Ο μοναδικός φίλος του προπονητή και οι πρωταθλητές της... κυβίστησης!!!

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Το πρωτάθλημα της super league 1 πήρε “φωτιά” με το “διπλό” του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο επί του παραπαίοντα – τελευταία – Παναθηναϊκού! Μάλιστα όταν οι Θεσσαλονικείς πέτυχαν το τρίτο γκολ ακούσαμε για πρώτη φορά φέτος και αποδοκιμασίες των οπαδών για την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Θυμάστε που πριν μερικούς μήνες, στο διάστημα της ευφορίας, γράφαμε από τη στήλη ότι όλα θα κριθούν στον τρόπο διαχείρισης μόλις θα έλθουν τα “στραβά” αποτελέσματα; Για κάθε ομάδα υπάρχει πάντα το διάστημα της λεγόμενης “κοιλιάς”.

Για να δούμε, λοιπόν, αν θα ξαναζήσουμε αυτό που βλέπουμε σε κάθε ομάδα! Για να δούμε αν θα ρίξουν ευθύνες ακόμη και στον Γιοβάνοβιτς για την αγωνιστική κάμψη! Ηδη ο Σέρβος κόουτς άρχισε να τα “ακούει” από τους τρις μέγιστους αναλυτές των τηλεοπτικών εκπομπών και από κάποιους… “τσάρληδες” του διαδικτύου!

Από αναμορφωτής του Παναθηναϊκού, παρουσιάζεται πλέον ως προπονητής με ατέλειες. Ασχετα αν ουδέποτε ο ίδιος επέδειξε έπαρση (μιλάμε για έναν καταπληκτικό μετριοπαθή και σοβαρό άνθρωπο), άσχετα αν και στο καλό διάστημα της γενικής ευφορίας, συνέστηνε ψυχραιμία κι έλεγε πως η ομάδα δεν έχει πετύχει τίποτα ακόμη…

Οι “ειδικοί” ακονίζουν ήδη τα… φτυάρια και περιμένουν στη “γωνία” για ν’ αρχίσουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά να κάνουν: Το θάψιμο! Διαδικασία που πάντα έρχεται μετά το… λιβάνισμα! Η υπερβολή δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις το κύριο χαρακτηριστικό!

Ανάλογα και με τα συναισθήματα και την ψυχολογία που διαμορφώνεται στο φίλαθλο κοινό της κάθε ομάδας προσαρμόζονται και οι κριτικές. Πάντα, φυσικά, με βάση το εφήμερο αποτέλεσμα. Κέρδισες; Θεός! Εχασες; Ακατάλληλος!

Το επάγγελμα του προπονητή ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι από τα πλέον…ανθυγιεινά! Πρέπει να επιβιώνεις σ’ ενα καθεστώς παράνοιας! Να απολογείσαι για το “δοκάρι και έξω” και ν’ αποθεώνεσαι για το “δοκάρι και μέσα”!

Είσαι μόνιμα εκτεθιμένος και ολομόναχος. Ο παίκτης θα κρυφτεί πίσω από σύνολο, η διοίκηση πίσω απο τα χρήματα που ξοδεύει, ο φίλαθλος θα επικαλεστεί την αγάπη του και τη στήριξη στην ομάδα. Ο προπονητής είναι φύλλο στον άνεμο!

Δεν ασχολείται κανείς με τη δουλειά του σε καθημερινό αλλά και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κι έχει έναν και μοναδικό φίλο: το νικηφόρο αποτέλεσμα!

Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε επίπεδο πρώτης εθνικής κατηγορίας, αλλά παντού. Μέχρι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα! Ο πρώτος που θ’ αποδομηθεί σε κάποια “στραβή” είναι ο προπονητής, είτε ευθύνεται είτε όχι!

Να είσαι κάθε μέρα στην τσίτα, να διαχειρίζεσαι ένα σωρό διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, να κρατάς τις ισορροπίες στην ομάδα σου, να προσπαθείς να παράξεις έργο και να κρίνεσαι ακόμη και από “πουθενάδες”!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Παλαιότερα στη δημοσιογραφία υπήρχε μια άτυπη αρχή. Ένας κανόνας που έλεγε ότι πάντα πρέπει να προσέχεις τι γράφεις γιατί θα το βρεις μπροστά σου. Οτι θα κριθείς, δηλαδή, από το αναγνωστικό κοινό πέραν όλων των άλλων και για τη συνέπεια στις τοποθετήσεις σου ανεξαρτήτως το πως εξελίσσονται τα γεγονότα και διαμορφώνονται οι καταστάσεις…

Ξέχασε…
Κάτι τέτοιο στην εποχή της ταχύτητας δεν υφίσταται. Μπορεί τη μία να γράφεις “ΑΛΦΑ” και την άλλη “ΩΜΕΓΑ” και να μην τρέχει τίποτα, διότι αυτός που διάβασε το τελευταίο σου “πόνημα”, έχει ήδη ξεχάσει αυτό που έγραψες πριν λίγο καιρό!!

Πρωταθλητές
Από τη συνέπεια δηλαδή και τη σοβαρή στάση του δημοσιογράφου, έχουμε περάσει στην… κωλοτούμπα! Γέμισε ο τόπος… κυβιστήσεις! Χαρτοσιά δεν θα έπιανε σήμερα η θρυλική Νάντια Κομανέτσι μπροστά σε κάτι αναλυτές του διαδικτύου! Οχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού, αλλά παντού. Απλά στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο, μιλάμε για πρωταθλητές του είδους!!!

————————–

«Όταν επέλθει καταιγίδα κακών τρομάζει και διώχνει όλους τους φίλους»

Αισχύλος – Αρχαίος τραγικός ποιητής