Περιφέρεια Θεσσαλίας: Οδηγίες αυτοπροστασίας ενόψει κακοκαιρίας «EVA»

Από σήμερα Σάββατο βράδυ μέχρι και αύριο Κυριακή το απόγευμα αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία η κακοκαιρία Eva, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ που προειδοποιεί για κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Σε έκτακτες συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα και η επιφυλακή όλων των φορέων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στη διαχείριση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, στους τομείς αρμοδιότητάς τους Αστυνομία, Πυροσβεστική, Δήμοι, ΔΕΥΑ κ.α. Οι Δήμοι να καθαρίσουν και να διατηρούν καθαρά τα φρεάτια και τα ρέματα που είναι στην αρμοδιότητα τους. Οι ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ να επιτηρούν τα φράγματα που είναι στην αρμοδιότητα τους, να σηκώσουν τα θυροφράγματα αλλά και να ταπεινώσουν τα πρόχειρα φράγματα.

Κρίσιμης σημασίας είναι η γρήγορη και έγκυρη ροή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών για τον αποτελεσματικό συντονισμό, εφόσον χρειαστεί επέμβαση, σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ενημερώσει με επιστολή της, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και έχοντες εργασία στην ύπαιθρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες αυτοπροστασίας που έχουν ανακοινωθεί στα Δελτία Τύπου της Περιφέρειας.

Συνιστάται ο περιορισμός των μετακινήσεων στο μέτρο του δυνατού, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεγάλης έντασης των καιρικών φαινομένων. Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορήσουν στους δρόμους να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και με ιδιαίτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες της Τροχαίας και τηρώντας τις οδηγίες σήμανσης και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι οδηγοί να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την κυκλοφορία σε «ιρλανδικές διαβάσεις», σε σημεία που το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με υδατορέματα, κυρίως χειμάρρους απορροής, χωρίς γέφυρα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει για την εξέλιξη της κακοκαιρίας σύμφωνα με τη ροή των επικαιροποιημένων Δελτίων της ΕΜΥ. Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και ακολουθώντας τις οδηγίες του ιδιαίτερου προειδοποιητικού σήματος 112 εφόσον ενεργοποιηθεί και των Αρχών.