Στον Κλειτσό ανταμώνουν τη Δευτέρα οι Αγραφιώτες της Θεσσαλίας και Ευρυτανίας

Στην τοποθεσία Τριφύλλα Κλειτσού του Δήμου Καρπενησίου και στο ιστορικό «Σπίτι του Διαβάτη» διοργανώνεται την Δευτέρα στις 25 Ιουλίου, το 15ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων.
Το Αντάμωμα Αγραφιωτών διοργανώνεται από την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Π.Ε. Καρδίτσας και τους περιφερειακούς δήμους.

Νούσιος

Κατά την συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Κωστής Νούσιος, σημείωσε ότι το φετινό Αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης και στους πεσόντες Αγραφιώτες στη Μικρά Ασία. «Τα Άγραφα είναι τόπος αγωνιστών και ηρώων, είναι τόπος γεμάτος μοναστήρια και θρησκευτικά μνημεία, είναι τόπος που έζησαν και έδρασαν μεγάλες μορφές του Γένους. Τα Άγραφα είναι στολίδι, περιοχή απαρράμιλου φυσικού κάλλους, είναι ιστορία, παραδόσεις ήθη και έθιμα. Κυρίως όμως τα Άγραφα είναι οι κάτοικοί του. Λιγοστοί μεν, αλλά γνήσιοι και αυθεντικοί, με χαμόγελο και πάντοτε μια ανοιχτή αγκαλιά. Σίγουρα η περιοχή αντιμετωπίζει και προβλήματα, τα οποία καταγράφονται και αναδεικνύονται μέσα από μια σειρά διεκδικήσεων για υποδομές και τουριστική ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Νούσιος.

Τσαντήλας

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας, κ. Βασίλης Τσαντήλας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην σημαντική αξία του Ανταμώματος των Αγραφιωτών. «Η ερχόμενη Δευτέρα είναι πανηγύρι της Αγίας Άννας. Το αντάμωμα αποτελεί γιορτή για τους Αγραφιώτες και είναι μία ευκαιρία για την ανάδειξη και την προβολή συνολικά του ιστορικού και γεωγραφικού χώρου των Αγράφων. Τα βουνά των Αγράφων αποτελούν τον υδροδότη με τα νερά του Αχελώου τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της Αιτωλοακαρνανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαντήλας.
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη για τον Παραμεγδόβιο οδικό άξονα, το οποίο εγχείρημα οδεύει προς το τέλος. «Υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αντίστοιχες μελέτες στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σε διαδικασία περάτωσης για τα τελευταία 12 χιλιόμετρα. Είναι μία σειρά θεμάτων που θα τα θέσουμε στο ερχόμενο αντάμωμα σε εκπροσώπους των πολιτικών παρατάξεων, προκειμένου να τα αξιολογήσουν θετικά και ο καθένας από τη πλευρά του να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι θεσμικοί φορείς προάγουν και το ρεαλιστικό και το εφικτό. Εμείς ως κοινωνικοί φορείς ανοίγουμε δρόμους για ότι καλύτερο», υπογράμμισε ο κ. Τσαντήλας.
Γωγούλη

Με τη σειρά της, η αρχαιολόγος και μέλος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών κ. Κωνσταντίνα Γωγούλη δήλωσε ότι ο χώρος των Αγράφων βρίθει από θησαυρούς με θρησκευτικό περιεχόμενο. «Η Ένωση των Αγραφιώτικων Χωριών έχει συμβάλλει στη προσπάθεια ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων μέσω της έκδοσης του λευκώματος. Προσωπικά ως αρχαιολόγος έχω κάνει επιτόπια έρευνα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τόνισε η κ. Γωγούλη. Όσον αφορά τα ιστορικά μνημεία, η ίδια ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί το οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο της περιοχής των Αγράφων, στην οποία τα ιστορικά μνημεία έχουν περισώσει την ιστορία και την θρησκεία του τόπου.

Παπαδάκος

Επίσης, ο κ. Αντώνης Παπαδάκος, Εκπρόσωπος του ΕΟΣΚ, ανέφερε ότι μέσω έρευνας και πεζοπορίας ανακαλύφθηκαν οι ομορφιές των βουνών των Αγράφων και ο φυσικός τους πλούτος. Όπως είπε ο κ. Παπαδάκος, μέλη του ΕΟΣΚ παρευρέθηκαν στο Αντάμωμα των Αγράφων τα προηγούμενα έτη, στις οποίες συναντήσεις τους με την Ένωση Αγραφιώτικων χωριών υπήρχε η ανταλλαγή πληροφοριών για τον πλούσιο περιβαλλοντικό χώρο. «Ανεβήκαμε ως Ορειβατικός Σύλλογος στις χαράδρες και τις βουνοκορφές τους και βρεθήκαμε μπροστά σε μία ανεπανάληπτη βουνοπλημμύρα. Ανακαλύψαμε ότι η UNESCO κατατάσσει τα Άγραφα ως μία εκ των καθαρότερων περιοχών της Ευρώπης. Συναντάμε ανθρώπους από το εξωτερικό να θαυμάζουν το τοπίο, όπως σκιέρ, ποδηλάτες και πεζοπόρους. Ο ορειβατικός σύλλογος τα τελευταία 11 χρόνια αφιέρωσε πολλές ώρες για την συλλογή πληροφοριών για τα Άγραφα, μιλώντας με βοσκούς, κτηνοτρόφους, εναπομείναντες κατοίκους και ανθρώπους της εστίασης που περιμένουν τον εναλλακτικό τουρισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα