Δεν…καταθέτουν τα όπλα οι “Φίλοι του Παυσιλύπου” που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη ανάπλαση του πάρκου η οποία όπως υποστηρίζουν αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του και δημιουργεί κινδύνους περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το απόγευμα του Σαββάτου στο ξενοδοχείο “Κιέριον” πραγματοποίησαν νέα συνάντηση-μετά και την επαναδημοπράτηση για τέταρτη φορά του έργου- προκαλώντας ουσιαστικά τη διαβούλευση την οποία όπως λένε ο Δήμος Καρδίτσας τεχνιέντως απέφυγε.

Οι “Φίλοι του Παυσιλύπου” στοχεύουν στην αποτροπή της προτεινόμενης ανάπλασης και ζητούν ήπιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του πάρκου.

Σε ενημερωτικό κείμενο που διένειμαν σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση σημειώνουν:

“Η δημιουργία και εξέλιξη του πάρκου “Παυσίλυπο” είναι συνυφασμένη με την ιστορική εξέλιξη της πόλης της Καρδίτσας. Δημιουργήθηκε το 1901 και θεωρούνταν το “Ζάπειο” της Καρδίτσας! Αρχικά η έκτασή του ήταν 165 στρέμματα, σήμερα καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων. Η σημερινή εικόνα του πάρκου και των περιμετρικών δρόμων, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Πλαστήρα, οφείλεται στην ανάπλασή του, στη δεκαετία του ’90, που βασίστηκε σε μελέτη βραβευμένη σε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Το 2022 εκδίδεται απόφαση ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης πρότασης – προμελέτης του Δήμου Καρδίτσας με τίτλο “Ανάπλαση πάρκου Παυσίλυπου και πλατείας Πλαστήρα”, προϋπολογισμού 8.055.797,53 (με την υποχρέωση ανάθεσης σύμβασης έως τις 30/06/2023 και ολοκλήρωσης όλων των εργασιών έως τις 31/12/2025). Η προμελέτη βασίστηκε στις συμβουλευτικές υπηρεσίες του αρχιτεκτονικού γραφείου GIAMAKOS ARCHITECTS / ARROW ENGINEERING CONSULTANTS IKE, από το οποίο δημοσιεύεται στο διαδίκτυο μια απεικονιστική παρουσίαση του αποτελέσματος των παρεμβάσεων η οποία, αν και ωραιοποιημένη, απέχει από την έντυπη περιγραφή της πρότασης.

Στην παρουσίαση αυτή είναι καταφανέστατη η πλήρης αλλοίωση της φυσιογνωμίας του σημερινού πάρκου. Πρόκειται για ένα νέο, “υπερσύγχρονο” αστικό πάρκο με εκτεταμένο υγρό στοιχείο, “έξυπνα” ηλεκτρονικά συστήματα, πολύπλοκο σύστημα συγκέντρωσης νερού και άρδευσης, εξεζητημένο και πανάκριβο αστικό εξοπλισμό, πολύ τσιμέντο, δάπεδα, ζαρντινιέρες, μαρμάρινα καθιστικά, περιμετρική οριοθέτηση του πράσινου από μεγάλου μήκους τσιμεντένια πεζούλια και μεταλλικά φύλλα, κ. ά.

Σύμφωνα με τις ενστάσεις ομάδας επιστημόνων της πόλης μας, όλες αυτές οι παρεμβάσεις αποτελούν «ευαίσθητες» δυσκολοσυντήρητες και δαπανηρότατες κατασκευές και ο Δήμος δεν θα έχει τους πόρους να ανταποκριθεί στο τεράστιο κόστος συντήρησης.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι:

– Οι τεράστιας έκτασης αποξηλώσεις και εκσκαφές θα επιφέρουν ανεπανόρθωτες

βλάβες στο ριζικό σύστημα των δένδρων και τελικά την καταστροφή τους.

– Το εκτεταμένο υγρό στοιχείο θα δημιουργήσει εστίες μόλυνσης και επιπολασμού των κουνουπιών.

Τα μέλη της άτυπης ομάδας πολιτών “Φίλοι του Παυσίλυπου” θεωρούν ότι η προμελέτη έγινε σε ανησυχητικά σύντομο διάστημα, χωρίς διαβούλευση, ως οφειλόταν, για να μη χαθεί η χρηματοδότηση, όπως επικαλείται η Δημοτική Αρχή και χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η Δημοτική Αρχή επιμένει στη συνέχιση της διαδικασίας επανα-δημοπράτησης (4η κατά σειρά, καθώς οι 3 προηγούμενες απέβησαν άκαρπες), αδιαφορώντας για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και των ειδικών επιστημόνων. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς να έχει απαντήσει σε επανειλημμένα αιτήματα ακρόασης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις/ενστάσεις/προτάσεις, που πολλάκις έχουν δημοσιευθεί από ομάδα ή/και μεμονωμένους επιστήμονες.

Οι “Φίλοι του Παυσίλυπου” συνεχίζουν τον αγώνα τους και καλούν τους συμπολίτες και τους φίλους της πόλης μας να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαβούλευσης που πρόκειται να οργανώσουν και να υπογράψουν το ηλεκτρονικό ψήφισμα: “Σταματήστε την ανάπλαση του Παυσιλύπου που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του””.