Στον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε έμφαση στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα (21/6) το πρωί στο ΥπΑΑΤ και στον Καρδιτσιώτη νέο Υπουργού Κώστα Τσιάρα.

Μάλιστα, για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, δήλωσε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα έρθει προς έγκριση στο υπουργικό Συμβούλιο έως το τέλος του καλοκαιριού. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι η στήριξη στον αγροτικό τομέα συνεχίζεται με τις επιδοτήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τις δικαιούνται.

Επιπλέον, ζήτησε «να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια», και επεσήμανε ότι πρέπει «να σταθούμε με ταχύτητα δίπλα στους αγρότες σε σημαντικά ζητήματα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για το κόστος παραγωγής, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο αγροτικό ρεύμα «ΓΑΙΑ». Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου να κάνει ενημέρωση στους αγρότες γιατί πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Σχετικά με την ΚΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα πρέπει να τρέξουμε με ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατίες και χωρίς να στραγγαλίσουμε τους μικρούς αγρότες».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης ιδίως των νέων των αγροτών. «Είναι ένας τομέας στον οποίο υπολειπόμαστε στην ΕΕ», είπε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού της χρήσης του νερού,

«Η μεγάλη πρόκληση είναι η επένδυση στην ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η κυβέρνηση έχει επιβραβεύσει τα συνεργατικά σχήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας στην αγροδιατροφή, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Από την πλευρά του ο Καρδιτσιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Στη σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα συμμετείχαν οι υφυπουργοί, Χρήστος Κέλλας και Διονύσης Σταμενίτης, οι γενικοί γραμματείας του ΥΠΑΑΤ, οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης.