Στη «μαύρη τρύπα» του διαδικτύου...

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Οι μισοί Έλληνες παλεύουν με τις φλόγες και οι άλλοι μισοί σχολιάζουν από το διαδίκτυο! Μια… ιλαροτραγωδία σε πλήρη εξέλιξη. Οχι μόνο με τις πυρκαγιές, με ό,τι “κάθεται” κατά καιρούς στην επικαιρότητα!

Με τον όρο “Ιλαροτραγωδία” οι αρχαιοι ημών πρόγονοι χαρακτήριζαν το θεατρικό είδος μιας τραγωδίας όπου η υπόθεση εξελίσσονταν από τραγική σε κωμική! Ε, κάτι τέτοιο συμβαίνει στις μέρες μας…

Μ’ ένα κινητό ανα χείρας άπαντες παρακολουθούμε τι διαδραματίζεται γύρω μας και… σχολιάζουμε! Ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στο κεφάλι του! Με λίγα λόγια γίναμε… τηλεθεατές και σχολιογράφοι της ίδιας της ζωής μας!!! Λες και παρακολουθούμε κινηματογράφο!

Όσα καλά και σωστά να δημοσιοποιηθούν χάνονται και καταπίνονται μέσα στην απεραντοσύνη της “μαύρης τρύπας” που ονομάζεται διαδίκτυο! Οι σοβαρές απόψεις καταρχήν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους… τόνους ανοησίας που κατατίθενται ανά λεπτό!!!

Εν συνεχεία, δεν συνεισφέρουν πουθενά στη λεγόμενη αφύπνιση της κοινωνίας! Πως να αφυπνιστεί και κυρίως να δράσει μια κοινωνία που είναι καρφωμένη πίσω από μια οθόνη και παρακολουθεί παθητικά εναλλάσοντας συνεχώς θέματα και κυρίως εικόνες γιατί βαριέται ακόμη και να διαβάσει; Μέχρι να “σηκωθεί” από τον καναπέ θα έχει φθάσει η… φωτιά ή το νερό στην αυλή!!!

Δεν το χρησιμοποιούμε το εργαλείο που λέγεται “ιντερνετ” όσο αυτό εξελίσσεται! Το αντίθετο συμβαίνει! Μας χρησιμοποιεί κανονικότατα. Δεν “ξυπνάμε” μέσα από την ανταλλαγή εκατοντάδων σχολίων και εικόνων, αλλά βαθαίνουμε συνεχώς σ’ έναν λήθαργο απάθειας σ’ ό,τι έχει να κάνει με την πραγματική ζωή!

Η πραγματική ζωή είναι έξω κι όχι μέσα στην οθόνη! Και η δράση δεν είναι το χτύπημα ενός πληκτρολογίου ή το ανέβασμα μιας φωτογραφίας, αλλά η φυσική παρουσία μας εκεί που “παίζεται η μπάλα”, εκεί που αποφασίζονται πράγματα για εμάς χωρίς εμάς!!!

Παράδειγμα: Πόσοι δεν έχουν γράψει την άποψή τους για αυτή μπίζνα με τα αιολικά που άρχισαν ήδη εδώ και μήνες να ξεκοιλιάζουν και τον δικό μας ορεινό όγκο; Χιλιάδες! Πόσοι όμως συμμετείχαν δια ζώσης για να αποτρέψουν την ισοπέδωση της περιοχής τους;

Ελάχιστοι και μετρημένοι στα δάχτυλα που μάλιστα στοχοποιήθηκαν κιόλας και σέρνονται στα δικαστήρια! Οι πολλοί σχολιάζουν εξ αποστάσεως! Εχουμε φθάσει στο σημείο να συντελείται καταστροφή δίπλα μας και να ψάχνουμε καλή οπτική γωνία να την απαθανατίσουμε για να την ανεβάσουμε στα… “Τικ Τοκ”!

Κάηκαν άνθρωποι τα προηγούμενα χρόνια καθώς αντί να φύγουν έγκαιρα απο το επικίνδυνο σημείο τραβούσαν βίντεο τις φωτιές!!! Είχαν την ψευδαίσθηση ότι έβλεπαν ταινία!!! Ότι όλα όσα εξελίσσονται δίπλα μας αφορούν τους άλλους. Εμείς απλώς τα… παρακολουθούμε μέσα από την οθόνη και τα σχολιάζουμε!!!

Οι παλαιότεροι που προλάβαμε εποχές όχι απλά χωρίς κινητό, αλλά ούτε καν με σταθερό τηλέφωνο νιώθουμε πολύ πιο έντονα όλη αυτή την παράνοια…

——————————-

«Το χωριό καιγότανε κι η νύφη στολιζότανε»

Ελληνική παροιμία