Την ώρα που αναζητείται τρόπος στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ενέργεια, υπάρχει σύγχυση για το ποιο καύσιμο είναι πιο φτηνό τελικά για τον φετινό χειμώνα. Η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες έπεσε πιο χαμηλά από εκείνη του πετρελαίου, εκτοξεύοντας την αβεβαιότητα και συγχρόνως βάζοντας «φωτιά» στον σχεδιασμό.

Τα δεδομένα ανατρέπονται συνέχεια και κανείς πλέον δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο μέσο θέρμανσης είναι η καλύτερη επιλογή. Αυτή την περίοδο, το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητο και οι παράμετροι ασταθείς που δεν χωρούν περιθώρια για προβλέψεις.

Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν καλοριφέρ με πετρέλαιο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς τρόπους θέρμανσης. Το 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει περίπου 12kWh θερμικής ενέργειας. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά την Παρασκευή με τιμή εκκίνησης πάνω από το 1,50 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς.

  • Σήμερα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ., το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο για την χειμερινή περίοδο είναι περίπου στα 840 ευρώ.
  • Αντίστοιχα, ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. θα χρειαστεί για θέρμανση με φυσικό αέριο 1.288 ευρώ. Με την επιδότηση στα 90 ευρώ/MWh το κόστος μετά την επιδότηση ανέρχεται στα 784 ευρώ.

Γιατί είναι φθηνότερο το φυσικό αέριο

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει τις επιδοτήσεις για την ενέργεια και μάλιστα είχε προτρέψει τους καταναλωτές να αλλάξουν καυστήρα και να μεταβούν από το ακριβό φυσικό αέριο στο φθηνό πετρέλαιο, για να έχουν και «μπόνους» επίδομα θέρμανσης. Τότε, οι υπολογισμοί ήταν σωστοί, όμως, η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον αποδεικνύει ότι εκείνη η ανακοίνωση ήταν αρκετά πρόωρη.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή του 1,52 ευρώ/λίτρο, τιμή που διαμορφώνεται μετά την επιδότηση 0,25 ευρώ. Η αρχική τιμή του θα ήταν πάνω από 1,70 ευρώ/λίτρο.

Στην Κομισιόν «τσακώνονται» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε δυσεπίλυτο γρίφο αναδεικνύεται η εφαρμογή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η αντιπαράθεση των κρατών – μελών της ΕΕ καλά κρατεί, παρά τις όποιες υποχωρήσεις.

Οι Βόρειες χώρες αντιστέκονται στην επιβολή γενικού πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά με τη δική της πρόταση και η Κομισιόν θέτει πρόταση – «σφήνα», η οποία προβλέπει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

Με αυτές τις δύο προτάσεις να βρίσκονται στο «τραπέζι» – βγήκε εκτός η γεμανική – οι 27 συνεδριάζουν σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, με τον δρόμο για μία ενδεχόμενη συμφωνία να είναι μακρύς και τα εμπόδια πολλά. Είναι τέτοιες οι διαφορές που προεξοφλείτε ότι κοινή ευρωπαϊκή στάση για το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί τουλάχιστον για τον επερχόμενο χειμώνα.

Μεγάλη ανατροπή με το φυσικό αέριο - Γιατί είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο