Την ετυμηγορία των βελγικών αρχών περιμένει η Εύα Καϊλή, η οποία βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (22/12)  ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να δώσει απαντήσεις για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ στο πολύκροτο Qatar Gate.

Η ακρόαση της Εύας Καϊλή διήρκησε περίπου μία ώρα και αργά το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση των βελγικών Αρχών για την προφυλάκισή ή μη της ευρωβουλευτή.

«Η διαδικασία είναι απόρρητη. Η κ. Καϊλή ποτέ δεν έχει δωροδοκηθεί. Είναι αθώα», τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο συνήγορος υπεράσπισής της Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας.

«Αργά το βράδυ αναμένεται η απόφαση των Αρχών» ανακοίνωσε από την πλευρά του ο έταιρος συνήγορός της Ανδρέας Ριζόπουλος, προσθέτοντας πως η Εύα Καϊλή «συμμετείχε ενεργά σε όλη τη διαδικασία».

Η κ. Καϊλή παρουσιάστηκε στον ανακριτή στις Βρυξέλλες στις 10:00 ώρα Ελλάδος, ο οποίος θα κρίνει την προφυλάκιση ή μη της ευρωβουλευτή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι μακρά, ενώ σε κάθε περίπτωση θα κριθεί εάν η ίδια είναι ύποπτη φυγής ή αν υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία.

Tο δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα αν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa αναφέρει πως η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που βρίσκεται στη φυλακή από τις 9 Δεκεμβρίου, παραδέχτηκε ενώπιον των ανακριτών ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα και ότι γνώριζε τη δραστηριότητα του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Το πρακτορείο επικαλείται δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir, που αναφέρει πως είδε σχετικά έγγραφα μαζί με τους Knack και La Repubblica.

Υπενθυμίζεται ότι τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.

Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει ενδιαφέρον διεθνώς, με δημοσιογράφους μέσων από όλο τον κόσμο να βρίσκονται έξω από το δικαστήριο παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Δεσμεύθηκε το οικόπεδό της στην Πάρο

Εν αναμονή της απόφασης των δικαστικών βελγικών Αρχών για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καιλή , o Πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε το οικόπεδο που διαθέτει στη Πάρο. Η δέσμευση του επίμαχου ακίνητου αποφασίστηκε, στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό δεσμεύτηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένας κοινός λογαριασμός που διατηρεί η Εύα Καϊλή και ο σύζυγός της, μέσω του οποίου διακινήθηκαν τα χρήματα για την αγορά του εν λόγω οικοπέδου. Ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης φέρεται να διαπιστώνει σοβαρές υπόνοιες για τη διάπραξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος αναφορικά με την αγορά του επίμαχου οικοπέδου, συνολικής έκτασης 7 στρεμμάτων.

Μάλιστα, στο πόρισμα που συνοδεύει τη δέσμευση του οικοπέδου το οποίο διαβίβασε και στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Μπαρδάκη, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής αναφέρει ότι προκύπτουν σοβαρές υπόνοιες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το λόγο, ζητείται η διερεύνηση του εν λόγου αδικήματος.

Πηγή:cnn.gr