Φτάνοντας στις φυλακές, την αποδοκίμασαν πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο – Θα κρατηθεί σε αυστηρό πλαίσιο απομόνωσης και σε ειδική πτέρυγα, ενώ θα προαυλίζεται μόνη της
Στις φυλακές Κορυδαλλού έφτασε λίγα λεπτά πριν από τις 09:00 το πρωί της Τρίτης η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία ούσα κατηγορούμενη για τον θάνατο της κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας, προφυλακίστηκε χθες μετά την απολογία της.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό από τη ΓΑΔΑ και την ώρα που έφτασε στις φυλακές, κόσμος που βρισκόταν στο σημείο την αποδοκίμασε, ενώ αυτή φορώντας κουκούλα οδηγήθηκε με σκυμμένο το κεφάλι εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Σημειώνεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου αποτελεί σύμφωνα με τις πληροφορίες, «κόκκινο πανί» για τις φυλακές Κορυδαλλού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ειδική μέριμνα για την προφυλάκισή της. Έτσι, μετά τις πρώτες δύο μέρες τις οποίες και θα τις περάσει σε απομόνωση, λόγω του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό, στην συνέχεια αναμένεται να μείνει σε ειδικό χώρο και θα προαυλίζεται μόνη της ετσι ώστε να αποφευχθεί να δεχθεί οποιαδήποτε επίθεση από τις συγκρατούμενές της.
Υπενθυμίζεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου κρίθηκε προφυλακιστέα μετά από μια μαραθώνια απολογία περίπου 5 ωρών, στη διάρκεια της οποίας αρνήθηκε τις κατηγορίες. Περιγράφοντας το κατηγορητήριό της ως άδικο, πρωτάκουστο, εξωπραγματικό και επονείδιστο, η φερόμενη ως δράστις δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αρνούμαι στο σύνολό της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου» στο απολογητικό της υπόμνημα, καταλήγοντας πως «καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί».
Σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της, η κατηγορούμενη ξέσπασε σε κλάματα, όταν ενημερώθηκε για την προφυλάκισή της, καθώς δεν αποδέχτηκε καμία κατηγορία ενώπιον της 18ης τακτικής ανακρίτριας, δηλώνοντας αντίθετα πως «επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου, για όλους όσους με κατέστησαν κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου».
«Τελειωτικό χτύπημα»
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, απάντησε πως η 9χρονη ήταν το πρώτο της παιδί και αποτελούσε τη μεγάλη της αδυναμία. «Ο θάνατος της Τζωρτζίνας που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειάς μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά», περιέγραψε η κ. Πισπιρίγκου.
Πέραν της άρνησης, στην απολογία της υπέδειξε ως υπαίτιους για τη χορήγηση κεταμίνης σε θανατηφόρα δόση προς την κόρη της τους θεράποντες γιατρούς του νοσοκομείου, όπου νοσηλευόταν, εισπράττοντας την ηχηρή διάψευση από πλευράς του «Αγλαΐα Κυριακού».
Σε ανακοίνωσή του το Νοσοκομείο διευκρίνισε χθες πως «σχετικά με αναφορές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο 24ωρο ότι κατά την νοσηλεία της ασθενούς Γεωργίας Δασκαλάκη στο Νοσοκομείο μας, έλαβε, από το ιατρικό ή το νοσηλευτικό μας προσωπικό, την φαρμακευτική ουσία «Κεταμίνη», βεβαιώνουμε ότι ουδέποτε χορηγήθηκε στην μικρή ασθενή η ουσία αυτή είτε αυτούσια είτε σαν συστατικό άλλου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος», καταρρίπτοντας την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης.
«Τυχαία γεγονότα»
Η ίδια, άλλωστε, η Ρούλα Πισπιρίγκου έκανε λόγο για «τυχαία γεγονότα», επιχειρώντας να αποδομήσει το κατηγορητήριο εις βάρος της, σύμφωνα με το οποίο η μικρή Τζωρτζίνα πάθαινε όλα τα επεισόδια πάντοτε εκτός ΜΕΘ και με την ίδια να είναι παντού παρούσα.
Ακόμη, στο απολογητικό της υπόμνημα επικαλέστηκε δύο επιχειρήματα για τη χορήγηση κεταμίνης, λέγοντας πως «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δυο χρήσεις, μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική». Επιπλέον, με αίτημά της ζητά να διευκρινιστεί αν η ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και δεύτερον, εάν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.
Ο Κωνσταντίνος Ζάρδας, δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου
Στην ίδια κατεύθυνση, ως προς τις τελευταίες στιγμές της Τζωρτζίνας στη ζωή, η μητέρα της ισχυρίζεται ότι από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή, γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με τη βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.
«Άρα, το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται να χρειάζεται αυτή η ουσία για να προκαλέσει τον θάνατο, τότε η χορήγησή της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρησή μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές» υποστήριξε η κ. Πισπιρίγκου. Και συμπλήρωσε: «Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή η ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».
Ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου
Παρά τα ακλόνητα στοιχεία εναντίον της, η φερόμενη ως δράστις είκαζε μέχρι χθες πως θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, με αποτέλεσμα να κλονιστεί, όταν πληροφορήθηκε την προφυλάκισή της.
Στο άκουσμα της απόφασης ανακρίτριας και εισαγγελέως, σύμφωνα με τους δικηγόρους της, είπε «γιατί; Αφού είμαι αθώα» και δήλωσε έκπληκτη. Όπως μετέφερε σχετικά ο δικηγόρος της, Κωνσταντίνος Ζάρδας, απευθύνθηκε ευθέως στην ανακρίτρια και την ρώτησε: «Γιατί; Αφού είμαι αθώα. Από τα στοιχεία είδατε ότι είμαι αθώα». Στην πράξη, ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει την ανακρίτρια για την αθωότητά της σε μια απολογία διάρκειας σχεδόν 5 ωρών, όπου εμφανίστηκε ψυχρή και συνειδητοποιημένη, ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στην πλευρά των γιατρών.
Παρά την κοπιώδη προσπάθειά της να πείσει τις Αρχές, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα πάρει τελικά σήμερα τον δρόμο για τις γυναικείες φυλακές, καθώς οι καταιγιστικές αποκαλύψεις έχουν σοκάρει την ελληνική κοινή γνώμη. Ανάμεσα σε αυτές, σύμφωνα με τη δικογραφία, το γεγονός ότι η ίδια απενεργοποίησε το οξύμετρο και δεν ακουγόταν ο χαρακτηριστικός προειδοποιητικός ήχος ότι πέφτουν οι σφίξεις και τα επίπεδα οξυγόνου του παιδιού, καθυστερώντας τη διαδικασία ανάνηψης.
Απειλές με ντοκουμέντα
Την ίδια ώρα, η γνωστή δημοσιογράφος, Αγγελική Νικολούλη αποκάλυψε χθες πως ο πατέρας των τριών κοριτσιών, Μάνος Δασκαλάκης δεχόταν απειλές από την κ. Πισπιρίγκου, τις οποίες είχε καταγράψει.
Σύμφωνα με όσα είπε η δημοσιογράφος, η ίδια έχει στην κατοχή της μαρτυρίες ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου απειλούσε τον Μάνο Δασκαλάκη -και μάλιστα, ο τελευταίος έχει ηχογραφημένα μηνύματα με την εν διαστάσει σύζυγό του να τον απειλεί- με τον πατέρα των παιδιών να εγκαταλείπει για αυτό το λόγο τη συζυγική του εστία.
«Τον τελευταίο καιρό ο Μάνος έλεγε σε φιλικά του πρόσωπα πως η Ρούλα Πισπιρίγκου τον απειλεί και τον τρομάζει η συμπεριφορά της. Δεν ξέρω αν έχει ενημερώσει την αστυνομία, αλλά ο Μάνος έχει κρατήσει ηχογραφημένα στοιχεία από τις απειλές της γυναίκας του» τόνισε η κ. Νικολούλη και προσδιόρισε χρονικά το γεγονός, την περίοδο που ο Μάνος Δασκαλάκης έφυγε από το σπίτι.
Μυστήριο καλύπτει όμως και το περιεχόμενο του τάμπλετ, με το οποίο η μητέρα έθαψε τη Τζωρτζίνα, αφού ήταν αδύνατο να το χρησιμοποιεί ως τετραπληγική. «Στην κηδεία, οι φίλοι θυμούνται ότι η Ρούλα επέμενε να βάλει το τάμπλετ στο φέρετρο και αντέδρασε ο άντρας της. Της είπε: “Αντί να φέρεις ένα κουκλάκι, φέρνεις το τάμπλετ; Να φέρεις και έναν φορτιστή να θάψουμε;”», σημείωσε η κ. Νικολούλη, γνωστοποιώντας ακόμη πως η 33χρονη έψαχνε στο Διαδίκτυο ουσίες που μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο με γοργές διαδικασίες και όσο το δυνατόν πιο… αφανείς.
Κατεπείγουσα έρευνα για Μαλένα-Ίριδα
Εν τω μεταξύ κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας διέταξαν χθες οι εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου τους. Πισπιρίγκου. Στο «μικροσκόπιο» δύο εισαγγελέων της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Απόστολου Ανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου, μπήκαν ήδη οι συνθήκες θανάτου των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, αφού έφυγαν σε διάστημα μόλις 20 μηνών.
Η νέα έρευνα θα διεξαχθεί υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, ενώ η εντολή είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και στις δύο αυτές υποθέσεις οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο. Οι δυο εισαγγελείς στο πλαίσιο της έρευνάς τους αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τους ιατρικούς φακέλους των δυο παιδιών, όπως και να καλέσουν για κατάθεση τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που ενεπλάκησαν στις δυο υποθέσεις.
