ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ό,τι συμβαίνει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και κυρίως στη δεύτερη εθνική, με τις περιβόητες αδειοδοτοτήσεις και το φάκελο συμμετοχής, συμβαίνει πλέον και στο χώρο του μπάσκετ. Χθες ο ΕΣΑΚΕ “έκοψε” σε πρώτο βαθμό τις ΑΕΚ, Αρη, Λάρισα και Απόλλωνα Πάτρας.

Κανένα οικονομικό κριτήριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί από κάποιες ομάδες, γιατί απλούστατα τα “φέσια” με μαθηματική ακρίβεια συσσωρεύονται λόγω έλλειψης εσόδων και ταυτόχρονα της κακής διαχείρισης των ΠΑΕ ή των ΚΑΕ.

Στη δεύτερη εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου (τη super league 2 όπως τη βάφτισαν για να της δώσουν λίγη… λάμψη!) η κατάσταση διαιωνίζεται επί σειρά ετών. Πράγμα απολύτως φυσικό, διότι όλα τα λεφτά που πέφτουν στο ποδόσφαιρο (τηλεοπτικά, χορηγίες ποσοστά από το στοίχημα κλπ), τα παίρνουν αυτοί που έκαναν την κλειστή κλίκα της πρώτης κατηγορίας!

Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, να βγει μια ομάδα όταν θέλει προϋπολογισμό 1 εκατομμμύριο ευρώ τη σεζόν και έχει έσοδα 100.000 ευρώ; Κάθε χρόνο κάποιοι θα πρέπει να καλύπτουν το άνοιγμα από την τσέπη τους! Αλλά με τι κίνητρο να βρίσκονται χρηματοδότες που θα το κάνουν αναλαμβάνοντας τις διοικήσεις;

Ακόμη και την προοπτική της ανόδου την έχουν αφαιρέσει με τρόπο απροκάλυπτο οι “κλικαδόροι”! Οποτε, ποιος ο λόγος ν’ αναλάβει κάποιος μια ομάδα Β’ Εθνικής; Να επενδύσει πάνω σε τι; Σε φέσια;

Κι αυτοί που βρίσκονται κατά καιρούς, κάνοντας την τρέλα τους, μπροστά σ’ αυτό το σκόπελο και στις ατέλειωτες στρεβλώσεις που συναντούν, απογοητεύονται και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στην έξοδο!

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από το χώρο του μπάσκετ της γειτονιάς μας. Η Λάρισα (πρώην Ερμής Αγιάς) διεκδικεί πλέον με μεγάλες πιθανότητες την κατάκτηση της 3ης θέσης!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό. Απέχει μία μόλις νίκη για να τερματίσει πίσω απο Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ενώ θα χει δικαίωμα να παίξει και στην Ευρώπη!

Κι όμως δεν πήρε άδεια, διότι όσοι τη χρηματοδοτούν πρέπει να έχουν από μια μηχανή που να… κόβει λεφτά για να καλύπτουν τα ανοίγματα!  Κι αν αυτό συμβαίνει σε μια ομάδα που έχει φθάσει σ’ αυτή τη διάκριση στη μεγαλύτερη κατηγορία του μπάσκετ, αν δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα ολόκληρη ΑΕΚ και ολόκληρος Αρης με τεράστια βάση φιλάθλων, φανταζόμαστε τι μπορεί να συμβεί σε κάποιες ομάδες της περιφέρειας στο ποδόσφαιρο και στην δεύτερη εθνική!

Τι να φανταστούμε, δηλαδή, που τα ζούμε εδώ και χρόνια! Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, υποτίθεται ότι λαμβάνονται υπόψιν τα κριτήρια για τις αδειοδοτήσεις από τα όργανα της πολιτείας που ελέγχουν τον επαγγελματικό αθλητισμό! Στη λέξη “ελέγχουν” αυθορμήτως σου βγαίνει ένα τρελό γέλιο που μετατρέπεται σε κλάμα! Ενας κλαυσίγελος!

Εν κατακλείδι δεν υπάρχει κανένας επαγγελματικός αθλητισμός στην Ελλάδα.

