Πολλά είναι τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάσωση 38 Σύρων προσφύγων στον Έβρο.

Παραθέτοντας το χρονικό των γεγονότων, πηγές αναφέρουν ότι, «γύρω στις δύο το μεσημέρι της Δευτέρας έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα των μεταναστών που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας.

»Από την ανάρτηση προέκυπτε ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς.

»Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες παραπλανητικές αναρτήσεις, φαινόταν πως βρισκόταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονται προς τα βόρεια» αναφέρουν πηγές.

Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο. «Όμως, η ομάδα των 38 άτυπων μεταναστών βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δε γνωρίζουμε πώς βρέθηκε στην κατοχή τους.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του ΤΣΦ Διδυμοτείχου.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών.

Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Πηγές της Αστυνομίας αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα, ωστόσο δεν το εντόπισαν. Αργότερα ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης δήλωσε πως προκύπτει ότι ένα 5χρονο παιδί έχασε τη ζωή του.

Το σημείο που εντοπίστηκαν οι 38 πρόσφυγες στον Έβρο

Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Οι ίδιοι μετανάστες, κατά την προανάκριση, υποστήριξαν πως ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και αρνούμενοι να επιστρέψουν στη Συρία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο κράτησης στην Αδριανούπολη, όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι μετανάστες.

Πριν από 2 εβδομάδες, η στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας τους μετέφερε με μικρά βανάκια μέχρι την τουρκική όχθη του ποταμού Έβρου. Εκεί βρίσκονταν κάποιοι αραβόφωνες – πιθανώς διακινητές- τους έβαλαν σε φουσκωτές λέμβους και τους μετέφεραν σε νησίδα του ποταμού.

«Από τους ισχυρισμούς τους προκύπτει ότι η διαδικασία μετακίνησης προς την Ελλάδα διοργανώνεται και εκτελείται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Μάλιστα, όπως είπαν, δέχθηκαν συμβουλές να επικοινωνήσουν με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα τους σώσει» αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη πίεση στα σύνορα.

Μηταράκης: Έρευνες για το νεκρό παιδί, να ταφεί με αξιοπρέπεια

Σε δηλώσεις του από τον Έβρο, ο υπουργός Νότης Μηταράκης επιβεβαίωσε και τον θάνατο του πεντάχρονου παιδιού, για το οποίο αναφορές των προηγούμενων ημερών μιλώσαν για θανάσιμο τσίμπημα από σκορπιό.

«Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί πέντε χρονών πέθανε», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και δεσμεύτηκε να ενεργοποιηθεί ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

Νωρίτερα το πρωί, σε δηλώσεις του στο Open, ο Νότης Μηταράκης απαντησε σε όσους κατέκριναν την Ελλάδα σημειώνοντας ότι με «απόλυτο ανθρωπισμό και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται εντός Ελληνικού εδάφους, κινήθηκε η ελληνικη αστυνομία, τους παρείχαμε όλες τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες και οι άνθρωποι βρίσκονται με απόλυτη ασφάλεια στο φυλάκιο».

Σημειωσε επίσης ότι οι μετανάστες πέρασαν με βαρκα τον ποταμό Έβρο, προσθέτοντας πως βρίσκεται υπό διερεύνηση από ποιο σημείο περάσανε και ποιος τους διευκόλυνε.

«Η ελληνική αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα συζητήσουν με τους ανθρώπους, θα γίνει ανάκριση και θα έχουμε απάντηση στα ερωτήματα για το τι πραγματικά έχει συμβει και αν εμπλεκονται Αρχές άλλων κρατών ή άλλα τρίτα πρόσωπα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Θεοδωρικάκος: Να σταματήσει τις συκοφαντικές επιθέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη διάσωση από την Ελληνική Αστυνομία των 38 προσφύγων στον Έβρο αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα social media την Τρίτη και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Χαρακτηριστικά ο Υπουργός έγραψε:

«Το περιστατικό διάσωσης 38 παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, αποδεικνύει πόσο ιδιαίτερα σύνθετη και δύσκολη είναι η αποστολή της ελληνικής αστυνομίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Οι αστυνομικοί μας μαζί με τον ελληνικό στρατό, φρουροί των συνόρων, βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κυκλώματα και τη γειτονική Τουρκία.

Η ελληνική αστυνομία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ταυτόχρονα προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές. Αξίζει τον σεβασμό και την στήριξη όλων και όχι τις πρωτοφανείς συκοφαντικές επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και διάφορους άλλους τις τελευταίες ημέρες», καταλήγει ο υπουργός.

Στο ΚΥΤ Φυλακίου για καταγραφή και ταυτοποίηση οι πρόσφυγες

Οι 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά -όλοι δηλώνουν Σύροι πρόσφυγες- βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ακολουθηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους.

Είναι όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ μια έγκυος γυναίκα μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο.

Το θέμα έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον καθώς πέραν των ρεπορτάζ του βρετανικού Channel4, εκτενή αναφορά κάνει σήμερα το BBC.

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την αιφνίδια «ανακάλυψη»;

Με κοινή δήλωσή τους, το βράδυ της Δευτέρας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Ψυχογιός και Νατάσα Γκαρά, απευθύνουν μια σειρά ερωτημάτων για την υπόθεση που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση και διεθνείς αντιδράσεις.

«Σύμφωνα με ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν οι μέχρι χθες “ανύπαρκτοι” που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο. Ρωτάμε την κυβέρνηση, σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης με την οποία ζητούσαμε επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση:

»Πώς εξηγεί την αιφνίδια “ανακάλυψη” των ανθρώπων αυτών, όταν η ίδια, μέσω του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη και επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛΑΣ, διαβεβαίωνε ότι δεν είχε εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία στη νησίδα που ήταν εγκλωβισμένοι και επιτιθόταν με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ανέδειξε το θέμα;

»Θα ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τις διαρροές ότι επρόκειτο για fake news; Ή θα οχυρωθεί πίσω από δικολαβίες για τις ακριβείς συντεταγμένες στις οποίες την τάδε ώρα δεν υπήρχαν πρόσφυγες; Έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ για να αναδείξει τις τουρκικές ευθύνες για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ή έχει λόγους να θεωρεί πως καλύτερα να μην εμπλακούν στο θέμα;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: cnn.gr