Οι Σοφάδες ήταν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας κι έπειτα Κεφαλοχώρι, κέντρο εμπορικό και αγροτικό της ευρύτερης περιοχής με καλή «σειρά» , νοικοκυροσύνη, δηλαδή, και πολλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Ο ερχομός του σιδηροδρόμου ενίσχυσε την τοπική οικονομία, αφού προστέθηκε σε αυτήν και ο παράγοντας των εμπορικών συναλλαγών . Το αποτέλεσμα ήταν η είσοδος όχι μόνο εμπορευμάτων και προϊόντων κάθε είδους, αλλά και προοδευτικών απόψεων, νέων ιδεών και προτύπων που οι έμποροι έφερναν μαζί τους.

Έτσι, άρχισαν να λειτουργούν τα πρώτα Χάνια και τα πρώτα Πανδοχεία και να έρχεται στους Σοφάδες νέος αέρας προόδου , ευρωπαϊκός. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των Σοφαδιτών και, φυσικά, και την ψυχαγωγία τους.

Οι παραδοσιακοί τρόποι διασκέδασης , οι γάμοι, τα πανηγύρια, τα μικρά γλέντια στα σπίτια κατά τη διάρκεια των εορτών συνέχισαν να υπάρχουν, αλλά σε αυτά προστέθηκαν πολύ σύντομα και άλλοι: οι καφενέδες , τα σπουδαιότερα σημεία συνάντησης των ανδρών για κουβέντα και ξεκούραση, τα μαγέρικα και οι ταβέρνες, τα « εξοχικά» με άρωμα κοσμοπολιτισμού, τα ζαχαροπλαστεία και οι κινηματογράφοι, οι χειμερινοί και ο θερινός. Αργότερα οι καφετέριες , οι pubs και τα club, τα fast foods και τα bars.

mss takala 1

mss takala 2

mss takala 3

mss takala 4

mss takala 5
Ξεχωριστή, ωστόσο, ήταν πάντα η «βόλτα» των κατοίκων στην κεντρική οδό Κιερίου που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50 και κράτησε έως τη δεκαετία του 2000 περίπου λειτουργώντας ως καταλυτικός φορέας κοινωνικοποίησης και ψυχαγωγίας για όλη την περιοχή, αφού σε αυτή συμμετείχαν , νέοι κυρίως, και από τα γύρω χωριά. Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή οι Σοφάδες πλημμύριζαν από ανθρώπους που -όμορφα ντυμένοι – συναντιούνταν, έλεγαν τα νέα τους και περνούσαν καλά με απλό και ανέξοδο τρόπο.
Με αυτές τις σκέψεις προέκυψε το φετινό θέμα των ετήσιων κορυφαίων εκδηλώσεων του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων « Όταν φορούσαμε τα καλά μας…» επιχειρώντας μια γλυκιά αναδρομή σε όλες τις μορφές της ψυχαγωγίας των Σοφαδιτών από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τις μέρες μας.
Μέσα από τις επιλογές της διασκέδασης διαφαίνεται και το υψηλό επίπεδο της ποιότητας ζωής στους Σοφάδες που αποτελούσε υπόδειγμα για όλη την περιοχή, αλλά και σημείο αναφοράς για όλον τον Νομό.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στις 9μ.μ. στο Εικαστικό Εργαστήρι του Συλλόγου με την Ετήσια Έκθεση Ζωγραφικής με έργα των μικρών και των μεγάλων μαθητών μας . Την επιμέλεια έχει η Ζωγράφος και Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αλέκα Κουκόσια . Συνεχίζουν και κορυφώνονται την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 στις 9.15μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία Σοφάδων με τη συμμετοχή όλων των μουσικοχορευτικών ομάδων του Συλλόγου και προβολή οπτικοακουστικού υλικού. Τη συνολική επιμέλεια των παραστάσεων έχει η Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Κική Μαυρουδή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8μ.μ. στο Café Hermanos με την παρουσίαση του βιβλίου « Τα Καραγκούνικα τ’ μπάρμπα μ΄ τ ΄Στέφου» της Αποστολίας Κυργιάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φιλόλογος και Συγγραφέας Βαγγέλης Ντελής και η Φιλόλογος Κατερίνα Σταθοπούλου, ενώ αποσπάσματα διαβάζει η ίδια η συγγραφέας, Συνοδεύουν οι μουσικοί: Άρης Φαλιάγγας στο τραγούδι και Γιώργος Καραδήμος στην κιθάρα.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας- Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Σοφάδων.