Σήμερα έχουμε ανάγκη από τα μεγάλα “Όχι”. Για να μην παρεξηγηθούμε, «όχι» μην περιμένουμε να ακούσουμε από κάποιον αυτόκλητο σωτήρα, αλλά από εμάς τους ίδιους.

Όπως εκείνα τα «όχι» που είπαν οι Έλληνες στο μέτωπο του πολέμου το ’40, οι Καρδιτσιώτες πολεμιστές στο ύψωμα 731 και κατόπιν οι αντάρτες στα Αγραφιώτικα βουνά μας, μετατρέποντας την Καρδίτσα στην πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης, απελευθερωμένη από τον κατοχικό ζυγό.

Αγραφιώτικα βουνά, οι κορυφές των οποίων δεν γνώρισαν το πάτημα ξένου κατακτητή. Με ιστορία μοναδική, ηρωική, που ξεκινάει πολύ πίσω στα βάθη του παρελθόντος και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην μεγάλη επανάσταση του έθνους και κυρίως στην Αντίσταση.

Αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί ήταν, είναι και θα παραμείνουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους κατοίκους των ορεινών χωριών και ευρύτερα με την τοπική κοινωνία.
«Αν βάλεις το αυτί σου στο χώμα και κάνεις ησυχία, θα ακούσεις το ποδοβολητό των αρματωλών και των αντιστασιακών» έλεγε ηλικιωμένος κάτοικος ορεινού χωριού της περιοχής, θέλοντας να δείξει το θρύλο που συνοδεύει τις βουνοκορφές των Αγράφων. Γι’ αυτό και δεν νοείται η οποιαδήποτε μορφής αλλοίωση των φυσικών αυτών μνημείων της ιστορίας μας. «Όχι» στην αλλοίωση των Αγράφων, τα οποία ήταν και θα παραμείνουν απάτητα…
Κ.Π.