Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ το Δεκέμβριο του 1992.

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Μια πρόσφατη ανάλυση διερευνά κατά πόσο έχει εφαρμοσθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ μέσα στα χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, αναφέρει ότι:

– Μόνο μία στις τέσσερις χώρες (24%) έχουν συντάγματα που ρητά απαγορεύουν τη διάκριση κατά των ΑμεΑ ή εγγυώνται ίσα δικαιώματα γι’ αυτά τα άτομα.

– Μόνο το 28% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, με συνέπεια τα παιδιά αυτά να αντιμετωπίζουν συχνά σημαντικά εμπόδια στη μόρφωσή τους, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μόνο το 12% των χωρών έχουν ειδικά σχολεία για ΑμεΑ και συχνά αυτά τα ιδρύματα περιορίζονται σε συγκεκριμένες αναπηρίες.

– Μόνο το 18% των χωρών προστατεύουν συνταγματικά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, με συνέπεια η ανεργία να είναι αυξημένη για αυτά τα άτομα. Πάντως σταδιακά η κατάσταση εμφανίζει βελτίωση στο εργασιακό πεδίο, καθώς ενισχύεται διεθνώς η τάση να μη γίνονται διακρίσεις κατά των ΑμεΑ στους χώρους εργασίας.

– Μόνο το 26% των χωρών έχουν σύνταγμα που εγγυάται ρητά το δικαίωμα των ΑμεΑ στην υγεία. Μόνο το 11% των χωρών προβλέπουν πληρωμένη άδεια για τους γονείς προκειμένου να φροντίσουν τις ανάγκες υγείας των παιδιών τους με αναπηρία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανθρωπότητα συνολικά απέχει ακόμη πολύ από το επιθυμητό επίπεδο, όσον αφορά την αντιμετώπιση των ΑμεΑ, διότι απουσιάζει η βούληση από τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους, ενώ αντίθετα οι πόροι υπάρχουν.

Σαφώς τεκμαίρεται ότι : «Σε μια εποχή, κατά την οποία ο “Άνθρωπος χειμάζεται δεινώς”, και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα, το χρέος όλων για την υπεράσπιση και την έμπρακτη έκφραση της αμέριστης Αλληλεγγύης υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία αποκτά διαστάσεις Ανθρωπιστικού, Θεσμικού και Πολιτισμικού προτάγματος. Προτάγματος, το οποίο αφορά κάθε δημοκρατικώς οργανωμένο και πολιτισμένο Λαό».

Εμείς, τα Άτομα με Αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στην αναλγησία και στις πολιτικές λιτότητας των εκάστοτε κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων.

Εμείς, οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία και οι οικογένειές μας, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ΠΟΤΕ στη φτωχοποίηση και στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Ζητάμε εξειδικευμένη προστασία, ιδιαίτερα στις γυναίκες, στα παιδιά και στους πρόσφυγες με αναπηρία. Διεκδικούμε να είμαστε ορατοί : όχι μόνο στους νόμους αλλά και στις πολιτικές.

Προωθούμε τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2022, ώστε να φτάσει το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της χώρας. Προωθούμε το πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος για ένα ευρύτατο πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία.

Είμαστε τα Άτομα με Αναπηρία, που σήμερα 3 Δεκέμβρη 2022, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε δυνατά την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα τα τελευταία 12 χρόνια, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Εμείς, τα Άτομα με Αναπηρία, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας «ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ !!!», παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, την διαβίωση στην κοινότητα.

Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια στην πόλη μας και στη χώρας μας, με πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας

Βας. Αγραφιώτης Δημ. Κωτούζας