Μέχρι 21 Ιουνίου οι αιτήσεις ενίσχυσης 850 επιχειρήσεων στο Δήμο Παλαμά

ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΖΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Μέχρι τις 21 Ιουνίου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο νέο πρόγραμμα ενίσχυσης οι επιχειρήσεις του Δήμου Παλαμά που υπέστησαν οικονομικές απώλειες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Αυτό προβλέπουν κοινές υπουργικές αποφάσεις κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με την υποστήριξη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.Χθες ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Κ. Ζυγογιάννης πλαισιωμένος από τα μέλη του ΔΣ κ.κ. Π. Παπαδάκο και Γ. Στεργιούλη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε κάλεσε τους επαγγελματίες του Δήμου Παλαμά να μπουν στη ηλεκτρονική πλατφόρμα “mybusinesssupport” και να κάνουν την αίτησή τους. Οπως εξήγησε η ενίσχυση που θα δοθεί θα είναι στα πρότυπα της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ τα ποσά που θα δοθούν θα προκύψουν από τη σύγκριση του τζίρου των επιλέξιμων επιχειρήσεων κατά το τετράμηνο Σεπτέμβριος 2023-Δεκέμβριος 2023 με το καλύτερο αντίστοιχο τετράμηνο της τελευταίας πενταετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα ενίσχυσης για την Θεσσαλία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά υπο-σχήματα, ως εξής:(α) Επιχειρήσεις – πλην αγροτικών εκμεταλλεύσεων – που είχαν έδρα ή υποκατάστημα στον Δήμο Παλαμά και στον Δήμο Φαρκαδόνας που επλήγησαν έντονα από τις πλημμύρες, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).(β) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).(γ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταφοράς επιβατών σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα μεταφοράς επιβατών και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).(δ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τομέα καταλυμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

(ε) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αλιείας και της εμπορίας αλιευμάτων σε περιοχές που επλήγησαν λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων των τομέων αλιείας και εμπορίας αλιευμάτων και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549 και Β΄3080).

Το σχήμα ενίσχυσης για τον Έβρο εστιάζει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στις περιοχές  του δήμου Σουφλίου και της δημοτικής ενότητας Φερών του δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023, με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα και τις περιοχές που επλήγησαν να προσδιορίζονται αναλυτικά στην κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε (ΦΕΚ Β΄2549).

Διευκρινίζεται ότι τα σχήματα ενίσχυσης θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση η οποία παρατείνεται ως και την 21η Ιουνίου 2024 και αφορά την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη δεύτερη φάση η οποία θα υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής σε κάθε καθεστώς ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν στην δεύτερη φάση, με επόμενη απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Συνεπώς, η πλατφόρμα “mybusinesssupport” η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της ΑΑΔΕ, για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης, θα παραμείνει ανοιχτή ως την 21η Ιουνίου 2024.