Ποια Ελλάδα επέστρεψε;

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ: «Η Ελλάδα επέστρεψε εκεί που ανήκει! Τα μετάλλια του Μίλτου Τεντόγλου και της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη την έφεραν στην 15η θέση στον σχετικό πίνακα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με υπερδυνάμεις του παγκοσμίου στερεώματος να βρίσκονται αρκετά πιο πίσω…»

Πράγματι αυτό συνέβη. Χάρη στο χρυσό του Μίλτου στο μήκος και του χάλκινου της δικής μας Αντιγόνης στα 35χιλιόμετρα βάδην, η εθνική μας ξεπέρασε την Κίνα, τη Γαλλία, την Πολωνία, ακόμη και τη Γερμανία που έφυγε από τη διοργάνωση με μηδέν μετάλλια!!!

Ξεπέρασε δηλαδή χώρες που έχουν σχολές στίβου, που οι αθλητές και οι αθλήτριές τους προπονούνται και αναδεικνύονται μέσα από εξαιρετικές συνθήκες και σ’ ενα περιβάλλον αξιοκρατικό και σοβαρό που δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας!

Το να βρίσκεται η Ελλάδα, λοιπόν, παραπάνω από τη Γερμανία σε μια κορυφαία διοργάνωση όπως είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, είναι από μόνο του κάτι το εντυπωσιακό. Γι’ αυτό καμαρώνουν ο ΣΕΓΑΣ και οι εκπρόσωποι της πολιτείας σαν… “γύφτικα σκεπάρνια”!!!

«Η Ελλάδα επέστρεψε – λέει η ανακοίνωση – εκεί που ανήκει»! Για πάμε να το αναλύσουμε λίγο αυτό. Ποια ακριβώς Ελλάδα επέστρεψε; Τι έκανε η Ελλάδα για να φθάσουν ο Τεντόγλου, η Αντιγόνη και παλαιότερα άλλα σπουδαία παιδιά σε διακρίσεις παγκόσμιες; Ποια στήριξη και τι κίνητρα τους έδωσε τότε που μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έκαναν τον μοναχικό τους αγώνα;

Τα συγχαρητήρια και τις φωτογραφίες μετά τις διακρίσεις τους; Μόνο την περίπτωση της δικής μας αθλήτριας να πάρουμε θα καταλάβουμε πολύ καλά τι ακριβώς έκανε η Ελλάδα για να φθάσει στο σημείο να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου!

Τόσο μεγάλη ήταν η βοήθεια που είχαν φθάσει στο σημείο κάποια κηφηνοειδή να την αποκλείσουν από τις υποτροφίες (της πλάκας) της ΕΟΕ λόγω ηλικίας!!!

Δήλωνε τότε η Αντιγόνη: «Ευτυχώς που εργάζομαι σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Θα ήταν πολύ δύσκολο, αν δούλευα κάπου αλλού. Δεν είναι καθόλου εύκολο για κάποιον που κάνει πρωταθλητισμό παράλληλα να εργάζεται. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γίνεται να ζήσεις από τον αθλητισμό. Όχι τουλάχιστον από το άθλημα με το οποίο ασχολούμαι. Σε αυτό είμαστε εντελώς μόνοι».

Λίγους μήνες μετά κατακτούσε την 8η θέση στην Ολυμπιάδα, μετά την 4η στον κόσμο και την 1η στην Ευρώπη αφού προηγουμένως είχε σαρώσει στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Κύπελλο βάδην τα μετάλλια!!! Μετά τα κηφηνοειδή έτρεχαν να δώσουν συγαρητήρια και να βγάλουν selfie!!!

Ανάλογες περιπτώσεις έχουν να διηγηθούν πλήθος αθλητών και αθλητριών. Ακόμη και ο Τεντόγλου που έβαλαν στο μάτι τον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι! Ποια Ελλάδα, λοιπόν, επέστρεψε ρε παλικάρια;

Σίγουρα πάντως οχι αυτή των κηφήνων, των λαμόγιων και των χαρταετών. Επέστρεψε η άλλη Ελλάδα. Αυτή που μέσα στη δυστοπία μας δίνει χαρές, έμπνευση και ελπίδα…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Στη μίνι συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στην υποδοχή του Τεντόγλου και της Ντρισμπιώτη ακούστηκαν πάλι πολύ ωραία πράγματα από τους αθλητές που έδωσαν την πραγματική διάσταση των επιτυχιών.

«Δεν είναι κάτι απλό»
«Μη βλέπετε μόνο τα μετάλλια. Να βλέπετε τα παιδιά που προσπαθούν και ήταν εκεί. Είναι πολύ δύσκολο να πάει κάποιος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δεν είναι κάτι απλό…» είπε ο Μίλτος Τεντόγλου για να συμπληρώσει η Αντιγόνη: «Δεν ξυπνήσαμε σήμερα και πήραμε ένα μετάλλιο. Εμένα είναι το 5ο μου Παγκόσμιο και τώρα πήρα το χάλκινο…»

Να τους αγαπήσει
Λόγια ουσιαστικά, λόγια αυθόρμητα, λόγια που έρχονται από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Από παιδιά που έχουν καταφέρει όχι μόνο λόγω των επιδόσεών τους αλλά κυρίως λόγω του χαρακτήρα τους να τα αγαπήσει όλη η Ελλάδα σα δικά της. Η πραγματική Ελλάδα.

———————-

«Η επιτυχία δεν έχει να κάνει με το τι έχεις, αλλά με το ποιος είσαι»

Bo Bennett – Αμερικανός σύμβουλος αυτοβοήθειας