«Κατασκήνωση αναφοράς» και στάθμη της Λίμνης Πλαστήρα

«Κατασκήνωση αναφοράς για το κράτος» χαρακτήρισε την κατασκήνωση της Νεράιδας του Δήμου Λ. Πλαστήρα ο Πρόεδρος της κατασκηνωτικής δομής και Αντιδήμαρχος Θωμάς Στεργιόπουλος.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλία» και στην εκπομπή «σε πρώτο ενικό» υπογράμμισε ότι μεταξύ των 33 που υπάρχουν στη χώρα, αυτή της λίμνης Πλαστήρα ξεχωρίζει για τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο κ. Στεργιόπουλος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Πάνος Νάνος καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες ώστε οι κατασκηνώσεις να επεκταθούν φιλοξενώντας προγράμματα πανεπιστημίων, δράσεις Erasmus, διαπολιτισμικές ενέργειες κ.ά., με σκοπό η κατασκήνωση να λειτουργεί και εκτός κατασκηνωτικής περιόδου.

«Οι υποδομές μας είναι πλήρως αναβαθμισμένες και έτοιμες για χρήση όλο το χρόνο», υπογράμμισε. Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι το έργο της κατασκήνωσης έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο και γι’ αυτό χορηγήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, είχε προαναγγείλει επιπλέον επιχορηγήσεις, εφόσον συνεχιστούν οι δράσεις και φέτος.

Σε ό,τι αφορά τα υδατικά αποθέματα της λίμνης, ο κ. Στεργιόπουλος έκανε λόγο για σημαντική βοήθεια από τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, τονίζοντας πως αυτά υπήρξαν «βάλσαμο» για τη λίμνη, αφού το καλοκαίρι η στάθμη των υδάτων είχε φτάσει στα κατώτατα επιτρεπτά όρια. Πρόσθεσε ότι για την επάρκεια του νερού, ειδικά για την άρδευση του κάμπου, η στάθμη της λίμνης πρέπει να φτάσει περίπου στα 790 μέτρα, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο καιρός θα βοηθήσει για την πλήρη αναπλήρωση των αποθεμάτων.

Η λίμνη Πλαστήρα, συνέχισε, πέρα από το ζωτικής σημασίας ρόλο της στην ύδρευση και την άρδευση, είναι επίσης καθοριστική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. «Η λίμνη μας είναι πηγή ζωής και με σύνεση και αγάπη πρέπει να τη χειριζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στεργιόπουλος υπενθύμισε επίσης ότι το οικολογικό όριο της λίμνης ορίζεται στα 786 μέτρα σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιτρέπεται η στάθμη να πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ο πυθμένας του ταμιευτήρα έχει μπαζωθεί από τις δύο θεομηνίες και την πάροδο των ετών, αφού τα ποτάμια κατεβάζουν φερτά υλικά κάθε χειμώνα.

«Πρέπει η Πολιτεία να δει την φέρουσα ικανότητα της λεκάνης που σίγουρα είναι μικρότερη από την δημιουργία της και να θεσπιστεί ένα νέο επίσημο οικολογικό όριο», δήλωσε.

Κ.Π.