Κουρέτας: Στις ράγες μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας (βίντεο)

Δουλειά σε ανέργους, στήριξη σε επιχειρήσεις και αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών

ουλειά σε ανέργους, στήριξη σε επιχειρήσεις και αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών θα προσφέρει το μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που ανακοινώθηκε προ ημερών, και η εξειδίκευση του οποίου ανά νομό αναμένεται να λάβει χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αυτό υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην Ημερησία, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι μεγάλο μέρος των άμεσων παρεμβάσεων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ντάνιελ» έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ όταν υλοποιηθούν τα έργα ορεινής υδρονομίας οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θα μπορούν να αισθάνονται πολύ πιο προστατευμένοι από ό,τι πριν, στην περίπτωση ακραίων φαινομένων.

Ολόκληρη η συνέντευξη

– Είστε επικεφαλής μιας Περιφέρειας που έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές στο πρόσφατο παρελθόν. Πού βρισκόμαστε σήμερα ως προς τα έργα αποκατάστασης και ποιος είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον;

Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν μόλις υποχώρησαν τα νερά, δηλαδή από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου του 2023, και στη συνέχεια επιταχύνθηκαν. Έχει ήδη ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των άμεσων παρεμβάσεων: αποκαταστάσεις αγροτικής οδοποιίας, αναχωμάτων, διαμόρφωση των κοιτών ποταμών και απομάκρυνση φερτών υλών.

Σήμερα, το σύστημα — όπως το παρακολουθούμε σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία — μπορεί να αντέξει περίπου το 38% με 40% της έντασης βροχής που είχαμε στον «Ντάνιελ». Τα έργα ορεινής υδρονομίας, που πρόκειται να υλοποιήσει το Υπουργείο, αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έτσι μέχρι το τέλος του 2026, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα έργα, εκτιμούμε πως η περιοχή θα μπορεί να αντέξει ποσότητες νερού αντίστοιχες με το 75% και πλέον του «Ντάνιελ». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίπεδο ασφαλείας, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επανέλθει στη ζωή και τις δραστηριότητές του.

– Πολλοί πολίτες έχουν χάσει περιουσίες και δουλειές. Σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, τι κάνετε για να ενισχυθούν οι πολίτες και οι αγρότες;

Οι αποζημιώσεις για αγρότες και επιχειρήσεις προχωρούν με καλούς ρυθμούς. Σήμερα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει το 60% της αποζημίωσης, ενώ για τους αγρότες το ποσοστό φτάνει το 97% με 98%. Οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει επίσης ως προκαταβολή το 60% του ποσού.

Εργαζόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο, στέλνοντας συνεχώς επικαιροποιημένα στοιχεία. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι αποζημιώσεις.

Πέρα από τις αποζημιώσεις, προτεραιότητές μας είναι: η δημόσια υγεία, η πολιτική προστασία, η ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού, καθώς και ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της περιοχής.

Αυτό περιλαμβάνει προσλήψεις ανέργωνστήριξη νέων επιχειρήσεων αλλά και αποκατάσταση κατεστραμμένων υποδομών. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε το προηγούμενο Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΣΠΑ, κ. Ζερβό, και θα εξειδικευθεί ανά νομό λίγο μετά το Πάσχα.

Παράλληλα, έχουμε αιτηθεί χρηματοδότηση για την απόσυρση μπαζών από περίπου 30.000 στρέμματα, ώστε να καταστούν και πάλι παραγωγικά. Εκτιμώ πως έως το τέλος του 2026, η εικόνα στη Θεσσαλία θα είναι εντελώς διαφορετική.

Βεβαίως, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο, υπομονή και σωστό προγραμματισμό. Όπως έχουμε πει, ακόμα και αν μεταφέρονταν όλες οι τεχνικές εταιρείες της χώρας στη Θεσσαλία, πάλι θα χρειαζόταν χρόνος για πλήρη αποκατάσταση.

– Μετά την καταστροφή του «Ντάνιελ» ακούσαμε για ένα νέο μοντέλο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Πιστεύετε ότι θα γίνει πράξη αυτός ο μετασχηματισμός ή θα ξεχαστεί όπως έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν;

Η αναδιοργάνωση της Θεσσαλίας περιλαμβάνει και μεγάλα έργα υδροδότησης, με φράγματα απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία, που αποτελεί βασικό πρόβλημα.

Πρώτα θα πρέπει να λυθεί το έλλειμμα νερού και στη συνέχεια να εξετάσουμε ποιες καλλιέργειες μπορούν να είναι συμβατές με την κλιματική αλλαγή. Θέλουμε να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με βάση τα νέα δεδομένα.

– Για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα υπάρχει χρονοδιάγραμμα;

Τα βασικά έργα είναι τέσσερα: Το φράγμα του Ενιπέα, το φράγμα του Μουζακίου, το φράγμα της Πύλης και τ η διώρυγα που ενώνει το φράγμα της Γυρτώνης με τη νέα Κάρλα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό, τα έργα αυτά αναμένεται να ξεκινήσουν αρχές του 2026. Πιστεύουμε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν σε μια τετραετία, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Πρόκειται για έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 20 χρόνια. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις ρότα σε ένα τέτοιο «καράβι», αλλά με συστηματική δουλειά και σε συνεργασία με υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θεωρώ ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.

– Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει στο τέλος της θητείας σας; Ποιο θα ήταν, για εσάς, το αποτύπωμα επιτυχίας;

Για εμάς, είναι δύο οι βασικοί στόχοιΝα φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντιπλημμυρικής προστασίας και να έχουμε προχωρήσει ουσιαστικά στα έργα για τη λειψυδρία. Και να ολοκληρώσουμε τις υποδομές μαζικής άθλησης, που περιλαμβάνουν οκτώ κολυμβητήρια και τέσσερα κλειστά γυμναστήρια σε περιοχές που δεν υπήρχαν τέτοιες υποδομές.

Για μένα, η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής των πολιτών είναι πρώτιστης σημασίας. Αυτά τα δύο θέλω να αποτελέσουν το αποτύπωμά μας.

Πηγή: imerisia.gr 

Κουρέτας: Στις ράγες μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας (βίντεο)