Καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και επιδότηση ενοικίου εννέα μήνες μετά τον «Ντάνιελ», σε εκκρεμότητα το θέμα των μετεγκαταστάσεων

Εννέα μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ντάνιελ» στις πληγείσες περιοχές του Νομού, αφήνοντας πίσω του απώλειες ανθρώπων, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, περιουσιών κλπ. και μαζί σωρεία ζητημάτων που παραμένουν ακόμη ανοικτά. Τα κυριότερα είναι οι αποζημιώσεις και η επιδότηση ενοικίου, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της μετεγκατάστασης για τη Μεταμόρφωση και όσων το επιθυμούν στο Βλοχό.

Πιο αναλυτικά, για τις καθυστερήσεις στις αγροτικές αποζημιώσεις, τον γεωργικό εξοπλισμό, αλλά και για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και της κυβέρνησης σχετικά με τη μετεγκατάσταση, μίλησε στο «Νέο Αγώνα» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, κ. Πέτρος Κοντογιάννης.

Ο κ. Κοντογιάννης επισήμανε αρχικά: «Αρχίζουν και μας ξεχνάνε. Οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις έχουν αφήσει δίχως εισόδημα τους κατοίκους του χωριού, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν σε εργασίες αποκατάστασης της περιουσίας τους. Παράλληλα, αδυνατούν να επιστρέψουν στις εργασίες που συνήθιζαν να κάνουν πριν τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου».

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντογιάννης υπογράμμισε ότι σημαντικό ζήτημα αποτελεί η καθυστέρηση της επιδότησης ενοικίου. «Παρότι θεωρούνταν εξ αρχής ένα αυτονόητο μέτρο στήριξης, έχει δοθεί έως τώρα σε ελάχιστους δικαιούχους. Επειδή ορισμένοι κάτοικοι αδυνατούσαν να πληρώνουν από την τσέπη τους άλλη οικία όλο αυτό το διάστημα, γύρισαν πίσω στο χωριό, 25 κατοικίες επέστρεψαν σε σύνολο 120. Για το θέμα επιδότησης του ενοικίου, η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους πληγέντες λέγοντάς τους ότι αρχικά έπρεπε να λύσουμε τα κληρονομικά μας όσον αφορά τις πληγείσες οικίες, και τώρα μας λένε ότι προκύπτουν εμπόδια από τα έγγραφα Ε1 και Ε9», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντογιάννης.

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση μεταξύ κυβερνητικού κλιμακίου και των κατοίκων της Μεταμόρφωσης με κύριο θέμα τη μετεγκατάσταση, αυτή αναμένεται τελικά να γίνει μετά τις Ευρωεκλογές. «Επρόκειτο να γίνει πριν το Πάσχα, αυτή την πληροφορία είχαμε από πλευράς κυβέρνησης. Τελικά μετατέθηκε μετά από τις ερχόμενες εκλογές, πάντως υπάρχει διαβεβαιώσει εκ μέρους της ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί», συμπλήρωσε ο κ. Κοντογιάννης.

Η κατάσταση στο Βλοχό είναι εξίσου δύσκολη και οι πληγέντες κάτοικοι αντιμέτωποι με παρόμοιας φύσεως ζητήματα. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε στο «Νέο Αγώνα» ο Βασίλειος Καλογιάννης, Πρόεδρος του Βλοχού, οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημιές στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους, ενώ το χωριό αναμένει ακόμη τελική απάντηση για το σενάριο της μερικής μετεγκατάστασης από την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών