Ν.Ταχιάος από την Καρδίτσα: «Μέσα από αυτή την κρίση, η Θεσσαλία να βγει ακόμη καλύτερη» (φωτο & βίντεο)

* Μετά το χειμώνα οι εργασίες για τις μόνιμες αποκαταστάσεις των υποδομών είπε ο Υφυπουργός Υποδομών * Είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών αρχών στην Π.Ε. Καρδίτσας

Μέσα στο χειμώνα είναι δύσκολο να γίνουν έργα μόνιμης αποκατάστασης των υποδομών που επλήγησαν από τον «Ντάνιελ». Ωστόσο το Υπουργείο θα εκμεταλλευτεί το χρονικό αυτό διάστημα για την σύνταξη των μελετών και την ανάθεση των έργων, ώστε μετά το πέρας του χειμώνα οι εργολάβοι να μπουν στα έργα.

Αυτό υπογράμμισε από την Καρδίτσα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, συμπληρώνοντας ότι εκείνο το οποίο προσπαθεί σε πρώτη φάση το Υπουργείο και κυρίως η Περιφέρεια, είναι να γίνουν προσωρινές αποκαταστάσεις και καθαρισμοί ρεμάτων – ποταμών.

Ο κ. Ταχιάος βρίσκεται σήμερα στο Ν. Καρδίτσας στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις με τους βουλευτές κάθε Περιφερειακής Ενότητας και με τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των νεοεκλεγέντων αιρετών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Σε σύσκεψη στην Π.Ε. Καρδίτσας, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο Υφυπουργός Υποδομών και Υποδομών, παρουσίασε τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση των ζημιών και τον μηχανισμό επαφής με τις τοπικές αρχές, ο οποίος θα λειτουργήσει σε όλη τη διάρκεια των έργων.

«Στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλία
που το κινεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός»

Σε δηλώσεις του στον «Νέο Αγώνα» πριν τη σύσκεψη ο κ. Ταχιάος σημείωσε: «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να διατηρήσει μια διαρκή παρουσία στη Θεσσαλία, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Νομίζω ότι αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι να στήσουμε έναν μηχανισμό άμεσης συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, ώστε επαγγελματικά και στον συντομότερο χρόνο να καταφέρει να ανατάξει όλες τις βλάβες που υπάρχουν στις υποδομές της περιοχής. Υπάρχει ένα γενικότερο στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται για τη Θεσσαλία και το κινεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την περιοχή».

Αποκαταστάσεις
Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις και σε ερώτημα που του έθεσε η εφημερίδα για το δρόμο Καρδίτσας – Λάρισας, ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο χειμώνας είναι πολύ δύσκολη περίοδος για να γίνουν έργα. «Είναι όμως ο κρίσιμος χρόνος τον οποίο χρειαζόμαστε και μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για τις μελέτες, ώστε με το τέλος του χειμώνα να εμφανιστούν οι πρώτοι εργολάβοι που θα αναλάβουν έργα στην περιοχή. Αυτό το οποίο θα προσπαθούμε και κυρίως η Περιφέρεια είναι να γίνουν προσωρινές αποκαταστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις στον σιδηρόδρομο, ανέφερε ότι οι εργασίες ξεκινούν αμέσως. Διευκρίνισε ότι αυτές δεν αφορούν τα τμήματα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα και Λάρισα- Βόλος, αλλά το τμήμα Κραννώνας – Δομοκός ώστε να μπορέσει να ξαναπεράσει εμπορικό τρένο από τη γραμμή έστω και με ντιζελομηχανή.

Σύσκεψη
Στη συνέχεια έλαβε χώρα σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Καρδίτσας, παρουσία των Βουλευτών Γ. Κωτσού, Τ. Σπάνια, του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, του νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, σημερινών και νεοεκλεγέντων Δημάρχων και αιρετών του Νομού, υπηρεσιακών παραγόντων κλπ.
Αρχικά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ο οποίος μίλησε για τις εργασίες προσωρινής αποκατάστασης τις οποίες πραγματοποιεί η Περιφέρεια. «Δεν σταματάμε, επιχειρούμε κάθε μέρα, δεν σταματήσαμε ποτέ» είπε μεταξύ άλλων. Μίλησε για τα έργα που άντεξαν στην Καρδίτσα, ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει φτιάξει μια τεχνογνωσία αξιόλογη όλα αυτά τα χρόνια.

«Μέσα από αυτή την κρίση να βγει
η Θεσσαλία ακόμη καλύτερη»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Ταχιάος ξεκαθάρισε ότι συνομιλητές της κυβέρνησης είναι οι τοπικές αρχές. «Εκείνο που θέλουμε είναι ότι όποιος και να είναι απέναντί μας ως συνομιλητής (σ.σ. με αφορμή την αλλαγή στη διοίκηση της Περιφέρειας) η αντιμετώπισή μας είναι η ίδια, το χρωστάμε στον κόσμο της Θεσσαλίας και ειδικά τους πληγέντες» είπε και πρόσθεσε: «Η δική μας λογική είναι μέσα από αυτή την κρίση να βγει η Θεσσαλία ακόμη καλύτερη».

Ο προγραμματισμός
Αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση του Νόμου που προβλέπει ότι το κράτος, δηλαδή το υπουργείο υποδομών, μπορεί να αναλάβει αρμοδιότητες της Περιφέρειας και αφορά τις συνέπειες του «Ντάνιελ» και του «Ηλίας».
Ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνονται δημοτικά έργα μέσα στον συγκεκριμένο προγραμματισμό, όπως για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία. Περιλαμβάνεται, όπως είπε, το οδικό δίκτυο της Περιφέρειας, γέφυρες, σχολεία κλπ. Ο κ. Ταχιάος ανέφερε ότι έχει γίνει καταγραφή των ζημιών σε μεγάλο βαθμό και όπου υπάρχουν άλλες που τυχόν δεν καταγράφηκαν, ζήτησε να γίνει υπόδειξη από τις τοπικές αρχές.
«Μέσα στο χειμώνα θα προχωρήσει η ανάθεση των έργων στους αναδόχους, θα δούμε με ποιό τρόπο γίνουν αυτές οι εργολαβίες. Μιλάμε για τις μόνιμες αποκαταστάσεις. Με αυτούς τους ανθρώπους που θα σας υποδείξουμε ότι είναι δικοί μας συνεργάτες θα πρέπει να συνεργαστείτε και εσείς, που θα συμβάλλεται στην προτεραιοποίηση των έργων» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει project manager που θα παρακολουθεί την πορεία των έργων με μόνιμη παρουσία ώστε να συνεννοείται με τις τοπικές αρχές.
«Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν» ανέφερε σε άλλο σημείο, τονίζοντας όμως ότι πριν τελειώσει το μισό της νέας πενταετούς της θητείας των αιρετών, «θα πρέπει να έχουμε αλλάξει τη Θεσσαλία».