Παραδόθηκαν οι απινιδωτές από το Δήμο Καρδίτσας στην ΕΠΣΚ (video)

Παραδόθηκαν από τον Δήμο Καρδίτσας στην ΕΠΣ Καρδίτσας οι απινιδωτές για να τους διαθέσει σύμφωνα με τις ανάγκες των γηπέδων και των Σωματείων

Σε συνέντευξη τύπου, o Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε ότι ο Δήμος ικανοποιεί τις ανάγκες των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών αλλά και όντας ευαισθητοποιημένος σε θέματα υγείας των πολιτών, ανταποκρίθηκε και παραδίδει τους απινιδωτές για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές.

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σπάνιας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή και ο Ιατρικός Σύλλογος είναι δεδομένο ότι είναι δίπλα στον πολίτη σε θέματα υγείας. Τέλος ο Πρόεδρος της ΕΠΣ Καρδίτσας κ. Αλέξης Σφήκας αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Καρδίτσας για τη δωρεά των απινιδωτών, τόνισε χαρακτηριστικά ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα εφαρμοστεί ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τον ΚΑΠ.

Το παρών επίσης έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αντωνίου, Σβερώνης και ο Γ.Γ. της ΕΠΣΚ κ. Κρανής.

TO ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Ο Δήμος Καρδίτσας εξέδωσε δελτίιο τύπου στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Είκοσι φορητούς απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας προμηθεύτηκε ο Δήμος Καρδίτσας μετά από σχετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες των γηπέδων της ΕΠΣ Καρδίτσας. Η σχετική απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία των ερασιτεχνών αθλητών ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο τραγικό περιστατικό που συνέβη με το χαμό του 20χρονου αθλητή στο Μαυρομμάτι.

Με βάση την απόφαση της δημοτικής οι απινιδωτές παραδόθηκαν το πρωί της Παρασκευής στον πρόεδρο της ΕΠΣΚ κ. Α. Σφήκα παρουσία και του Γραμματέα κ. Γ. Κρανή. Στη συνέχεια με ευθύνη της ΕΠΣΚ θα διανεμηθούν και θα λειτουργούν στα γήπεδα. Από την πλευρά του Δήμου εκτός από τον Δήμαρχο παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ. Α. Σπάνιας, Σ. Αντωνίου και Π. Σβερώνης.

Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε σχετικά: «Η δημοτική αρχή πάντοτε ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο θέμα που άπτεται της προστασίας της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών.

Για αυτό σε συνεργασία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σπάνια ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, λάβαμε αμέσως την απόφαση να προμηθευτούμε ικανό αριθμό απινιδωτών. Εξάλλου η ευαισθησία της δημοτικής αρχής σε αντίστοιχα θέματα είναι δεδομένη καθώς εδώ και δύο σχεδόν χρόνια έχει εγκαταστήσει δίκτυο απινιδωτών σε επίκαιρα σημεία του Δήμου. Οι εν λόγω απινιδωτές λειτουργούν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ» κατέληξε στη δήλωση του ο Δήμαρχος.

Ο κ. Σπάνιας υπογράμμισε ότι η ευαισθησία της Δημοτικής αρχής σε αυτά τα ζητήματα είναι δεδομένη ενώ πρόσθεσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος μαζί με το ΕΚΑΒ οργανώνουν συνεχώς ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με τον τρόπο χρήσης των απινιδωτών αλλά και για την παροχή πρώτων βοηθειών σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.

Τέλος ο κ. Α. Σφήκας ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή για την πρωτοβουλία της ενώ υπογράμμισε ότι με ευθύνη της ΕΠΣΚ θα γίνει ότι πρέπει για να εφοδιαστούν όλα τα γήπεδα με απινιδωτές.

Τι είναι οι απινιδωτές
Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ.

Οι απινιδωτές χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Στους χειροκίνητους και τους αυτόματους.

Σε κάθε περίπτωση αποτελούν το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης. Σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά η κοιλιακή μαρμαρυγή (VF) που αντιμετωπίζεται με απινίδωση και αναζωογόνηση στα πρώτα 3-5 λεπτά έχει ποσοστό επιβίωσης 49-75% ενώ είναι σημαντική η κατανόηση πως κάθε λεπτό που καθυστερεί η απινίδωση μειώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12%.

Οι παραπάνω πληροφορίες αποδεικνύουν στην σπουδαιότητα ύπαρξης των απινιδωτών σε πολυσύχναστα μέρη όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια, γήπεδα, σχολεία κλπ.»

Δ.Φ.

Το παρακάτω βίντεο με τις δηλώσεις που έγιναν στο Δήμο Καρδίτσας.