Μύδρους κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξαπολύουν Ισραήλ και Χαμάς, μετά την απόφαση του εισαγγελέα Καρίμ Χαν να ζητήσει από επιτροπή δικαστών να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς.
Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και της Χαμάς απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.
Πιο συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε εντάλματα σύλληψης για πέντε άτομα λέγοντας ότι έχει «εύλογους λόγους να πιστεύει» ότι φέρουν ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η κίνηση του Καρίμ Χαν αποτελεί κλιμάκωση στο πεδίο των νομικών διαδικασιών που έφερε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα και έρχεται εν μέσω εντεινόμενης διεθνούς κριτικής για το ανθρωπιστικό κόστος της επτάμηνης επίθεσης του Ισραήλ.
Εκτός από τον Νετανιάχου και τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο Χαν ζήτησε εντάλματα κατά των στρατιωτικών ηγετών της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ, καθώς και του πολιτικού της ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια.
Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου -που έχει δημιουργηθεί μέσω του Καταστατικού της Ρώμης- πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα εκδώσουν τα εντάλματα. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του οφείλει να τους συλλάβει και να τους εκδώσει στη Χάγη.
Σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου, όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης έχουν την υποχρέωση να ακολουθούν πλήρως τις αποφάσεις του. Επομένως, μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ να ταξιδέψουν διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών που συγκαταλέγονται στους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ – μεταξύ των οποίων η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι σφοδρές αντιδράσεις Ισραήλ – Χαμάς
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την κίνηση του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ισοδυναμεί με μια επίθεση στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι καμία δύναμη στον κόσμο δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να φέρει πίσω τους ομήρους του από τη Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθή τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία» δήλωσε ο Γκαντς.
Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και μίσους κατά των Εβραίων» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα. «Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας» ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.
Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.
Στην αντίπερα όχθη, η Χαμάς κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα. Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Γιαχία Σινουάρ, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».
Η Χαμάς ανέφερε, επίσης, στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».
Ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση αυτή του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε από την πλευρά ότι το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη». «Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας» πρόσθεσε.
Για πρώτη φορά στο στόχαστρο ηγέτης στενού συμμάχου των ΗΠΑ
Σημειωτέον πως, τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οταν τον περασμένο μήνα υπήρξαν αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε το ενδεχόμενο εντάλματος, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».
Πηγή: news247