Με τιμή στο 1 ευρώ, αποζημίωση στα... 45 λεπτά!

Να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις δίχως χρονοτριβές στις καλλιέργειες βαμβακιού που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα την προηγούμενη εβδομάδα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά ζήτησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Κώστας Τζέλλας, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλία» και την εκπομπή σε «πρώτο ενικό».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, κάτι που δεν φαίνεται ότι θα γίνει εξαιτίας και του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει το βαμβάκι στα 45 λεπτά λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο τιμών της τριετίας , την ώρα που η τιμή του βαμβακιού φέτος φτάνει το 1 ευρώ.

Επισήμανε το αίτημα του αγροτικού κινήματος για αλλαγή του κανονισμού στην κατεύθυνση να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ δίκαια τους αγρότες.

Σε ότι αφορά τις τιμές, αναφέρθηκε στις προσδοκίες που έχουν φέτος οι παραγωγοί, ωστόσο επισήμανε ότι στο τέλος θα γίνει απολογισμός και θα φανεί τι μένει στην τσέπη του αγρότη με δεδομένο το γεγονός πως το κόστος έχει διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί.

Τόνισε δε ότι το αγροτικό κίνημα έχει πάγιο αίτημα για τις εγγυημένες τιμές ώστε οι αγρότες να εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να μένει ένα ποσό για τη διαβίωση, λέγοντας μάλιστα ότι βλέπουμε τώρα το κράτος μέσω των επιδοτήσεων να εξασφαλίζει το κέρδος των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας…
Κ.Π.