Είναι η σπουδαιότερη και πιο μεγάλη σχολή του Ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) μπάσκετ. Ακόμη κι όταν πηγαίνει σε ένα τουρνουά ως… αουτσάϊντερ, ακόμη κι αν δεν έχει τους σούπερ σταρ του παρελθόντος!

Το… “εργοστάσιο” βγάζει συνέχεια παίκτες. Μάλλον παικταράδες. Ο λόγος για την Ισπανία. Που κατάφερε και σ’ αυτό το Ευρωμπάσκετ να δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι η ομάδα που δύσκολα θα την ξεπεράσει άλλη.

Στον τελικό με τη Γαλλία επικράτησε  με 88-76 παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα. Αμυνα, επίθεση. Σύγχρονο μπάσκετ, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των καιρών.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του τουρνουά έδωσε “τελικούς” είχε “χαμηλά” τη μπάλα, αλλά ήξεραν όλοι όσοι βρίσκονταν στις τάξεις της πως μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέρμα. Και το πιστοποίησαν με εμφατικό τρόπο.

Με αρχιτέκτονα τον Σκαριόλο και έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις και από τα μακρινά σουτ που πλέον κάνουν τη διαφορά – όπως γράψαμε και για την Εθνική μας στη στήλη “ΣΠΟΝΤΕΣ” – κέρδισαν τους αξιόμαχους Γάλλους δικαιότατα. Ειχαν 15 στα 31 τρίποντα με έναν… “εξωπραγματικό” Εργνάνγκομεθ που πέτυχε 27 πόντους με 7 στα 9 τρίποντα!!!

Πανάξιοι, λοιπον, πρωταθλητές Ευρώπης για τέταρτη φορά! Στο πιο ανταγωνιστικό ίσως ευρωμπάσκετ όλων των εποχών…

Θ.Κ.