Εξελίξεις στο θέμα τηςενίσχυσης των αγροτών μενέο πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις του πολέμουστην Ουκρανία φέρνουν οιδιαβουλεύσεις Ελλάδας Βρυξελλών που κορυφώθηκαν αυτές τις μέρες, με τη συνάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, με τονυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά.
Μετά την οριστική απόφαση του υπουργείου ναδιαθέσει κονδύλι ύψους26,3 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό Κρίσης της ΕΕ σεομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών, βιοκαλλιεργητές σταφίδας καιοινοπαραγωγούς νησιών καιδεδομένου ότι μέρος του ενλόγω κονδυλίου θα διατεθείκαι για τις επιπτώσεις στηναγορά λιπασμάτων, το μεγάλο «πακέτο» αναμένεταινα διανεμηθεί για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.
To ΥΠΑΑΤ έχει καταλήξει στα βασικά κριτήρια με ταοποία θα δοθεί το κονδύλιύψους περίπου 100 εκατ.ευρώ για τη στήριξη τηςκτηνοτροφίας. Όπως έχειγνωστοποιήσει η εφημερίδαμας, η εν λόγω στήριξη θαδοθεί με τη λογική των κορωνοενισχύσεων και συγκε-κριμένα του«επταχίλιαρου», που είχε καταβληθεί στους πληγέντες από την πανδημία ελαιοπαραγωγούς.
Αυτό σημαίνει ότι ο δικαιούχος κτηνοτρόφος θα λάβει ένα ποσό, ανάλογα μετην κλίμακα στην οποίαεντάσσεται. Η κλίμακα θακαθορίζεται από τον αριθμότων ζώων που εκτρέφει ηεκάστοτε κτηνοτροφικήεκμετάλλευση.
Η «πολεμοενίσχυση» αναμένεται να καταβληθείσε όλα τα είδη εκτροφής(αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους, βοοτρόφους,χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους κ.ά.), με διαφορετικά όμως κριτήρια για κάθε είδος εκτροφής.
Δηλαδή, εάν μια προβατοτροφική μονάδα δηλώνειότι πραγματοποιεί τζίρο 10.000 ευρώ και μια χοιροτροφική μονάδα δηλώνει το ίδιο ακριβώς νούμερο, ταποσά που θα λάβει οιδιοκτήτης της κάθε μονάδας δεν θα είναι ταίδια. Όπως προκύπτειαπό αξιόπιστη πηγήτου ΥΠΑΑΤ, οι ιθύνοντες του υπουργείουέχουν θέσει ως βασικόκριτήριο για τη διαμόρφωση του ποσού πουθα καταβάλλεται εάν τα ζώα σιτίζονται όλοτον χρόνο εντός στάβλου ή εάν βγαίνουνέξω για βοσκή.
Πότε αναμένεταινα καταβληθείη στήριξη
Αξίζει πάντως νασημειωθεί ότι, για ναδρομολογηθεί το ενλόγω πακέτο της «πολεμοενίσχυσης», θα πρέπει ναεγκριθεί από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζτης «ΥΧ», η πρόταση του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη τωνκτηνοτρόφων δεν έχει… ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γιατους χρόνους υλοποίησηςτης εν λόγω πληρωμής.















