ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Ηλία Μπρέλλα στο Μαυρομμάτι, χάθηκε άλλος ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, αυτή τη φορά στην Αργολίδα καθώς υπέστη ανακοπή στη διάρκεια αγώνα τοπικού πρωταθλήματος.

Τo κοινό και στα δύο τραγικά περιστατικά το γεγονός ότι στα γήπεδα δεν υπήρχαν απινιδωτές! Η έγκαιρη χρησιμοποίηση των οποίων, όπως υπερτονίζουν γιατροί και νοσηλευτές, θα μπορούσε να σώσει τη ζωή και των δύο ποδοσφαιριστών!!!

Αντιλαμβάνσετε για τι πράγμα μιλάμε! Για ένα μηχάνημα που έχει ελάχιστο κόστος αγοράς και με μια σχετική επίδειξη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα απ’ όλους μας! Ενα μηχάνημα που σώζει ζωές, ένα μηχάνημα που δεν υπάρχει στα γήπεδα γιατί αυτοί που διοικούν έχουν άλλες ασχολίες πιο… σημαντικές απο τη ζωή των αθλουμένων!!!

Κι επειδή την ΕΠΟ άρχισαν να την παίρνουν σβάρνα οι εξελίξεις, οδηγήθηκε στην αναστολή των πρωταθλημάτων μέχρι – λέει – οι Δήμοι να κάνουν αυτό που πρέπει! Την ώρα που γίνονται αυτά, όπως διαβάζουμε στα ρεπορτάζ, έχουμε δημόσια αντιπαράθεση του Δήμου Ναυπλιέων με την ΕΠΣ Αργολίδας!!!

Διαμάχη που περιγράφει επ’ ακριβώς το πως αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι τους πολίτες!!! Πως δηλαδή οι “εκπρόσωποί” τους στα κέντρα εξουσίας της πολιτικής και του ποδοσφαίρου, τους γράφουν εκεί που δεν πιάνει μελάνι!!!

Πριν καλά καλά γίνει η κηδεία του 46χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο, ρίχνει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον!!! Διαβάστε τις σχετικές ανακοινώσεις να φρίξετε! “Εσείς πρέπει να τοποθετήσετε απινιδωτή” λέει ο Δήμος! “Οχι, εσεις πρέπει να το κάνετε” απαντάει η ΕΠΣ!!!

Αντί να βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια, αντί να συνεργαστούν και από τα λεφτά του κόσμου που διαχειρίζονται να κάνουν το ελάχιστο και το στοιχειώδες, αντιπαρατίθενται δημοσίως σε στιγμές οδύνης για μια οικογένεια! Σε στιγμές που θα πρεπε (το λιγότερο) να βγάλουν το σκασμό!!!

Που καταλήγουμε; Στο οτι οι άνθρωποι που υπηρετούν πραγματικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή οι παράγοντες που κρατάνε όρθιες τις ομάδες, οι προπονητές και οι παίκτες, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην παραμένουν απαθείς!

Να δραστηριοποιηθούν, να συντονιστούν, να πιέσουν και να απαιτήσουν την βελτίωση των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν!

Η κίνηση που είναι σε εξέλιξη στην Καρδίτσα με την πρωτοβουλία των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, είναι ένα καλό βήμα που δείχνει το δρόμο! Πρωτοβουλία που πρέπει ν’ αγκαλιαστεί και από τους παράγοντες των ομδων Αν περιμένουμε με τα χέρια σταυρωμένα να δώσουν λύση οι αρμόδιοι, θα φθάσουμε στο τέλος να ενοχοποιήσουμε και τον ίδιο τον αθλητισμό!

Θα λέμε στα παιδιά μας μην πάτε στο γήπεδο γιατί κινδυνεύετε! Καθίστε σπίτι και παίξτε… βίντεο γκέιμ!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Κι ενώ χάθηκαν δύο νέοι άνθρωποι, ενώ θα πρεπε όλη η κουβέντα να εστιάζεται στις συνθήκες και πως αυτές θα βελτιωθούν ώστε ο αθλητισμός που είναι ωδή στη ζωή (όπως σωστά χαρακτήρισε ο φίλος Αλέξανδρος Γιαννακόπουλος στη συγκέντρωση των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της Καρδίτσας), έχουμε και προσεγγίσεις του τύπου ότι γι’ αυτούς τους θανάτους φταίνε τα… εμβόλια!!!

Βγαίνει πάλι η… “επιστημονική” κονότητα και μας ενημερώνει πως τζάμπα ασχολούμαστε με τις συνθήκες στη δημόσια υγεία και πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα εμβόλια και στους… ψεκασμούς!  Αντί ν’ ασχοληθούμε μ’ αυτό που βλέπουμε και να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, ρίχνουμε τη μπάλα στην εξέδρα.

Βούτυρο στο ψωμί δηλαδή εκείνων που ενώ έχουν την ευθύνη για το αίσχος στη δημόσια υγεία, δεν κάνουν τίποτα…

Τα απλά είναι και τα δύσκολα

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει τεκμηριωμένα ότι φταίνε τα εμβόλια για τους αιφνίδιους θανάτους; Οχι φυσικά. Μπορεί, όμως, να υποστηρίξει τεκμηριωμένα πως αν υπήρχαν απινιδωτές στο γήπεδο ενδεχομένως να προλαβαίναμε το κακό; Φυσικά και μπορεί! Αντί λοιπον να θεωρητικολογούμε και να τουφεκάμε “μπαρούφες” στον αέρα, γιατί δεν κοιτάζουμε ΠΡΩΤΑ να πιέσουμε για γίνουν τα στοιχειώδη για την προστασία της δημόσιας υγείας στον τομέα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ;

Εν κατακλείδι: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα του συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Ευάλωτοι είμαστε όλοι ως άνθρωποι. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι του ξημερώνει σ’ ό,τι αφορά την υγεία του. Ξέρουμε όμως όλοι πολύ καλά οτι η ΠΡΟΛΗΨΗ σώζει ζωές! Ξέρουμε πολύ καλά όλοι πως όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες στα νοσοκομεία και στη δημόσια υγεία, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να θεραπευτούν ασθένειες, ν’ αντιμετωπιστούν επείγοντα και κρίσιμα περιστατικά, να σωθούν άνθρωποι!

Οπότε γιατί να μην ασχολούμαστε μαζικά, συντονισμένα και διεκδικητικά με το να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες και να αναλώνουμε την όποια μας δραστηριότητα σε… υπερφυσικές προσεγγίσεις; Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά όπως αποδεικνύεται τα απλά είναι και δύσκολα! Όπως το ποδόσφαιρο!!!

———————

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις κυβερνήσεις είναι ο,τι οι αλογόμυγες για το άλογο»

Ανώνυμος