Προωθείται η ίδρυση διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας «Καρδίτσας - Μουζακίου - Αργιθέας»

«Πράσινο φως» άναψε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος για την συμμετοχή του Δήμου στην υπό σύσταση διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα «Καρδίτσας- Μουζακίου- Αργιθέας».

Όπως ανέφερε εισηγητικά στο θέμα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, προωθείται η διαδημοτική αυτή κοινότητα με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 12 MW που θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των Δήμων. Πρόσθεσε ακόμη πως επειδή η ενέργεια αυτή δεν αποθηκεύεται, ό,τι πλεόνασμα υπάρχει θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών ευάλωτων νοικοκυριών (περίπου 140 σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στο σώμα). Τέλος επισήμανε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 2-3 χρόνια.

Σε ενημέρωση που έγινε από τεχνικούς συμβούλους, ύστερα και από ερωτήσεις που κατέθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι, αναφέρθηκε ότι δημιουργείται ένας αστικός συνεταιρισμός. Η τοποθεσία και ο χρόνος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι αποφάσεις που εντάσσονται στο επιχειρηματικό σχέδιο της ενεργειακής κοινότητας, οι οποίες εγκρίνονταιται μετά από γενική συνέλευση των μελών της.
Επίσης ο χρόνος υλοποίησής του εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα αδειοδότησης του έργου. Αρχικά η ενεργειακή κοινότητα θα πρέπει να βρει την κατάλληλη έκταση και να αποφασίσει τη χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, ώστε να υποβληθεί αίτημα αδειοδότησης. Μόλις αδειοδοτηθεί απαιτείται ένα χρονικό διάστημα της τάξης 8-12 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση υλοποίησης, αυτή μπορεί να αντληθεί στην παρούσα φάση είτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, είτε μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. Επίσης αναμένεται η πρόσκληση του υπουργείου Ενέργειας για ένα πρόγραμμα ύψους 100 εκ ευρώ που αφορά την επιδότηση Δήμων κατά 50% για διαδημοτικες ενεργειακές κοινότητες.
Ο Δήμος Καρδίτσας από το εγχείρημα αυτό θα εξοικονομήσει σχεδόν το 90+% της ενεργειακής του δαπάνης.
Σε τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Σβάρνας, ανέφερε ότι όποια ευκαιρία προκύψει πέρα από τη συγκεκριμένη δράση πρέπει να την εκμεταλλευτεί ο Δήμος Καρδίτσας.
Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Έκτορας Γάζος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή τρέχει να εφαρμόσει τις πολιτικές της «πράσινης μετάβασης» που έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. «Κάνουν το Δήμο επιχειρηματία. Επίσης δεν ακούσαμε πολλά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ ακούσαμε ακόμη και για χωροθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασική έκταση» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση της ενέργειας έχει προκαλέσει το εξής παράλογο, να γίνεται εξαγωγή ενέργειας από τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ίδια ώρα να έχουμε ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα.
Θετικά επί του θέματος εισηγήθηκε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ξυλομένος, ενώ ο κ. Αθανάσιος Πασσιάς από τη μείζονα μειοψηφία διαχώρισε τη θέση του. Τάχθηκε κατά τέτοιων προτάσεων, δίχως να κατακρίνει την πρωτοβουλία, λέγοντας ότι τα φωτοβολταϊκά στον κάμπο είναι λάθος επιλογή.
Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Τσιάκος, επισήμανε ότι η χωροθέτηση δεν σημαίνει ότι θα γίνει σε παραγωγικό έδαφος. Έκανε λόγο για «οραματικό έργο» που θα δώσει έσοδα 2 εκ ευρώ στο Δήμο το χρόνο.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα