Επί ποδός θα βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις στα μέτωπα που παρουσιάζουν ενεργές εστίες, όπως αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας το βράδυ της Παρασκευής (21/6).

Στη συνεδρίαση, όπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο μέτωπο της Ηλείας, εκεί όπου παρουσιάζονται και οι μεγαλύτερες αγωνίες για την αντιμετώπιση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τέσσερις εστίες στα Λασταίικα

Συγκεκριμένα, νέα εστία φωτιάς ξέσπασε το βράδυ στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λασταίικα στην Ηλεία. Σύμφωνα με το Ilialive, άνοιξαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές εστίες στην περιοχή μέχρι τον ποταμό Ιάρδανο. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στη κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Εκεί δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα μετά από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Προϊόν εμπρησμού η φωτιά στην Ηλεία»

Για εφιαλτικές στιγμές έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην Ηλεία, μιλώντας ξεκάθαρα για εμπρησμό. «Πραγματικά περάσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί» είπε μιλώντας στο Open. Ο δήμαρχος Πύργου μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τελείωσε το κακό. Περιμένουμε ένα νέο μέτωπο από την Αχαΐα και κατευθύνεται στις ορεινές περιοχές της Ηλείας, έχουν σταματήσει οι άνεμοι, είμαστε σε επιφυλακή, οι κάτοικοι περιμένουν και είναι σε επιφυλακή. Πιστεύουμε να κυλήσει η νύχτα ομαλά, όσο γίνεται δηλαδή», κατέληξε.

«Μάχη με διάσπαρτες εστίες, βελτιωμένη η εικόνα»

Μετά από αρκετές ώρες μάχης με τις φλόγες, το βράδυ της Παρασκευής (21/6) ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, έκανε λόγο για πολύ βελτιωμένη εικόνα στις πυρκαγιές που μαίνονται κυρίως σε Ηλία και Αχαΐα και παρά τους θυελλώδεις ανέμους. Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη το Συντονιστικού προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις με βάση τη συνολική εικόνα από τα μέτωπα για τις επόμενες δύσκολες ώρες της νύχτας.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής ενημέρωσε πως πλέον οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες, δίνοντας για πρώτη φορά τόνο αισιοδοξίας για την πορεία των πυρκαγιών σε Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, αλλά και σε Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Αγρίνιο.

Πρόσθεσε πως η φωτιά στην Αχαΐα επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να «μπει» στην περιφερειακή ενότητα της Ηλείας και, πλέον, όλες οι δυνάμεις του Σώματος είναι επικεντρωμένες στα πύρινα μέτωπα της περιοχής. Μέχρι στιγμής, επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ μέχρι να πέσει η νύχτα θα κάνουν ρίψεις από αέρα 19 εναέρια μέσα.

Νεκρός άνδρας που βοηθούσε στην κατάσβεση

Νωρίτερα, το μεγαλύτερο μέτωπο βρισκόταν μεταξύ των κοινοτήτων Αλποχωρίου και Μυρτιάς. Συγκεκριμένα, εκεί εντοπίστηκε νεκρός από τον αδελφό του ένας 54χρονος κάτοικος στα Χανάκια Ηλείας, όταν το θύμα πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση και πέθανε από αναρρόφηση φαγητού. Η κατάσταση παρέμεινε εφιαλτική για αρκετές ώρες και οι φλόγες πέρασαν και στο χωριό Μαζαράκι μέσα στον οικισμό. Εκεί κυρίως κάηκαν ελαιόδεντρα και αγροτικές περιουσίες.

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι βρέθηκε κυριολεκτικά μέσα στον οικισμό του Κρανιδίου, ενώ αυτή την ώρα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Ζητήθηκε η εκκένωση της περιοχής με τους κατοίκους να φεύγουν προς την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι. Τα ενεργά μέτωπα ήταν πέντε μέσα στον οικισμό. Μία πλαγιά με πολλούς οικισμούς καιγόταν. Η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και των εθελοντών είναι υπεράνθρωπη. Η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια., ωστόσο, τα μποφόρ φαίνεται να είναι σύμμαχος της Πυροσβεστικής.

Διέφυγε τον κίνδυνο το Κρανίδι

Η κατάσταση της φωτιάς στο Κρανίδι έχει βελτιωθεί αρκετά και αργά το απόγευμα της Παρασκευής (21/6), οι Πυροσβεστικές δυνάμεις εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, στην περιοχή παρέμεναν μόνο μερικές τοπικές εστίες, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά ξέσπασε στις 4 το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, και ακολούθησαν μηνύματα εκκένωσης προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Μετά τις 5 το απόγευμα, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε προσωρινή δυσλειτουργία στο 112 και κάλεσε τους κατοίκους της Πετροθάλασσας Αργολίδας να κινηθούν προς Ερμιόνη.

Κάηκαν σπίτια στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Σχετικά με την πυρκαγιά στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και το βράδυ η εικόνα ήταν αρκετά καλύτερη, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρων ώστε να σβήσει το μέτωπο και να μην πλησιάσουν οι φλόγες μέσα στη νύχτα τα χωριά της περιοχής. Οι φλόγες πέρασαν από το χωριό Χωρέμη και έκαψαν 6-7 σπίτια. «Υπάρχουν αρκετές ζημιές. Ο Δήμος θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να αποκαταστήσει μόνιμες κατοικίες, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Μιχόπουλος, δήμαρχος Μεγαλόπολης. Πρόσθεσε πως «οι άνθρωποι (που κάηκαν τα σπίτια τους) θα φιλοξενηθούν κάπου στη Μεγαλόπολη και αύριο και για όσο θα χρειαστεί». Έχουν εκκενωθεί χωριά της Μεγαλόπολης, όπως Απιδίτσα και Χρούσο Αρκαδίας.

Πέφτουν οι άνεμοι από το βράδυ

Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το πρωί της Παρασκευής (21/6), ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 64 φωτιές, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Το θετικό είναι ότι σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του καιρού, τα μποφόρ πέφτουν σταδιακά, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει στην κατάσβεση, όπου υπάρχουν πύρινα μέτωπα. Όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς, ο υδράργυρος θα διατηρηθεί σε υψηλές τιμές, ενώ την επόμενη βδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά: «Τα μποφόρ πέφτουν – Ο υδράργυρος δεν σπάσει τα ρεκόρ, αλλά διατηρείται σε υψηλές τιμές. Σήμερα ήταν μία δύσκολη μέρα, από πλευράς εντάσεων των ανέμων, με υψηλές θερμοκρασίες όπου στην Ανδραβίδα και την Καλαμάτα φτάσαμε τους 40 βαθμούς.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, αλλά θερμοκρασιακά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κατά μέσο όρο στους 36 βαθμούς, χωρίς όμως να αποκλείονται τοπικά 39 με 40 βαθμοί όπως είχαμε και σήμερα. Γενικά βαίνουμε σε ένα καλοκαίρι όπου από τις αρχές του βιώνουμε επίμονη και ενοχλητική ζέστη η οποία δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Οι περιοχές με «πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς»

Το θετικό είναι ότι από «Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς», αύριο με την πτώση των μποφόρ, θα είναι «Πολύ υψηλός κίνδυνος» σε πέντε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Πέντε περιοχές μεταξύ των οποίων και η Αττική αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Screenshot-2024-06-21-141816.jpg
Χάρτης επικινδυνότητας

Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας

Πηγή:cnn.gr