Το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας ασφαλώς αυτή την περίοδο με την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου, θυμίζει προκεχωρημένο χειρουργείο σε εμπόλεμη ζώνη.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει η ηγεσία του να συμπεριφέρεται με τη λογική κομματάρχη παλιάς κοπής, αφού είναι ασφαλώς εκείνο το νευραλγικό υπουργείο από το οποίο αναμένουν όλοι οι Έλληνες πολίτες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας τον επερχόμενο χειμώνα και όχι μόνον οι Τρικαλινοί, εις βάρος μάλιστα των συμφερόντων των πολιτών της Καρδίτσας. Αναφέραμε και σε παλιότερο σημείωμά μας ότι η εξαίρεση του Τρικαλινού όρους Χατζή που εντάχτηκε στις «απάτητες βουνοκορφές» ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα ανάπτυξης αιολικών πάρκων είχε προξενήσει εντύπωση αφού κάτι τέτοιο δεν προέκυπτε με βάση κάποια τεκμηριωμένη λογική.

Αντίθετα με το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ η εμμονή να ενταχτεί η Καρδίτσα και εν προκειμένω και τα Άγραφα με την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, και το φυσικό κάλλος που δίνει τουριστική ώθηση στο Νομό, στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας, βάζει σε σκέψεις για το ποιές σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Όπως φυσικά και η περιοχή της πολύπαθης Εύβοιας που δοκιμάστηκε σκληρά από τις πυρκαγιές το περσινό καλοκαίρι και έβριθαν φημών τα social media ότι οι πυρκαγιές σχετίζονται με συμφέροντα  που θέλουν να κατασκευάσουν ανεμογεννήτριες.

Δεν υιοθετήσαμε αυτές τις φήμες, αλλά στην πολιτική και το δημόσιο βίο ισχύει η ρήση «η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια» . Πέρα από πιθανά συμφέροντα που ούτως ή άλλως όταν μιλάμε για μεγάλους ενεργειακούς παίχτες, είναι λογικό να αναπτύσσονται, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως θα πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας να αποδείξει πως δεν λειτουργεί με γνώμονα μικροτοπικιστικά- ψηφοθηρικά συμφέροντα.

Δεν μπορεί για παράδειγμα ο Τύμπανος που είναι στα όρια με το νομό Τρικάλων να έχει ιδανικό αιολικό φορτίο και το διπλανό βουνό των Τρικάλων ισχνό, λες και κόβεται ξαφνικά ο αέρας, όταν μπαίνουμε στα όρια της εκλογικής περιφέρειας του υπουργού! Αν θέλει ο υπουργός Περιβάλλοντος να προχωρήσει ταχύτατα τις ΑΠΕ ας προχωρήσει τα 25 υδροηλεκτρικά έργα που δεν απαιτούν πάνω από 6 δις ευρώ μόλις το 15% των χρημάτων που δόθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του covid τα οποία κατέληξαν σε καταναλωτικές δαπάνες ή τραπεζικές καταθέσεις.

Τα έργα αυτά μπορούν να αποδώσουν πάνω από το 18% της καταναλισκόμενης ενέργειας της χώρας, καθώς:
-Προσθέτουν ~ 2.500 MW ισχύος αιχμής στο σύστημα (αύξηση 75%).
-Παράγονται ~ 6.000 GWh ήπιας, ανανεώσιμης και εγχώριας πρόσθετης ενέργειας αιχμής (αύξηση 150%).
-Προστίθενται 5.000 εκ. κυβικά μέτρα αποθήκης νερού (αύξηση 70%).
-Ικανοποιείται ο στόχος του ΕΣΕΚ (31.12.2019) για ποσοστό παραγωγής από ΑΠΕ 61%, στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι το 2030.
-Βελτιώνεται η αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη πεδινών περιοχών.
-Θωρακίζεται η χώρα για την αντιμετώπιση παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας.
-Βελτιώνεται η ενεργειακή μας αυτονομία.

Και μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και τα φράγματα της Συκιάς στον Αχελώο, αλλά και του Μουζακίου και της Πύλης για τα οποία υπάρχει «σιγή ασυρμάτου». Και ας άρει αυτή την τροπολογία του προκατόχου του υπουργού που δίνει τη δυνατότητα νακατασκευαστούν φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη υψηλής παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να δεσμεύονται 10.000 στρέμματα στο γόνιμο κάμπο των Σοφάδων.

Γη που θα λείψει από την παραγωγή τροφίμων της χώρας κι ενώ έρχεται και η επισιτιστική κρίση οσονούπω. Με την απουσία χωροταξικού σχεδίου στα φωτοβολταϊκά ενισχύεται ένα τοπίο που θυμίζει «Φαρ Ουέστ» όπου υπερισχύει ο νόμος του πιο ισχυρού και πιο δυνατού «παίχτη» εις βάρος των πολλών αδυνάτων. Και σε τελική ανάλυση ας αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις με τις ΑΠΕ εις βάρος της Καρδίτσας και οι τοπικοί βουλευτές και ο υπουργός. Θέλουμε τις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια αλλά ορθολογικά με σεβασμό στο περιβάλλον την πολιτιστική και ιστορική μας παρακαταθήκη και την οικονομική φυσιογνωμία του τόπου που στηρίζει πολλά στην πρωτογενή παραγωγή.Η Καρδίτσα δεν θα δεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση.

Το «ξύρισμα» της βουνοκορφής του Τυμπάνου κάνει ακόμη πιο πιθανή και πιο βίαιη μια πλημμύρα προς την κοιλάδα του Παμίσου, η οποία με τον «Ιανό» απέδειξε ότι μπορεί να φέρει τη συμφορά. Όσο δε για τα Άγραφα και τη Λίμνη Πλαστήρα θεωρούμε πως κανένας βουλευτής του Νομού δεν θα κάνει «εκπτώσεις» από τις αρχές του θυσιάζοντας την ανάπτυξη της Καρδίτσας στη λογική του Χωροταξικού που «έχει αιολική προτεραιότητα». Kαι η ασφάλεια της πόλης της Καρδίτσας όπου καβάλησαν ο Καλέντζης τον Καράμπαλη με τον Ιανό και κατέβηκε όλη η πλαγιά των Αγράφων στην πόλη βυθίζοντάς τη στη λάσπη, δεν έχει προτεραιότητα; Προτεραιότητα έχουν τα έργα εκείνα που θα προστατεύσουν τον τόπο μας από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση και θα αποδώσουν και πράσινη ενέργεια και θα αυξήσουν το παραγόμενο αγροτικό προϊόν.

Και τέτοιο είναι το φράγμα Μουζακίου και ασφαλέστερα το φράγμα της Συκιάς. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε ποιες θα είναι οι δράσεις και οι αντιδράσεις και οι ενέργειες από εδώ και στο εξής των τοπικών βουλευτών και φορέων του Νομού…

«Ν.Α.»