Τιμήθηκε στη Ματαράγκα η επέτειος της τελευταίας μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης (φωτο & βίντεο)

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε το πρωί της Τρίτης στη Ματαράγκα η επέτειος της τελευταίας νικηφόρας μάχης κατά τη διάρκεια της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878.

Οι τοπικές αρχές και πολίτες με την παρουσία τους τίμησαν όσους αγωνίστηκαν στη μάχη της Ματαράγκας -Πετρομαγούλας Κιερίου στις 21 Μαρτίου του 1878, η οποία σηματοδότησε την απελευθέρωση ολόκληρης της Θεσσαλίας.

145 χρόνια μετά την ιστορική αυτή μάχη, οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές μαζί με τους κατοίκους της περιοχής απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που θυσιάστηκαν.

Το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ματαράγκας εψάλη επίσημη δοξολογία και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία από τον κ. Νικόλαο Βλάχο φιλόλογο, Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο στο ηρώο της κεντρικής πλατείας της Ματαράγκας, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των αρχών, ενώσεων και άλλων οργανώσεων.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, εκπρόσωποι του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αριστοτέλης Σπάνιας, υψηλόβαθμα στελέχη του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Eπίκαιρη ομιλία πραγματοποίησε ο φιλόλογος κ. Νίκος Βλάχος

Σε δηλώσεις του με το πέρας των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Οι καιροί είναι δύσκολοι είναι μια ημέρα μνήμης, να θυμηθούμε ποιοί έδωσαν το αίμα τους για να είναι η Θεσσαλία και η Ελλάδα ελεύθερη. Θα είμαστε πάντα παρόντες και εγώ προσωπικά – ανεξάρτητα από το που θα βρίσκομαι- για να τιμήσουμε τους προγόνους μας».

Στην επίκαιρη ομιλία του ο κ. Βλάχος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: « Η ιστορική μνήμη αποτελεί πάντοτε την αναγκαία προϋπόθεση για εμάς τους Έλληνες, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας. Χωρίς αυτή δεν είναι δυνατόν να μετρήσουμε τις δυνάμεις του παρόντος, ούτε ν’ ατενίσουμε προς το μέλλον με αισιοδοξία…».

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα