Η τελευταία θεομηνία που έπληξε μέσα σε διάστημα 20 ημερών για δεύτερη φορά τη Θεσσαλία και καθώς έχουμε μπροστά μας το χειμώνα, καταδεικνύει την ανάγκη να επισπευτούν τα αναγκαία έργα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του θεσσαλικού κάμπου.
Οι πολίτες πολλών περιοχών στον κάμπο του Παλαμά, στην Καρδίτσα, στη Φαρκαδόνα, στα Φάρσαλα, στα παρακάρλια χωριά, στο Βόλο, στον Αλμυρό είναι αναγκαίο να αισθανθούν ασφάλεια και να συνεχίσουν να παράγουν είτε στη γη, είτε να μεταποιούν και να εμπορεύονται τα προϊόντα του θεσσαλικού κάμπου. Την απογοήτευση και την αγανάκτηση για τις παραλήψεις δεκαετιών και την εγκατάλειψη της Θεσσαλίας οφείλει η κυβέρνηση να τη μετατρέψει σε ελπίδα.
Η αλήθεια είναι ότι μια εβδομάδα μετά τη θεομηνία Daniel μόλις οι τηλεοπτικές κάμερες έφυγαν από τα λασπωμένα χωριά του Παλαμά και τις πλημμυρισμένες συνοικίες της Λάρισας, είχε αρχίσει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας και η προσοχή είχε πέσει στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, μεταποιητών, καθώς αυτό ήταν το ζητούμενο της επόμενης μέρας για χιλιάδες Θεσσαλούς.
Το τελευταίο χτύπημα όμως της θεομηνία Elias, 20 ημέρες μετά από το φονικό πέρασμα για την περιοχή μας της κακοκαιρίας Daniel, μας αναγκάζει να επανέλθουμε και να θυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι τα λόγια του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. πρέπει να γίνουν πράξη.
Οι Καρδιτσιώτες αγρότες κινδυνεύουν να καταστούν τα προσεχή χρόνια κλιματικοί μετανάστες. Φυσικά αν δεν υπάρξουν άμεσα έργα ορεινής υδρονομίας, ώστε τα νερά να ελέγχονται εν τη γενέσει τους στα βουνά και όχι μόνο στον κάμπο, ασφάλεια δεν θα υπάρχει τα προσεχή χρόνια, για καμιά περιοχή του κάμπου της Θεσσαλίας, καθώς η κλιματική κρίση παγιώνεται πλέον σε κλιματική αλλαγή.
Κι εδώ θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός χωροταξικός – οικονομικός επανασχεδιασμός πριν γίνουν, εκτός από τους αγρότες του κάμπου, κλιματικοί μετανάστες και οι αστοί και οι έμποροι και οι βιοτέχνες και οι μεταποιητές και οι επιστήμονες στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας. Από την άποψη αυτή αναμένουμε από τον πρωθυπουργό μετά τη δέσμευσή του στη Δ.Ε.Θ. να κάνει πράξη το θέμα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ των πολιτών της Θεσσαλίας και να ιεραρχήσει τα έργα που απαιτούνται να γίνουν άμεσα.
Πάντα μετά από μια συμφορά αναγεννιέται η ελπίδα και η κρίση γεννά ευκαιρίες. Είναι ευκαιρία λοιπόν ο κάμπος της Θεσσαλίας να μετατραπεί από τόπο συμφοράς που είναι τώρα σε ένα πράσινο περιβόλι παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών (που απαιτούν νερά για άρδευση) μέσω ενός γενναίου προγράμματος αρδευτικών – υδροηλεκτρικών – αντιπλημμυρικών φραγμάτων και τα βουνά μας σε ένα πράσινο ενεργειακό «πρότζεκτ». Η ιεράρχηση απαιτεί ένα γενικότερο άμεσο σχεδιασμό (master plan), ωστόσο με βάση την ανάλυση κόστους οφέλους (και το όφελος δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και κοινωνικό και κυρίως περιβαλλοντικό) θα πρέπει να γίνουν άμεσα:
1ον το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων που θα προστατεύει τον κάμπο των Φαρσάλων κατά μήκος του Ενιπέα και του Παλαμά (Λεύκη, Ορφανά, Φύλλο, Βλοχό), ακόμη και της Φαρκαδόνας (Κεραμίδι)
2ον το φράγμα Μουζακίου που θα προστατεύει το Μουζάκι, τη βόρεια πεδιάδα της Καρδίτσας και του Παλαμά που πλημμύρισαν πάλι όπως και με τον Ιανό (Προάστιο, Αγναντερό, Μαραθέα, Καλογριανά, Κόρδα, Αγία Τριάδα κ.α.).
3ον το φράγμα Πύλης (που θα προστατεύει τη νότια πλευρά της πεδιάδας των Τρικάλων από τον Πορταϊκό, όπως τα Μεγάλα Καλύβια που πάλι πλημμύρισαν.
4ον το φράγμα Νεοχωρίου που θα προστατεύει και την πόλη της Λάρισας.
Για την Καρδίτσα είναι έργα που έπρεπε να γίνουν ΧΘΕΣ. Ας γίνουν τουλάχιστο ΑΥΡΙΟ, γιατί αν καθυστερήσουν πάλι και γίνουν «μεθαύριο» η Θεσσαλία ο πιο παραγωγικός τόπος της χώρας θα είναι περιφέρεια – φάντασμα…
«Ν.Α.»