Στροφή στο βαμβάκι έναντι του καλαμποκιού, λόγω των νερών και της συνδεδεμένης

Με ελλειμματικό νερό αναμένεται να κυλήσει η φετινή αρδευτική περίοδος επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Αθανάσιος Μαρκινός μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλία» και στην εκπομπή «σε πρώτο ενικό», με αφορμή τη χαμηλή στάθμη των υδάτων στον ταμιευτήρα της λίμνης Πλαστήρα.

Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, οι αντιπρόσωποι και τα μέλη ενημερώθηκαν πως η άρδευση θα γίνει με -30% ποσότητες νερού, γι’ αυτό και θα απαιτηθεί πολύ προσεκτική διαχείριση.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των νερών το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι αγρότες, γι’ αυτό και εκτίμησε ότι στα καλλιεργήσιμα στρέμματα του δικτύου του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αναμένεται να παρατηρηθεί στροφή προς το βαμβάκι σε σχέση με το καλαμπόκι. Πέρυσι το καλαμπόκι για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού ήταν η καλλιέργεια με τα περισσότερο στρέμματα.

Ο κ. Μαρκινός υπογράμμισε τη σημασία που έχει να διασπείρουν οι αγρότες τον κίνδυνο, με κατανομή των καλλιεργειών και με επιλογή ποικιλιών που να αντέχουν περισσότερο στην έλλειψη νερού (πιθανως και πρώιμων σε ότι αφορα το καλαμπόκι).

Οι αρδευτικές απαιτήσεις του καλαμποκιού είναι μεγάλες, ενώ εκτός από το θέμα του νερού, να θυμίσουμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κάμπου του Ν. Καρδίτσας μένει εκτός της νέας συνδεδεμένης που φέρνει στο καλαμπόκι η νέα ΚΑΠ, εξαιτίας των χαρτών της νιτρορύπανσης. Πρόκειται για σημαντική αδικία σε βάρος των Καρδιτσιωτών (και πολλών Θεσσαλών) αγροτών, που θα χάσουν πολύτιμη ρευστότητα.
Κ.Π.