Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για αδράνεια απέναντι σε περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, περιστατικό που έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Τουρκία.

«Το παιδί μίλησε, εσείς τηρήσατε σιγή, αλλά εμείς δεν θα σιωπήσουμε!», «Παραίτηση!», φώναζαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κρατώντας πλακάτ και χτυπώντας τα έδρανα όταν η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Ντέρια Γιανίκ πήρε τον λόγο κατά την διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Οταν τον λόγο έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν τα πλακάτ που κρατούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η υπόθεση της 24χρονης γυναίκας που κατέθεσε μήνυση κατά του πρώην συζύγου της και των γονιών της, τους οποίους κατηγορεί ότι την ανάγκασαν να παντρευτεί όταν ήταν 6 ετών, έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Τουρκία. Ο πατέρας της γυναίκας είναι ισχυρός αρχηγός μουσουλμανικής αδελφότητας, της οποίας είναι επίσης μέλος ο πρώην σύζυγος.

Η γυναίκα, η οποία πλέον είναι διαζευγμένη, καταγγέλλει ότι έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από την ηλικία των 6 ετών.

Το θύμα κατέθεσε την μήνυση το 2020, αλλά καμία προσαγωγή δεν έχει γίνει έκτοτε.

Ο τούρκος δημοσιογράφος, Τιμούρ Σοϊκάν, που αποκάλυψε την υπόθεση δημοσιεύοντας αποσπάσματα από την κατάθεση της γυναίκας, έχει υπάρξει θύμα εκστρατείας λιντσαρίσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ισλαμοσυντηρητικούς κύκλους που τον κατηγορούν για «εξύβριση του Ισλάμ».

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν για ευνοϊκή μεταχείριση των θρησκευτικών αδελφοτήτων και για την μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των ανηλίκων που οι γονείς τους εμπιστεύονται στις αδελφότητες αυτές.

«Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και η βία κατά των γυναικών είναι θέμα που ξεπερνά την πολιτική. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα θύματα να χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Ντέρια Γιανίκ.

Πηγή:cnn.gr