Πάντως, με ανάρτησή του, ο Ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων άφησε χθες αιχμές αναφορικά με τα υποτιθέμενα προβλήματα υγείας, που είχαν οι κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου.
«Αγενεσία ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς σημαίνει απλά ότι ένα αυτοκίνητο κινείται χωρίς μπαταρία. Γίνεται;
Εάν ένας παθολογοανατόμος διαπιστώσει κάτι τέτοιο οφείλει να ζητήσει ενδελεχή έλεγχο σε εξειδικευμένο εργαστήριο που ακόμα και στις ΗΠΑ υπάρχουν ελάχιστα #πατρα» σχολίασε στο Twitter με νόημα ο ιατροδικαστής Λέων.
Έρευνα και για τη σπιτονοικοκυρά
Με ενδελεχή τρόπο αναμένεται να διερευνηθεί -μετά την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία- και ο θάνατος της σπιτονοικοκυράς του ζεύγους Δασκαλάκη, καθώς σύμφωνα με έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου «Παναγία Η Βοήθεια» που αποκάλυψε χθες το protothema.gr, τη σύντομη νοσηλεία της 69χρονης το 2020, που είχε τελικά μοιραία έκβαση, σκεπάζει σκοτεινό πέπλο.
Ειδικότερα, η εισαγωγή της άτυχης γυναίκας στη Β πτέρυγα της Παθολογικής κλινικής έγινε λόγω «εμπύρετης κατάστασης». Ωστόσο, από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 που εισήχθη στο νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 που κατέληξε, ουδέν ιατρικό συμπέρασμα καταγράφηκε σχετικά με τι προκαλούσε τον υψηλό πυρετό. Έπειτα από τρεις ημέρες νοσηλείας με «πυρετό άλλης και άγνωστης αιτιολογίας» όπως αναφέρεται στο ιατρικό έγγραφο του νοσοκομείου, η Ευγενία Κούτρα κατέληξε.
Τις υποψίες γύρω από τα αίτια θανάτου της Ευγενίας Κούτα εντείνουν και μαρτυρίες από άτομα του περιβάλλοντος της ηλικιωμένης γυναίκας, σύμφωνα με τις οποίες «τον τελευταίο καιρό κάτι δεν της άρεσε στο ζευγάρι, ήθελε να τους διώξει, αλλά φοβόταν». «Είχε κάποιες λίρες και είχε πει σε έναν άνθρωπο που ξέρω να βρει να τις πουλήσουν για να πάρει τα χρήματα και να τα βάλει στην τράπεζα γιατί στο σπίτι φοβόταν» ανέφερε άτομο με γνώση της κατάστασής της στην εκπομπή Tlive, ενώ αποκαλυπτική είναι και η μαρτυρία της οικιακής βοηθού της.
«Δεν τα είχε χάσει, ήταν κυρία. Δεν έβγαινε κι δεν είχε επαφές με τον έξω κόσμο από επιλογή της. Τα είχε 400 και δεν πιστεύω ότι τα έχασε. Στην κηδεία της πήγε η Ρούλα, ο Μάνος και μια γυναίκα και όταν ρώτησα τι έγινε μου είπε ”πέθανε’ σαν να έλεγε ότι είχε πάει λαϊκή. Μου είπε πως έφυγε από σηψαιμία. Καρκίνο η γυναίκα δεν είχε. Ούτε χάπια δεν έπαιρνε. Η 69χρονη μου είχε πει όταν φύγω από τη ζωή να το ψάξεις. Να ψάξω δηλαδή από το τι έφυγε. Είχαν ακούσει τη Ρούλα να λέει στο νοσοκομείο ”πότε θα τα κακαρώσει γιατί θα αφήσει όλη την περιουσία σε εμάς”. Ρωτούσε τις νοσοκόμες πότε θα φύγει γιατί έχει να τους αφήσει πολλά», υποστήριξε η βοηθός της.
Στον αντίποδα, η οικογένεια Πισπιρίγκου διατείνεται πως η ηλικιωμένη γυναίκα είχε καταστήσει πληρεξούσιό της τον Μάνο Δασκαλάκη, με τη Δήμητρα Πισπιρίγκου να διαβάζει στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής ένα απόσπασμά του λέγοντας πως η Εύη Κούτρα «διορίζει και καθιστά ειδικό της πληρεξούσιο πρόσωπο τον Εμμανουήλ Δασκαλάκη, ιδιωτικό υπάλληλο για να εισπράττει τη μηνιαία σύνταξη που δικαιούται, να την εκπροσωπεί για οποιαδήποτε υπόθεση σε οποιαδήποτε Δημόσια, Δημοτική, Δικαστική, Φορολογική ή άλλη Αρχή, να την εκπροσωπεί στην αρμόδια ΔΟΥ…»