• Συνέντευξη στο «Νέο Αγώνα» του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας
Είναι… γέννημα θρέμμα της Λαζαρίνας. Έχει συνδέσει την επαγγελματική του πορεία με τον πρωτογενή τομέα, ενώ σήμερα εκτρέφει με την οικογένεια και τους συνεργάτες του κοντά στα 4.000 αιγοπρόβατα.
Ο λόγος για τον κ. Γιώργο Βαϊόπουλο, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, ενός εκ των μεγαλύτερων συνεταιρισμών της χώρας που ετοιμάζεται για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών.
Έχοντας πλούσια ενασχόληση με τα κοινά, ο κ. Βαϊόπουλος αποτελεί έναν εκ των υποψήφιων για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Νομό Καρδίτσας στις επερχόμενες εθνικες εκλογές. Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» αναφέρεται στα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και στη λειτουργία του Συνεταιρισμού, ενώ παρουσιάζει το όραμά του για το Νομό.
– κ. Βαϊόπουλε ήσασταν τις προηγούμενες ημέρες ένας εκ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στην Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Άλλωστε διαθέτετε πολύχρονη εμπειρία στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Δώστε μας ένα περίγραμμα του επαγγελματικού σας βίου;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λαζαρίνα σε μια αγροτική περιοχή και μετά από ένα σύντομο πέρασμα ως βιομηχανικός εργάτης από τηνπεριοχή της Αττικής, άρχισα την ενασχόληση μου με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα πρώτα χρόνια με τη βοοτροφία και εδώ και δεκαπέντε έτη με την αιγοπροβατοτροφία. Σήμερα εκτρέφουμε με την οικογένεια μου και τους συνεργάτες μου κοντά στα 4.000 αιγοπρόβατα και καλλιεργούμε κοντά στα 600 στρέμματα εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών που χρειάζεται η εκμετάλλευση μας.
– Παράλληλα όμως σας χαρακτηρίζει και η πολυετής ενασχόλησή σας με τα κοινά, τόσο συνδικαλιστικά όσο και πολιτικά. Πείτε μας λίγα πράγματα για τη δράση σας αυτή;
Η ενασχόληση μου με τα κοινά ξεκινάει από πολύ παλιά και με ακολουθεί σχεδόν σε όλη μου τη ζωή. Έχω ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, διετέλεσα δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Μουζακίου. Έχω ασχοληθεί ενεργά με την εκπροσώπηση των αγροτών – κτηνοτρόφων σε εθνικό επίπεδο, είμαι μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, είχα διατελέσει και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Τέλος είμαι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.
– Επί σειρά ετών είστε Πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση στον κλάδο και ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα μέλη μαζί με την διοίκηση του συνεταιρισμού του οποίου ηγείστε;
Πριν από 11 χρόνια 40 συνάδελφοι ξεκινήσαμε με όραμα την δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού με σκοπό την διαχείριση της παραγωγής μας και τον εφοδιασμό των κτηνοτροφικών μονάδων μας με τις αναγκαίες πρώτες ύλες. Από τότε έως σήμερα άλλαξαν πολλά: τα μέλη του Συνεταιρισμού έφτασαν τα 600, με έναν κύκλο εργασιών που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ και 40 άτομα προσωπικό.
Είναι από τους μεγαλύτερους Συνεταιρισμούς στη χώρα, στο αντικείμενό του και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες αγοράς. Αυτά τα χρόνια καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την διάθεση και την πληρωμή της παραγωγής μας σε σύντομο χρονικό διάστημα, παράλληλα πετύχαμε την βελτίωση των αποδόσεων στις εκμεταλλεύσεις μας και την διάθεση ποιοτικών ζωοτροφών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των μελών μας και πλέον ετοιμαζόμαστε για την ίδρυση ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής ζωοτροφών. Μέσα στους επόμενους μήνες αρχίζει η κατασκευή του.
Πρόκειται για επένδυση γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, που θα καλύψει τις ανάγκες του ζωικού κεφαλαίου του Συνεταιρισμού. Δυστυχώς όμως, παρά την προσπάθειά μας και το γεγονός ότι επιλύσαμε πολλά προβλήματα, δημιουργήθηκαν νέα που κάνουν το μέλλον μας πολύ αβέβαιο. Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι : η ενεργειακή κρίση που έχει να κάνει με το ενεργειακό κόστος (ρεύμα, πετρέλαιο) που επηρεάζει τόσο στη λειτουργία της μονάδας όσο και στην παραγωγή ζωοτροφών. Όπως ξέρετε το πετρέλαιο και το ρεύμα έχει τετραπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα.
Και καθιστά τις εκμεταλλεύσεις μας ζημιογόνες. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι η ακρίβεια, περισσότερο αισχροκέρδεια θα έλεγα, που πλήττει και τον δικό μας κλάδο, τα λιπάσματα, τα γεωργικά και κτηνιατρικά φάρμακα, τις ζωοτροφές, και από την άλλη πλευρά προϊόντα που φεύγουν από εμάς σε λογικές τιμές και φθάνουν στον καταναλωτή σε τριπλάσιες τιμές με μόνους κερδισμένους τους μεσάζοντες. Επιπλέον σήμερα δεν υπάρχει εργατικό προσωπικό για τον πρωτογενή τομέα.
Τα χρέη των κτηνοτρόφων προς τις Τράπεζες από «κόκκινα δάνεια» και τα παλιά χρέη προς την Αγροτική Τράπεζα είναι τεράστια, ο έλεγχος για τα ΠΟΠ προιόντα είναι ελλιπής ενώ οι ανοιχτές τιμές και η συμβολαιακή κτηνοτροφία και η γεωργία χωρίς τιμή, «λεηλατούν» στην κυριολεξία το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων. Η φορολογία, 9.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση είναι άδικη ενώ οι απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές ηλικιωμένων αγροτών και κτηνοτρόφων δεν τους επιτρέπουν να συνταξιοδοτηθούν μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς.
