Νερό τριμήνου έπεσε τον Μάιο στον κάμπο της Καρδίτσας, καταστρέφοντας τα βαμβάκια

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ 790 ΜΕΤΡΑ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ Λ. ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Τεράστιες ζημιές στους βαμβακοκαλλιεργητές στο θεσσαλικό κάμπο και ιδίως στον κάμπο της Καρδίτσας έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου.

Η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη τις τελευταίες ημέρες, με την καιρική αστάθεια να δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις βαμβακοφυτείες που βρίσκονταν στο φύτρωμα. Χιλιάδες στρέμματα κινδυνεύουν να μείνουν άσπαρτα.

Το ύψος του νερού που δεχθήκαν τα χωράφια τον Μάιο παραπέμπουν σε καιρικές συνθήκες του χειμώνα. Με βάση τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στην Καρδίτσα τον Μάιο φέτος έχουν πέσει περί τα 150 χιλιοστά νερού, ποσότητα που αντιστοιχιστεί σε ολόκληρο το πρώτο τρίμηνο (Ιανουαρίου – Μαρτίου) του έτους. Επίσης το δίμηνο Απρίλιος- Μάιος που είναι και το πιο κρίσιμο για τις σπορές στο βαμβάκι έπεσαν περί τα 260 χιλιοστά, όταν η αντίστοιχη ποσότητα την πέρυσι ήταν περίπου 60 χιλιοστά.

Ανέβηκε η στάθμη της Λ. Πλαστήρα
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι οι βροχοπτώσεις εμπλούτισαν με νερό τη στάθμη του ταμιευτήρα της Λίμνης Πλαστήρα. Ανέβηκε περίπου στα 790,04 μέτρα όταν στα μέσα Μαρτίου όπως είχε γράψει σε παλιότερο ρεπορτάζ η εφημερίδα, βρίσκονταν στα 787,68 μέτρα. Αυτό οφείλεται αφενός στην εισροή υδάτων εντός του ταμιευτήρα, η οποία είναι συνεχής αυτές τις ημέρες, αλλά και στις ελάχιστες εκροές καθώς δεν αρδεύονται οι καλλιέργειες εξαιτίας του καιρού. Πάντως η στάθμη βρίσκεται ένα μέτρο κάτω σε σύγκριση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα στην εφημερίδα Νέος Αγών