Ένα… βιλαέτι αρπαχτικών είναι και τίποτα άλλο!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, που περιγράφουμε δίπλα, καλούνται οι ομάδες της super league 2 να… επενδύσουν για τη νέα σεζόν. Να κάνουν μεταγραφές, να βάλουν στόχους και να οργανώσουν τη δραστηριότητά τους. Εδώ σε ξαναπιάνουν τα νευρικά γέλια!

Δεν κουνιέται φύλλο
Οπως, γράφουμε και πιο πάνω στο ρεπορτάζ, στον όμιλο που είναι η Αναγέννηση (αλλά και στο Νότο με εξαίρεση την Καλαμάτα που έχει μάλλον όρεξη η διοίκησή της μέχρι να φάει κι αυτή τη “φόλα”), δεν κουνιέται φύλλο!!!

Για ποιο λόγο;
Πάμε να βγάλουμε τον Ιούνιο και δεν έχουν πάρει καν τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν από το στοίχημα, ενώ κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος από τους αρμόδιους να συζητήσει έστω γι’ αυτό το αίσχος με τις θέσεις ανόδου! Για ποιο λόγο δηλαδή να βάλουν λεφτά; Για να πάρουν “λάϊκ” απο το Facebook;

Τίποτα χειροπιαστό

Αν παρατηρήσει κανείς την εξέλιξη του επαγγελματικού αθλητισμού στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως το μόνο που αλλάζει κάθε φορά είναι οι ιδιοκτήτες των ομάδων και οι κατηγορίες που αναδιαρθρώνονται. Στο… μαύρο πηγάδι πήγαν και πηγαίνουν όλα τα χρήματα που ξοδεύτηκαν και ξοδεύονται.  Στη μεγάλη… τρύπα όπου κατοικοεδρεύουν τα… πιράνχας που είναι τα μόνα κερδισμένα (διαχρονικά) απ’ όλη αυτή την παράνοια. Οι τυχάρπαστοι δηλαδή των ομοσπονδιών και διάφορων άλλων θέσεων… “αρμοδίων”!  Ούτε γήπεδα έγιναν (ακόμη και οι μεγάλοι δεν έκαναν!!!) ούτε υποδομές, ούτε έμεινε κάτι χειροπιαστό στις ομάδες που ανεβοκατεβαίνουν κατηγορίες!  Αντιθέτως ένα σωρό άνθρωποι που ανέλαβαν τις διοικήσεις ομάδων, στο τέλος βγήκαν καταποντισμένοι οικονομικά και ψυχικά…

Ο,τι έχει το τραπέζι…

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά “μαγικά” στο ελληνικό ποδόσφαιρο, βγήκε και το πρόγραμμα της νέας αγωνιστικής περιόδου για τα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου στην Αγγλία! Της πρεμιερ λιγκ και των υπολοίπων. Ξέρουν από τον Ιούνιο το πρόγραμμα, τις ημερομηνίες αλλά και τις ώρες που θα διεξαχθούν οι αγώνες! Στη.. μπανανία μας θα μάθουμε το πρόγραμμα τα… Χριστούγεννα!!!

Τι έκαναν αυτοί; Απλούστατα πρόσεξαν το προϊόν που τους αποφέρει χρήματα και το έκαναν ακόμη πιο ελκυστικό για να τους αποφέρει περισσότερα! Μια χαρά… λαμόγια δραστηριοποιούνται και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο της Αγγλίας. Αλλά φροντίζουν την… “πελατεία”!

Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στη δική μας χώρα όπου επικρατεί η λογική της… μπανανίας. Δηλαδή αρπάζουμε ό,τι έχει το τραπέζι, το παντελονιάζουμε και αδιαφορούμε για το τι ξημερώνει. Σημασία έχει να αρπάξουμε! Κι αυτό συμβαίνει φυσικά όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Τα είπαμε αυτά χιλιάδες φορές. Μέσα από το ποδόσφαιρο μπορείς να καταλάβεις πως λειτουργεί η χώρα σε όλους τους τομείς!

————————

«Σήμερα μπροστάντζα, αύριο βερεσέ»

Τουρκική παροιμία