– Μπροστά μας έχουμε εθνικές εκλογές. Τί σας ώθησε να είστε ένας εκ των υποψηφίων για το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Καρδίτσας;
Η Καρδίτσα είναι προικισμένη με απίστευτες πηγές πλούτου και έχει το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να κάνει θαύματα. Από την χρόνια μου εμπειρία ενασχόλησης με τα κοινά πιστεύω πως μπορώ και εγώ να βοηθήσω από την πλευρά μου για να βγεί η περιοχή μας από την απομόνωση, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνουν επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα που είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνει η νέα γενιά στον τόπο μας γιατί χωρίς να μείνουν τα παιδία μας εδώ μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει.
Για να αξιοποιήσουμε αυτόν τον πλούτο χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που επικεντρώνεται στις ιδιαιτερότητες του τόπου μας και σε αυτά που εμείς ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, ένα σχέδιο που βασίζεται στην ιδέα ότι αντί να προσπαθούμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί μεταξύ μας, θα συνεργαστούμε μεταξύ μας και θα δημιουργήσουμε την υπεραξία από την συνένωση των δυνάμεων και ένα σχέδιο που επιτέλους υλοποιεί την υπόσχεση για ένα κράτος όπου η εξουσία πηγαίνει κοντά στον πολίτη και οι αποφάσεις εκεί όπου υπάρχει η συλλογική γνώση για να λύνει προβλήματα.
– Ποιο είναι το όραμά σας για την περιοχή και ποιος είναι ο ρόλος του πρωτογενή τομέα σε αυτό;
Πρώτα από όλα αντί να σκεφτόμαστε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε την περιοχή μας πρέπει να επικεντρωθούμε στο να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί σε αυτό που ήδη κάνουμε, να αφήσουμε πίσω μας παλιές έχθρες και κόντρες και να καταλάβουμε ότι μόνο όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να πετύχουμε μεγάλους στόχους. Μόνο όταν οι αγρότες συνεργαστούν μεταξύ τους και φθάσουμε στο σημείο να πουλάμε εκκοκκισμένο βαμβάκι με την ονομαστική προέλευση Καρδίτσας θα πούμε ότι πετύχαμε με το λευκό χρυσό της περιοχής μας.
Μόνο όταν οι κτηνοτρόφοι συνεργαστούμε με τους τυροκόμους και τους μεταποιητές κρέατος με ίσους όρους και δημιουργήσουμε επώνυμα προϊόντα της περιοχής μας θα πούμε ότι κάτι κάναμε και για αυτόν τον κλάδο. Είναι απαραίτητη η στήριξη αναπτυξιακών προγραμμάτων για την αμπελουργία και την δημιουργία, μέσα από συνεταιριστικά σχήματα ή ομάδες παραγωγών ή και μεμονωμένους παραγωγούς με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής με επώνυμα προιόντα. Μην ξεχνάμε ότι πριν από 30 χρόνια και περισσότερο υπήρχαν πολλά επώνυμα προιόντα με ονομασία προέλευσης ΠΟΠ, όπως η ξακουστή γραβιέρα Αγράφων, ηβαρελίσια φέτα Αγράφων, το τσίπουρο Καρδίτσας και τα τοπικά κρασιά Μεσενικόλα, ο Άκρατος κλπ. που με το πέρασμα του χρόνου κοντεύουν να χαθούν.
Είναι καιρός να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος! Επιπλέον στον νομό μας υπάρχουν πολλοί μικροί παραγωγοί που ασχολούνται με την μελισσοκομία, την καλλιέργεια βοτάνων, ρίγανης κλπ. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός συσκευαστηρίου για τα προιόντα αυτά, προς όφελος των παραγωγών. Το σημαντικότερο όμως είναι να δοθούν κίνητρα στους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, κίνητρα φορολογικά, οικονομικά και κοινωνικά. Να βγαίνουν προγράμματα για νέους αγρότες και σχέδια βελτίωσης κάθε χρόνο, να δημιουργηθεί μια Τράπεζα Ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και οι χρηματοδοτήσεις να είναι ανοιχτές για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την αγροτοκτηνοτροφία.
Για να γίνουν όλα τα παραπάνω χρειάζεται όραμα. Και το οραμα μας εχει μονο έναν σκοπό, την ανάπτυξη του νομού Καρδίτσας!
Μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, με παραγωγή και τυποποίηση τοπικών προϊόντων με αναγνωρισμένο όνομα και προέλευση από τον τόπο μας και με ενδυνάμωση των συνεταιρισμών, η περιουσία των οποίων θα περάσει στα χέρια των αγροτών, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την κατασκευή υπόγειας άρδευσης με κλειστό σύστημα αγωγών και τη δημιουργία μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων (η διαχείριση δε των υδάτινων πόρων θα περάσει στα χέρια των αγροτών και όχι των εταιρειών), της ανάπτυξης του αγροτουρισμού με ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του βουνού και του κάμπου, των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας, της βελτίωσης της ζωής στην πόλη μας με άμεση ολοκλήρωση έργων υποδομής και αναβάθμιση του αστικού ιστού, με θωράκιση της πόλης με αντιπλημμυρικά έργα, διαμόρφωση πλατειών και πάρκων με παράλληλη ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων του τόπου μας!
κ. Γιώργος Βαϊόπουλος
Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας