«Τι ομάδα είσαι ρε»;

ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ

Ολοκληρώθηκε (σε πρώτο βαθμό) με την απόφαση του δικαστηρίου η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού! Οι ποινές ήταν πραγματικά βαριές. Ισόβια κάθειρξη σε επτά και πολυετή φυλάκιση στους υπόλοιπους πέντε. Από 20 χρόνια και πάνω δηλαδή…

Φυσικά η υπόθεση θα τραβήξει. Θα ακολουθήσει το εφετείο, πιθανότατα ο Αρειος Πάγος και ποιος ξέρει μετά από κάποια χρόνια που θα καταλήξει και ποιες θα είναι τελικά οι ποινές που θα εκτίσουν οι καταδικασθέντες.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όποια ποινή και να επιβληθεί, ακόμη και η πιο σκληρή, το παλικάρι δεν θα γυρίσει πίσω στους αγαπημένους του. Δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του. Του την αφαίρεσαν για το τίποτα σ’ ενα καθεστώς τυφλού μίσους και φασισμού, δίχως να έχει μάλιστα σχέση με όλη αυτή την παράνοια του “οπαδικού παρακράτους”.

Έξω από την αυλή του σπιτιού του δολοφονήθηκε γιατί απάντησε “λάθος” στην ερώτηση “τι ομάδα είσαι”! Οσες φορές κι αν το φέρεις στο μυαλό σου, ακόμη και τώρα που υπάρχει μια χρονική απόσταση, αν διατηρείς ακόμη ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τρελαίνεσαι! Πόσο μάλλον αν είσαι η οικογένειά του. Ο πατέρας και η μάνα του!

Πάμε τώρα στα άλλα παιδιά. Η μάλλον σ’ αυτά που κάποια στιγμή ήταν παιδιά και μεταλλάχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ σε “ορκ”! Τους δολοφόνους! Μέσα σ’ ενα καθεστώς τρέλας και μίσους μεγάλωσαν και πριν καλά καλά προλάβουν ν’ αφήσουν πίσω τους την εφηβεία, έγιναν τυφλές φονικές “μηχανές!

Σ’ ένα τοξικό κοινωνικό περιβάλλον που διαχωρίζει τους ανθρώπους, καταστρέφει ψυχές και χαρακτήρες και δημιουργεί τέρατα! Την ίδια ώρα που ο αιματοβαμμένος κατάλογος της “οπαδικής βίας” μακραίνει (και μετά τη δολοφονία του Αλκη από καθαρή συγκυρία δεν είχαμε ανάλογο περιστατικό!) οι “επενδυταράδες” θησαυρίζουν στοιχηματίζοντας ακόμη και εις βάρος των ομάδων τους!

Την ίδια ώρα που μια οικογένεια κλαίει το παιδί της, τα ΜΜΕ ασχολούνται με τις μεταγραφάρες τύπου Σλούκα! Προκλητικές αμοιβές σφυρίζουν δεξιά κι αριστερά ενώ όλο και περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να μπει ούτε στο μπακάλικο της γειτονιάς!

Το χάσμα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η κοινωνική αμορφωσιά απλώνει, το μίσος για ο,τιδήποτε διαφορετικό φουντώνει κι αυτοί που φυσικά την πληρώνουν είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας! Ακόμη και οι ανυποψίαστοι όπως ο Άλκης Καμπανός!

Είδατε κανέναν μεγαλοσχήμονα απ’ αυτούς που δήθεν κοντράρονται για τις μεγάλες ομάδες στη λίστα με τα θύματα της αθλητικής βίας; Ζάχαρη τη βγάζουν. Μέχρι και τις mercedes τους χαρίζουν στους… “αντιπάλους”! Εκείνοι που σκοτώνονται μεταξύ τους είναι οι “φτωχοδιάβολοι”!

Κι επειδή δεν μιλάμε για ένα κράτος που διαθέτει στοιχειώδεις δομές, αλλά για ένα… βιλαέτι αρπαχτικών, εδώ πρέπει μόνη της η κοινωνία να βρει τρόπους αυτοπροστασίας! Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει ο καθένας τη θέση του και ποιους έχει πραγματικά απέναντι. Αργεί, όμως, πολύ αυτή η μέρα…

——————————-

«Η άγνοια οδηγεί στο φόβο, ο φόβος οδηγεί στο μίσος και το μίσος οδηγεί στη βία. Αυτή είναι η εξίσωση»

Μάϊκλ Μουρ – Αμερικανός κινηματογραφιστής και συγγραφέας