Στην εξαιρετική (όαση πραγματική μέσα στο γενικότερο “μπάχαλο”) εκπομπή “Μουσικό Κουτί” της ΕΡΤ  πριν κάμποσο καιρό, ήταν καλεσμένη και η Καρδιτσιώτισσα σπουδαία ερμηνεύτρια Φωτεινή Βελεσιώτου.

Σε κάποια στιγμή της συζήτησης με τους παρουσιαστές της εκπομπής Νίκο Πορτοκάλογλου και Ρένα Μόρφη, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της και στην Αναγέννηση τραγουδώντας μάλιστα το γνωστό σατιρικό στιχάκι που έχουν εμπνευστεί οι ίδιοι οι φίλαθλοι της ομάδας. Με την ομήγυρη να ξεκαρδίζεται στα γέλια!

Άλλοι το εισέπραξαν ως μια ωραία πλάκα αυτοσαρκασμού, άλλοι όμως το πήραν λίγο πιο σοβαρά.

Για το παραπάνω μας απέστειλε μια επιστολή ο στιχουργός του πραγματικού ύμνου της Αναγέννησης Δημήτρης Κατσαούνης με την οποία αναφέρει τα εξής:

 «Προ καιρού η συμπολίτισσα τραγουδίστρια κυρία Βελεσιώτου στην εκπομπή “Μουσικό Κουτί”, σατίρισε τον ύμνο της Αναγέννησης με λόγια σκωπτικά για να γελάσει η ομήγυρη και φυσικά όλη η Ελλάδα! Ως εδώ μαγκιά της.

Παρέλειψε όμως να αναφέρει οτι ο πραγματικός ύμνος της ομάδας είναι άλλος και βγήκε πρώτος σε ψηφοφορία της ΕΡΑ ΣΠΟΡ απ όλες τις ομάδες της Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής κι ότι τον έγραψε ο υπογράφων, τον τραγούδησε ο Βασίλης Νταλάρας και τον ενορχήστρωσε ο Βαγγέλης Φιλίππου. Και όταν τον ακούν, αυτόν τον ύμνο, οι απανταχού Καρδιτσιώτες ανατριχιάζουν και δακρύζουν!

Την παρακαλώ να επανορθώσει και να ζητήσει συγγνώμη δημόσια. Θα έπρεπε την ώρα που σατίρισε τον ύμνο της ομάδας να αναφερθεί και στην ίδια ομήγυρη και στον ορίτζιναλ ύμνο της ομάδας για να είναι σωστή».

Με εκτίμηση
Δημήτρης Ι. Κατσαούνης

Επειδή παρακολουθήσαμε την εν λόγω εκπομπή ας καταθέσουμε και τη δική μας άποψη. Ασφαλώς και πιστεύουμε ότι η αγαπητή Φωτεινή δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει την Αναγέννηση. Ισα ίσα αναφέρθηκε με καμάρι για τον τόπο της ακόμη και στις αθλητικές της αναζητήσεις, στη συζήτηση που είχε με τους παρουσιαστές. Κι αυτό κάνει άλλωστε όπου κι αν βρίσκεται. Ωστόσο ένα δίκιο το έχει ο επίσης αγαπητός Δημήτρης Κατσαούνης.

Εντάξει, καλός ο χαβαλές, ο αυτοσαρκασμός αλλά εκεί που τραγουδάς το “ανέφκα παν στην κουρουμπλιά” για να χασκογελάσουν οι τριγύρω, βρες και δυο λογάκια να πεις ότι η Αναγέννηση έχει για ύμνο ένα ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΚΟΥΣΜΑ που ξεχωρίζει σε όλη την Ελλάδα! Που γράφτηκε και ενορχηστρώθηκε από συμπολίτες και τον ερμήνευσε μοναδικά ένας λαϊκός, σπουδαίος επίσης, τραγουδιστής που έχει τη δική του ιστορία!

Κι αν δεν το γνωρίζεις, δεν είναι κακό να ρωτήσεις. Δεν μιλάμε μόνο για την Φωτεινή αλλά και για άλλους που έκαναν το ίδιο παλαιότερα σε παραστάσεις τους  χρησιμοποιώντας το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής (καθ’ υπερβολήν φυσικά) και την ομάδα για να προκαλέσουν το γέλιο των παρευρισκομένων. Κάποιοι που στην ίδια εκπομπή στο ερώτημα “Αναγέννηση Καρδίτσας ή Ολυμπιακός” απαντούσαν “Ολυμπιακός και πάσης Ελλάδος”!

Δικαίωμά τους, αλλά και δικό μας δικαίωμα να απαντάμε με την… ανάποδη σειρά και να σχολιάζουμε τις “δηθενιές”!

Και κάτι ακόμη: Μας αρέσει το γλωσικό μας ιδίωμα και καμαρώνουμε γι’ αυτό! Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα να αυτοσαρκαζόμαστε αλλά αυθεντικά κι όχι με αυτό το “ψευτοθολοκουλτουρέ” υφάκι.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΑΤΣΑΡΑΣ

• Προς ενημέρωση, για όσους δεν γνωρίζουν, το παρακάτω βίντεο. Eνα αφιερωματάκι που είχαμε παρουσιάσει παλαιότερα μετά από έρευνα στην εκπομπή “Στη Σέντρα”, για τα δύο όμορφα μουσικά ακούσματα που αποτέλεσαν τους ύμνους της Αναγέννησης μέσα στην αδιάκοπη και πολύχρονη διαδρομή της Ναι, την Αναγέννηση, την οποία – να θυμίσουμε – ότι τη βρήκαμε ως σύμβολο του Νομού όταν ήλθαμε σε τούτη ζωή και δεν μας βρήκε…