον ως διευθυντής της Χορωδίας , αλλά και ως ερμηνευτής και ως τραγουδοποιός άλλου επιπέδου. Με το πνευματικό και το θρησκευτικό του περιεχόμενο δίκαια αποτελεί σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο για τη χώρα αλλά και τον παγκόσμιο μουσικό πολιτισμό.

Στο βήμα στάθηκε εντελώς αγέρωχος ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το περιβάλλον του χωριού και την ομορφιά της βραδιάς, απήγγειλε με υπέροχο τρόπο την ποίηση του Σεφέρη << ΚΡΑΤΗΣΑ ΤΗ ΖΩΉ ΜΟΥ>>

Στο πιάνο η Θεανώ Χειράκη, στο μπουζούκι ο Θανάσης Νικολάου και πίσω η χορωδία, συνέθεσαν μια πραγματική λυρική Σκηνή. Το χωριό έχει μεγάλη παράδοση στις τέχνες και πριν, αλλά και μετά την εκδήλωση έγιναν γνωριμίες και συστάσεις, τόσο με τον Νίκο Ευθυμιάδη , όσο και με τον Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος έγινε αντικείμενο θαυμασμού για τον εν γένει πολιτισμό του και οι περισσότεροι φωτογραφήθηκαν μαζί του .

Την εκδήλωση χαιρέτησε με γραπτό μήνυμά του, ο υπουργός Γεωργίας Κων. Τσιάρας, ο οποίος αναφέρθηκε επί της ουσίας στο πολιτισμικό, στο τεχνοκρατικό και πολιτικό περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς επίσης και στη σημασία της πολιτικής διανόησης και κουλτούρας στην περιοχή και στη χώρα μας

Παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Σκρέτας, η αντιδήμαρχος Πύλης κ Χ. Καλιώρα, ο πρόεδρος της κοινότητας Β. Σοφογιάννης, η κ Β. Ντούρβα εκ μέρους της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας κ.α ενώ ευχές εκ των προτέρων έστειλε ο Βουλευτής Γ.Κωτσός.

Θερμές ευχαριστίες στον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Χρ. Σοφογιάννη, το Σπύρο Σοφογιάννη, τις γυναίκες του χωριού για τις πίτες που έκαναν, τα δύο καφενεία που συνέδραμαν στην εκδήλωση, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και στη φιλοξενία.

Γιώργος Κωνσταντάκος