Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος στους Δήμους Καρδίτσας, Παλαμά και άλλες περιοχές

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου επικαιροποίησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
Στις επηρεαζόμενες περιοχές, όπως ανακοίνωσε, για το Νομό Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας προστίθεται και ο Δήμος Παλαμά. Επηρεαζόμενες περιοχές υπάρχουν επίσης στους Νομούς Σερρών, Καβάλας και Πέλλας.

Να θυμίσουμε, όπως έγραψε και τις προηγούμενες ημέρες ο «Νέος Αγών» ότι στο Νομό Καρδίτσας καταγράφηκαν τρία κρούσματα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχασε τη ζωή της.
Μέτρα για τις υπηρεσίες αιμοδοσίας :

α) Οι μονάδες αίματος που συλλέγονται από αιμοδότες που διαμένουν ή εργάζονται στους επηρεαζόμενους δήμους, όπως αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να ελέγχονται με τις μοριακές τεχνικές (ΝΑΤ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου

β) Τα υπάρχοντα αποθέματα μονάδων αίματος/πλάσματος/αιμοπεταλίων που έχουν συλλεχθεί από την 13η Ιουλίου από αιμοδότες προερχόμενους από το Δήμο Παλαμά και το Δήμο Πέλλας θα δεσμευτούν. Σε περίπτωση ενημέρωσης από αιμοδότη για εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αιμοδοσία, η αιμοδοσία προβαίνει στη δέσμευση της μονάδας και των παραγώγων της.

γ) Αξιολόγηση καταλληλότητας αιμοδοτών σε μη επηρεαζόμενες περιοχές

-Αποκλεισμός από την αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών υποψήφιων αιμοδοτών μετά από την αποχώρηση τους από περιοχές, που σημειώθηκαν κρούσματα λοίμωξης Δ.Ν.

-Κριτήριο αποκλεισμού από την αιμοδοσία επισκέπτη σε περιοχή επηρεαζόμενη από ιό Δ.Ν είναι τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή τυπικά από τις πρώτες βραδινές έως τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρες δραστηριότητας κουνουπιών)

-Άτομα που έχουν ιστορικό μόλυνσης από την ιό Δ.Ν, μπορούν να γίνουν δεκτά 120 ημέρες μετά τη διάγνωση.