Όταν η ναζιστική μπότα πάτησε την Ελλάδα και η Καρδίτσα έπεσε στην καταχνιά της κατοχής οι Γερμανοί ανέθεσαν την περιφέρειά μας στη ζώνη κυριαρχίας στις Ιταλικές δυνάμεις που μαζί με τους Βούλγαρους “τριχοτόμησαν” τη χώρα…

Η εξαφάνιση των τροφίμων, ο υποσιτισμός του λαού, η απογείωση της μαύρης αγοράς, η αντίσταση, οι εκτελέσεις στην ημερήσια διάταξη…

Η αθλητική κίνηση όπως τη γνώριζαν οι συμπολίτες τα προηγούμενα χρόνια φυσικά και είχε περιοριστεί, κι όμως η Αναγέννηση θα είναι ένας σύλλογος που θα… τολμήσει και σ’ αυτές τις συνθήκες όχι να παίξει μπάλα, αλλά και να κοιτάξει στα μάτια τους Ιταλούς κατακτητές!!!

Η ιστορία, λοιπόν, αναφέρει ότι ο αείμνηστος πρόεδρος του συλλόγου προπολεμικά Βασίλειος Παπούλιας είχε την ιδέα να πλησιάσει την ιταλική στρατιωτική διοίκηση που βρισκόταν στην “Αρνη” και να ζητήσει τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα!!!

Οι Ιταλοί στρατιώτες έπαιζαν κι αυτοί ποδόσφαιρο στο γυμναστήριο της Αναγέννησης και μάλιστα όπως διηγούνται προπολεμικοί παίκτες της Αναγέννησης στις τάξεις τους ήταν και παίκτες της Τορίνο που στη συνέχεια έκαναν καριέρα στην μεγάλη ομάδα της Ιταλίας μέχρι το αεροπορικό δυστύχημα του ‘49!

Όπως έγραφε ο αείμνηστος Φώτης Ματθαιόπουλος, όταν ο Παπούλιας ανέβηκε τα σκαλιά της “Αρνης”, περίμεναν συγγενείς του και φίλοι απ’ εξω με την… καρδιά σφιγμένη για το αν θα ξαναβγεί!!! Τελικά όλα πήγαν καλά και η… διεθνής ποδοσφαιρική συνάντηση προγραμματίστηκε!

Ήταν μια… “ρεβάνς” της πολεμικής αναμέτρησης του ιταλικού μετώπου όπου οι Ιταλοί ηττήθηκαν κατά κράτος και απο παλικάρια της Καρδίτσας που άφησαν τη ζωή τους στα αλβανικά χώματα για να έλθουν ως “κατακτητές” με τη Γερμανική παρέμβαση!

Μέσα σ αυτό το σκοτάδι και το έρεβος της κατοχής, λοιπόν, διεξήχθη ο αγώνας το χειμώνα του ‘42, χωρις κανείς βεβαίως να γνωρίζει το αποτέλεσμα…

Ο “ΝΕΟΣ ΑΓΩΝ” είχε αναστείλει την κυκλοφορία του (επέστρεψε ξανά μετά την κατοχή) καθώς το πιεστήριό του ανέβηκε στο βουνό της αντίστασης! Το πιθανότερο είναι πως για να μην υπάρχει ούτε ένα δημοσίευμα πουθενά, μάλλον οι Ιταλοί θα έχασαν!

Διασώζεται η συλλεκτική φωτογραφία από το αρχείο Τσούτσου με τους Ιταλούς να χαιρετούν φασιστικά…

Και μόνο το γεγονός ότι η Αναγέννηση όρθωσε το ανάστημα και τόλμησε να προκαλέσει σε αθλητική αναμέτρηση τους κατακτητές, την κατατάσσει στις ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές ομάδες όχι της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης!!!

Θ.Κ.