ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Πολλές φορές στο τελευταίο διάστημα που η άνοδος του ΑΣΚ στην κορυφαία κατηγορία φαινόταν να έχει δρομολογηθεί, ο Γιάννης Μπουρούσης, τόσο στις διάφορες συζητήσεις, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αντί να είναι μέσα στην καλή χαρά και να λέει αυτά τα τετριμένα που λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει φέρει ως παράδειγμα τις παραστάσεις του από τις ομάδες που αγωνίστηκε στο εξωτερικό!

Δεν μιλούσε για τις ασύγκριτες διακρίσεις και τα τρομερά πράγματα που έχει ζήσει, αλλά για τη στήριξη που έδινε ο κόσμος! Ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις της Ευρώπης, αυτό το στοιχείο ήταν ακόμη πιο διακριτό και πολύ πιο έντονο!

Βλέπετε εκεί, έχει αναπτυχθεί μια διαφορετική κουλτούρα σ’ ό,τι αφορά την προσέγγιση των φιλάθλων στα αθλητικά δρώμενα. Ο επαρχιώτης δεν σπεύδει να δώσει όλη του την ενέργειά στον μεγάλο σύλλογο του κέντρου, αλλά στην ομάδα του τόπου του!

Εκεί πηγαίνουν στο γήπεδο, ανεξαρτήτως αντιπάλου, κατηγορίας, διακρίσεων ή αποτελεσμάτων επειδή αγαπούν την ομάδα τους. Δεν μου αρέσει να εξιδανικεύω τις καταστάσεις του εξωτερικού, γιατί κι εκεί υπάρχουν χίλια δυο στραβά κι ανάποδα. Ωστόσο στο θέμα της αθλητικής παιδείας θα ήταν άδικο να μην επισημάνουμε τη χαώδη διαφορά με τη δική μας πραγματικότητα…

Όσοι έχουν ταξιδέψει πολλές φορές και παρακολούθησαν από κοντά αθλητικά γεγονότα το γνωρίζουν. Πολύ περισσότερο όσοι έχουν ζήσει αρκετό καιρό εκτός Ελλάδας. Δεν υπάρχει εκεί το “είμαι από την Καρδίτσα και υποστηρίζω την ομάδα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης”!!!

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην Αγγλία όπου αν υποστήριζες κάτι τέτοιο θα σε κοίταγαν περίεργα! Μιλάω και για τις άλλες χώρες. Από την Ιταλία μέχρι τον σκανδιναβικό βορρά! Παντού λίγο πολύ επικρατεί η ίδια νοοτροπία!

Κι αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο αθλητισμός είναι πιο απλωμένος και η δυναμική των συλλόγων πολύ μεγαλύτερη ακόμη κι όταν βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Μ’ αποτέλεσμα καλύτερες διοργανώσεις, καλύτερα γήπεδα, καλύτερες συνθήκες, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερες και βιώσιμες ομάδες…

Όλα έχουν εξήγηση, λοιπόν! Κι επειδή χθες γράφαμε για τις αλήθειες του αθλητισμού, έχουμε τη χαρά να ακούμε τον μεγαλύτερο σε διακρίσεις αθλητή της περιοχής μας, να τις λέει διχως να προβληματίζεται, ακόμη και σε στιγμές που κάποιοι άλλοι στη θέση του θα έλεγαν αυτά τα γλυκανάλατα για να χαϊδεύουν αυτιά!

Απολύτως συμφωνούμε με τον Μπουρούση στην επισήμανση ότι αν ο κόσμος δεν συνειδητοποιήσει τι πέτυχε ο ΑΣΚ και δεν στηρίξει αυτή την προσπάθεια στο κορυφαίο πλέον επίπεδο, δεν έχει κανένα νόημα. Και φυσικά το ίδιο ισχύει με όλες τις αθλητικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας!

Από την Αναγέννηση μέχρι την τελευταία κοινότητα της Καρδίτσας που διατηρεί αθλητική δραστηριότητα…

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Bέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε σε συνδυασμό μ’ αυτά που γράφουμε δίπλα, ότι η Καρδίτσα παρότι την έχουν μαραζώσει και την οδηγήσει στον πάτο, παρότι χάνει συνεχώς πληθυσμό που μεταναστεύει, έχει μια συγκεκριμένη κουλτούρα στήριξης στις ομάδες της!

Δημοφιλείς
Η Αναγέννηση, για παράδειγμα, είναι από τους πλέον δημοφιλείς συλλόγους στην επικράτεια κι έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές. Δείτε το μαύρο χάλι του Λεβαδειακού (ΦΩΤΟ) και της Βέροιας στο μπαράζ της ανόδου!!!

Της ανόδου
Στη Βέροια είδαν 2.000 κόσμο στο γήπεδο σε αγώνα που έκρινε την άνοδο της ομάδας τους στην Α’ Εθνική, και θα καθιερώσουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως τοπική αργία για να το γιορτάζουν και να μνημονεύουν οι επόμενες γενιές!

Αντίληψη
Υπαρχουν, δηλαδή, πολύ χειρότερες καταστάσεις σε άλλες πόλεις απ’ ο,τι στην Καρδίτσα όπου έχει καλλιεργηθεί μέσα στο πέρασμα των ετών μια διαφορετική αντίληψη.

————————-

«Αγαπώ θα πεί ΕΓΩ αγαπώ. Το τι κάνει ο άλλος είναι δική του δουλειά»

Μενέλαος Λουντέμης – συγγραφέας