Συνάντηση αγροτών- κυβέρνησης: Δεύτερος γύρος αγροτικού πετρελαίου και αναπλήρωση εισοδήματος σε προϊόντα (πλην βαμβακιού)

Δεύτερη δόση επιστροφής του αγροτικού πετρελαίου ύψους 76 εκ ευρώ έλαβε ως μέτρο από την κυβέρνηση η αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με κυβερνητικό κλιμάκιο. Ένα μέτρο που παράλληλα ήρθε μέσω… Κοζάνης από τον Πρωθυπουργό ο οποίος την ίδια ώρα έκανε την σχετική εξαγγελία από την περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το απόγευμα η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, εκτός του καθ’ ύλην αρμόδιου ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ενώ το κλιμάκιο της ΠΕΜ αποτελούνταν από 8 αγρότες, εκ των οποίων τρεις προέρχονταν από το μπλόκο της Καρδίτσας.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δηλωσε: «μας είπαν, όπως ταυτόχρονα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, για επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι που θα δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Αυτό θα γίνει μάλλον με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν πως θα δοθούν χρήματα για αντιστάθμιση απώλειας παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα και άλλα προϊόντα για τα οποία έχει κινηθεί η διαδικασία.

Η ενίσχυση αυτή θα είναι αναλόγως των δημοσιονομικών περιθωρίων της χώρας. Για το βαμβάκι μας είπαν πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Για τις ελιές μας ανέφεραν, πως μελετάται ενίσχυση, αλλά μόνο για τις πράσινες. Όσον αφορά στις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε, πως θα πέσουν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν».

Παράλληλα ο κ. Τζέλλας μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ανέφερε: «Ο υπουργός εξέφρασε την κατανόηση του για το κόστος παραγωγής, για το θέμα των ποιοτικών χαρακτηριστικών στο βαμβάκι, το οποίο όπως είπε θα το δει. Καλοδεχούμενο το επιπλέον κονδύλι για το πετρέλαιο και η δέσμευση για αναπλήρωση του εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντων, αλλά δεν αποτελούν λύσεις. Για το βαμβάκι θα δουμε τι θα γίνει, θα συνεχίσουμε την πίεση. Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει για προβλήματα σε άλλες περιοχές με την τιμή του βαμβακιού. Εφόσον κατά τον υπουργό δεν υπάρχει θέμα σε άλλες περιοχές,  θα δούμε τι θα κάνουμε με την τιμή και την αναπλήρωση του εισοδήματος σε επίπεδο Καρδίτσας που γνωρίζουμε την ύπαρξη του μεγάλου αυτού προβλήματος.   Αποδεικνύεται πάντως πως οτιδήποτε δίνει η κάθε κυβέρνηση έρχεται μόνο μέσα από τους αγώνες».

Αύριο θα γίνει γενική συνέλευση- ενημέρωση το απογευμα στο μπλόκο, ενω όπως ειπε ο κ. Τζέλλας, το κάθε μπλόκο χωριστά θα αποφασισει τη συνέχιση του αγώνα.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις στη χώρα με αφορμή τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με υπουργούς της κυβέρνησης.

Σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Ε- 65 προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Καρδίτσας.

Aναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα