Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα οι κάτοικοι του Ξινονερίου ενάντια στην εγκατάσταση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας (video)

Την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν σήμερα οι κάτοικοι του Ξινονερίου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας που ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας από το χωριό τους. Οι κάτοικοι βρίσκονται εν αναμονή της προσωρινής διαταγής και ζητούν να εισακουστούν και να μη προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία της κεραίας.

Την Τρίτη 25 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση για την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην κεραία, για την οποία οι κάτοικοι του Ξινονερίου προσπαθούν να πετύχουν την απεγκατάστασή της. Θεωρούν ότι η κεραία θα έχει επιπτώσεις στην υγεία τους, ενώ θα επηρεάσει κατά πολύ το χωριό, την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών, ενώ θα οδηγήσει αρκετούς κατοίκους να αναζητήσουν άλλο μέρος για να μείνουν μακροπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα» ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων, κ. Αναστάσιος Κοσμάς, ανέφερε ότι χθες συζητήθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης η προσωρινή διαταγή κατά της εγκατάστασης ενός πυλώνα φαραωνικών διαστάσεων ύψους 30 μέτρων όπως τον χαρακτήρισε. «Ζητήσαμε να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας αυτής κεραιοδιάταξης. Ακούστηκαν πάρα πολλά, δυστυχώς από την εταιρεία επαναλήφθηκε ό,τι έχει ακουστεί και σε άλλες υποθέσεις. Κάποια πράγματα τα οποία δεν στέκουν στη δική μας περίπτωση, διότι δεν είναι το ίδιο πράγμα μια κεραία τέτοιους είδους επί ξηράς όπως είναι αυτή, με κεραίες που βρίσκονται σε ταράτσες. Το δικαστήριο φάνηκε να κατανοεί το αίτημά μας, τον άμεσο και επικείμενο κίνδυνο που υπάρχει. Η κεραία αυτή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κεραία και τους κινδύνους που προκύπτουν, ο κ. Κοσμάς έκανε λόγο για μια κεραία που τοποθετείται σε ένα σιδερένιο πυλώνα που είναι ακριβώς δίπλα από τα καλώδια της ΔΕΗ. «Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα μπορεί να υπάρξει είτε με την επαγωγή του ρεύματος είτε μετά από κεραυνό. Θα υπάρξει φωτιά σε όλο το χωρίο. Δυστυχώς δεν προσκομίστηκε, αν και το ζητήσαμε, μια μελέτη αναγκαιότητας τοποθέτησης στο εν λόγω σημείο από την εταιρεία. Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να αναφέρει ότι πρέπει να μπει σε αυτό το σημείο. Γενικόλογες απαντήσεις. Η πρόσβαση στο σημείο από μια πολύ μικρή μάντρα ύψους ενός μέτρου, που μπορούν να περάσουν τα παιδιά ανάμερα από τα κάγκελα. Υπάρχει κίνδυνος να ακουμπήσουν το σταθμό και την κεραία και να πάθουν ηλεκτροπληξία. Περιμένουμε την απόφαση την Τρίτη, ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε.