Περισσότερα από 300 ζεύγη κορακοειδών εξακολουθούν να φωλεοποιούν στο Παυσίλυπο, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης και μεταφοράς παθογόνων στους πολίτες αυξάνεται. Αυτό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού μεταξύ του Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας Καθηγητή Περικλή Μπίρτσα, του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας κ. Δημητρίου Χατζόπουλου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Δημητρίου Παπούλια όπου κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό του αριθμού των αναπαραγόμενων ζευγαριών χαβαρονιών.

Θέμα της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Παυσίλυπο της Καρδίτσας από τη φωλεοποίηση εκατοντάδων ζευγαριών κορακοειδών, στην πλειοψηφία χαβαρονιών (Corvus frujilegus) και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Παρουσιάστηκαν τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εγκατάστασης και φωλεοποίησης των χαβαρονιών στο Παυσίλυπο τα τελευταία τρία έτη και εκτιμήθηκε ότι παρά την εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων (κλάδεμα δέντρων, καταστροφή φωλιών και συλλογή κατακείμενων κλαδιών) για την εκδίωξη και την αποτροπή φωλεοποίησης στον αστικό ιστό, η κατάσταση είναι ανησυχητική και εξακολουθούν να φωλεοποιούν περισσότερα από 300 ζεύγη τα οποία διαρκώς αυξάνονται. Στην έκταση του Παυσίλυπου φιλοξενείται επιχείρηση εστίασης και παιδική χαρά, ενώ εκατοντάδες πολίτες την επισκέπτονται καθημερινά για περίπατο και χαλάρωση. Η κατάσταση που επικρατεί είναι ανυπόφορη λόγω των έντονων κρωξιμάτων αλλά και λόγω της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων περιττωμάτων. Τα περιττώματα των πτηνών συσσωρεύονται κάτω από τα δέντρα, στα μονοπάτια πεζοπορίας, στον χώρο εστίασης και στην παιδική χαρά, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης και μεταφοράς παθογόνων στους πολίτες (κυρίως παιδιά και ευπαθείς ομάδες) αυξάνεται.

Μετά την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη άμεσης λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό του αριθμού των αναπαραγόμενων ζευγαριών χαβαρονιών, ενώ θεωρήθηκε ότι πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για τους εγκυμονούντες κινδύνους ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας (απολύμανση χεριών, καθαρισμός υποδημάτων, χρήση αντικουνουπικής προστασίας, περιορισμός παροχής τροφής στα πτηνά κ.α.).