Σε δρόμο δείχνει να μπαίνει η πρόσκληση της Απονιτροποίησης (διετία) ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το πρόγραμμα να φαίνεται ότι θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση του Μέτρου (νέες εντάξεις), οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων της νέας Πρόσκλησης θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2023 (έτος αναφοράς), ενώ το έτος 2024 (φθινοπωρινές καλλιέργειες 2023 – εαρινές καλλιέργειες 2024) θα αποτελέσει το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων.

Η νέα πρόσκληση θα αφορά τις εξής περιοχές:

  • Θεσσαλικό Πεδίο, Περιοχή Αλμυρού Μαγνησίας.
  • Περιοχή του Νότιου Τμήματος του Ποταμού Έβρου.
  • Πεδιάδα ανατολικά και δυτικά της Λίμνης Βιστωνίδας.
  • Περιοχή του Βόρειου Τμήματος του Ποταμού Έβρου.

Τα πριμ διαμορφώνονται ανάλογα τις δεσμεύσεις για όλες τις προσκλήσεις ως εξής:

  • Αγρανάπαυση: Αραβόσιτος έως 52 ευρώ το στρέμμα, βαμβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ.
  • Αμειψισπορά: Αραβόσιτος έως 35,8 ευρώ το στρέμμα, βαμβάκι έως 60 ευρώ και κηπευτικά 60 ευρώ και ηλίανθος έως 32,2 ευρώ.
  • Χλωρά λίπανση: Εσπεριδοειδή 27,2 ευρώ το στρέμμα, ελιά 45,2, πυρηνόκαρπα 31,7 και μηλοειδή 18,8 ευρώ το στρέμμα.

Όλα τα αγροτεμάχια για να ενταχθούν θα πρέπει να δηλώνονται στο ΟΣ∆Ε ως αρδευόμενα.

Η καταβολή της ενίσχυσης για τα δύο έτη εφαρμογής θα γίνει με βάση τις ΕΑΕ των ετών 2024 και 2025. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα έληξαν οι αιτήσεις για ετήσια παράταση στην Απονιτροποίηση για παλιούς δικαιούχους. Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία που θα έχουν.

Νέο χρήμα για επιπλέον εντάξεις στη Μεταποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Εν τω μεταξύ, «ανοικτό παράθυρο» να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι από τους μετέχοντες στη β’ πρόσκληση του προγράμματος «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», του ΕΣΠΑ, άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τη σχετική δέσμευση να διερευνήσει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, από άλλες δράσεις που εμφανίζουν μικρότερο ενδιαφέρον συμμετοχής, την ανέλαβε ο Νίκος Παπαθανάσης, κατά την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στο Επιμελητήριο Ημαθίας. Εκεί, η ηγεσία του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων του αγροδιατροφικού τομέα και της μεταποίησης, όπως η ΕΚΕ, η ΕΘΕΑΣ και ο ΣΒΕ, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το αίτημα, υπενθυμίζοντας στον υπουργό πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε μόλις 65 εκατ. ευρώ, ενώ τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί κινούνται στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ, προέρχονται από 132 βιομηχανίες και αν δεν αλλάξει κάτι, ως προς τους διαθέσιμους πόρους, ένας μεγάλος αριθμός επενδύσεων θα μείνουν εκτός «νυμφώνος» των ενισχύσεων.

Πέραν αυτού, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Παπαθανάσης ανέλυσε και τα εργαλεία εγγυοδοσίας επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας στο νέο ΤΕΠΙΧ, αλλά και σε ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα ανακοινωθεί, όπως τόνισε, το επόμενο διάστημα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επ’ αυτού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μπίκας μολονότι αναγνώρισε τη δεδηλωμένη βούληση και τις ενέργειες της κυβέρνησης στο πεδίο της εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, έσπευσε να σημειώσει πως τα συγκεκριμένα εργαλεία πρέπει να γίνουν περισσότερο «βατά» για να ανοίξουν οι πόρτες των τραπεζών για περισσότερες επιχειρήσεις. Σε σχέση με τα επόμενα βήματα, ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε νέες προκηρύξεις επιδοτούμενων προγραμμάτων, τόσο μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και του Αναπτυξιακού Νόμου, με χρόνο εφαρμογής από το 2025. «Οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας στην ανησυχία των επιχειρήσεων για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πληρωμές συγχρηματοδοτούμενων έργων, εξήγησε ότι οφείλονται στην αλλαγή του πληροφοριακού συστήματος, αλλά θα ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.