ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Καθημερινές και σε περίοπτες θέσεις είναι οι αναφορές των κεντρικών μέσων ενημέρωσης (δηλαδή των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης) στον ΑΣΚ και στην Καρδίτσα για τον άθλο της ανόδου στη basket league! Πότε με αφιερώματα, πότε με συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, κάθε μέρα το όνομα της πόλης μας φιγουράρει σε πρώτο επίπεδο στο πανελλήνιο!

Προχθές ο Χρήστος Δεληγιάννης ήταν κεντρικός καλεσμένος στην εκπομπή του Βασίλη Σκουντή στην cosmote, στη συνέχεια μίλησε στον Δημήτρη Μαλισιώβα στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ όλες οι εφημερίδες και τα site είχαν ρεπορτάζ και σχόλια για την ομάδα φιλοξενώντας κι άλλες συνεντεύξεις του Μπουρούση, του Λιόγα, αλλά και των αθλητών που έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σ’ αυτή τη μαγική χρονιά!

Σ’ ένα περιβάλλον καταθλιπτικό, όπου δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, με πανδημίες, ακρίβεια, πολέμους, με την πόλη να έχει κατρακυλήσει στην προτελευταία θέση σε όλους τους οικονομικούς δείκτες αυτή η ομάδα κατόρθωσε το… αδιανόητο!!!

Όπως είπε πολύ σωστά ο Γιάννης Μπουρούσης πιθανότατα ο πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει! Κι επειδή η ομάδα είχε καταφέρει με τις επιδόσεις της να καλλιεργήσει μια βεβαιότητα ότι το “τρένο της ανόδου” δεν χάνεται με τίποτα, γι’ αυτό δεν είχαμε και φρενήρεις πανηγυρισμούς στο ματς με την Καβάλα όπου πιστοποιήθηκε η άνοδος.

Πέτυχε δηλαδή ο ΑΣΚ, πέραν όλων των άλλων, να καταστήσει… φυσιολογική μια υπέρβαση! Αν καθίσει κανείς όμως κι αναλύσει λεπτομερώς όλη αυτή τη διαδρομή, αν κάνει και τους απαραίτητους συσχετισμούς με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, από που ξεκίνησε, μέσα σε ποιες συνθήκες και δεδομένα που επικρατούν στην πόλη ολοκληρώθηκε, τότε θα συνειδητοποιήσει το μέγεθος της επιτυχίας!

Τότε θ’ αντιληφθεί πως μιλάμε για τον άθλο των άθλων! Συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή μας να θεωρούμε αυτονόητα κάποια πράγματα! Νομίζουμε ότι είναι νομοτελειακά, ότι έρχονται από μόνα τους και ότι έτσι θα είναι πάντα! Μέχρι που φθάνει η στιγμή που τα χάνουμε και τότε είναι που καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερο την αξία τους!

Ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της ζωής κι όχι φυσικά μόνο στον αθλητισμό. Ακόμη και για αγαπημένα πρόσωπα που μόλις μας λείψουν συνειδητοποιούμε το λάθος να μην εκφράζουμε με κάθε αφορμή και κάθε στιγμή την αγάπη μας.

Πριν λίγα χρόνια θεωρούσαμε αυτονόητη την παρουσία της Αναγέννησης στη Β’ Εθνική Κατηγορία. Μέχρι που την είδαμε να αποσύρεται απο την αγωνιστική δράση και να δίνει ντέρμπι στο τοπικό με Δασοχώρι, Κρανιά και Ματαράγκα!

Να γίνεται μπαλάκι στην κληρωτίδα της ΕΠΣΚ και να ψάχνουμε να τη βρούμε στο χάρτη με… μεγενθυτικό φακό! Πόσα γράφαμε τότε από τη στήλη; Κι όμως χρειάστηκε να αποδομηθεί εντελώς η ομάδα για να εκτιμήσουμε που βρίσκονταν.

Να μη συμβεί το ίδιο και με τον ΑΣΚ. Να μην το “κάψουμε” θεωρώντας… συνηθισμένο αυτό που πέτυχε, αλλά να το χαρούμε με όλη μας την ψυχή!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Το ακούσαμε κι αυτό, φαντάζει λογικοφανές, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας: “Είναι πιο εύκολο να κάνεις μια καλή ομάδα μπάσκετ απ’ ο,τι μια ομάδα ποδοσφαίρου”! Το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε να κάνουμε με πεντάδα κι όχι με ενδεκάδα παίκτες το κάνει πιο απλό και πιο εύκολο! Είναι έτσι;

Δώδεκα
Ασφαλώς όχι. Καταρχήν σε μια ομάδα μπάσκετ δεν παίζουν οι πέντε σ’ ενα παιχνίδι αλλά δώδεκα καθώς γίνονται συνεχείς αλλαγές. Από κει και πέρα αν ήταν εύκολο για τον ΑΣΚ να κάνει μια καλή ομάδα, το ίδιο εύκολο ήταν και για τους άλλους που συμμετείχαν στον μαραθώνιο και ιδιαίτερα κάποια “τζιμάνια” της Αθήνας που έχουν και τα κόζια μαζί τους!

Ας τη χαρούμε!
Αυτό που έχει πετύχει ο ΑΣΚ είναι ένας άθλος. Ενας θρίαμβος σε όλα τα επίπεδα. Μια διάκριση που δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στην Καρδίτσα. Γι’ αυτό από το να την “εξηγούμε” απλοϊκά, ας τη χαρούμε τώρα που τη ζούμε!!!

———————–

«Τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό για εκείνον που το αρκετό είναι πάντα πολύ λίγο»

Ουάσινγκτον Ιρβινγκ – Αμερικανός συγγραφέας